Het symbool van het roodborstje wordt in verband gebracht met de dood, maar ook met de komst van de lente en de wedergeboorte. Zoals met andere vogel- en dierensymbolen, heeft het roodborstje natuurlijk ook verschillende betekenissen binnen verschillende culturen, maar het is toch belangrijk te weten dat deze vogel een belangrijke rol heeft gespeeld in het Christendom. Dus laten we meteen beginnen met de betekenis van het roodborstje en wat het betekent als een roodborstje in jouw buurt komt.

Spirituele betekenis van een Roodborstje

De roodborst is een alomtegenwoordige vogel in Nederland. Het is een grondvoeder en hij vertoont in de winter ook een beetje territorium gedrag. Hij heeft een krachtige gezang en veel verschillende lichamelijke expressies en is vooral herkenbaar aan zijn felrode borst…

Het roodborstje vertegenwoordigt bijna alle vogels. Als we aan vogels denken, denken we vaak aan roodborstjes of roodborstachtige vogels.

Roodborstjes komen voor in bossen, maar ook in landbouwgebieden en stedelijke gebieden. Ze zijn ook te vinden in de buurt van woonwijken, en dat toont aan dat ze zich op hun gemak voelen bij mensen.

De meeste legenden, folklore en symboliek van het roodborstje zijn afkomstig van Europese roodborstjes, die zijn overgebracht op het Amerikaanse roodborstje. Het Europese roodborstje is wetenschappelijk bekend als Erithacus rubecula.

Volgens de Europese tradities wordt het roodborstje in verband gebracht met noodweer. Het is ook de voorbode van de dood. Een roodborstje dat tegen het raam tikt, symboliseert de dood van een geliefde. De terugkeer van het roodborstje in het bos duidt op de komst van de lente na een sombere winter.

Het lied van het roodborstje is gemakkelijk te herkennen: het is zoet, melodieus, maar ook weemoedig en melancholiek – het symboliseert hoop, wedergeboorte, maar ook gevaar. Het rode borst van het roodborstje is bijna altijd een symbool van gevaar.

De symboliek van de roodborstje bij de Indianen

De Indianen geloofden dat alle vogels boodschappers zijn van de Goden en Godinnen. Ze eerden de meeste vogels en beschouwden ze als geestengidsen. Het roodborstje is niet anders. De Indianen geloofden dat het roodborstje zowel een teken van een engel was als een ‘relatie’ vogel.

Hun boodschap ging over familie, verkering, thuis, en het liefhebbende hart. Roodborstjes zijn geen hoogvliegers. Ze blijven dicht bij de grond. Ze leven dicht bij waar mensen leven. Daarom jaagden de indianen niet op roodborstjes voor het vlees.

Zij beschouwden hen als hun spirituele gids en gebruikten hen bij hun spirituele wandeling bij het zoeken naar hun persoonlijke spirituele totem of krachtdier en bij het begrijpen van visioenen. Er is een interessant verhaal over een moderne Lenape vrouw die samenwoonde met een man waarvan zij wist dat hij niet de ware voor haar was.

Zij wist dat zij de relatie moest beëindigen, maar bleef het uitstellen omdat zij dacht dat het haar liefdesverdriet zou brengen. In de tijd dat zij met dit dilemma worstelde, bleef een roodborstje herhaaldelijk op haar tussendeur beuken om binnen te komen.

Zij wist dat haar voorouders roodborstjes als relatievogels gebruikten en dat het haar iets probeerde te zeggen. Al snel gaf de vogel het op en vond zijn partner en het paar maakte een nest op haar terras. De vogels bouwden hun nest rond de boomgaard en de meeste vogels wisten dat ze daar niet moesten bouwen.

De vergissing van de vogels leidde tot hun dood. De Lenape vrouw begreep dat haar relatie met deze man zou leiden tot haar spirituele en psychologische dood. Haar voorouders en haar geest waren woedend op haar. Na die gebeurtenis begon ze meer aandacht te besteden aan haar spirituele gidsen.

Roodborstje Christendom symboliek

De spirituele betekenis van het roodborstje wordt in Christelijke legenden toegeschreven aan de distelvink. Het plukt een doorn uit de kroon van Christus die uiteindelijk in zijn borst terechtkomt.

Dat vertelt ons de reden waarom het roodborstje een rode borst heeft. In het boek van Moeder Teresa “No Greater Love” , vertelt zij ons dit verhaal in detail*.

Zij vertelt hoe het roodborstje Jezus aan het kruis ziet met zijn doornenkroon. Het vogeltje vliegt rond en rond tot hij een manier vindt om één doorn te verwijderen. Bij het verwijderen van die doorn, wordt het vogeltje zelf doorboord.

*Moeder Teresa dringt aan: “Ieder van ons moet proberen dat vogeltje te zijn – het roodborstje. Als we iemand zien die pijn lijdt, moeten we ons afvragen: ‘Wat kan ik doen om hen troost te bieden?’ Betekent mijn werk echt iets? 

Het roodborstje probeerde slechts één doorn te verwijderen. Als we naar het kruis kijken, moet het ons aan het roodborstje doen denken. Ga niet zomaar voorbij aan het kruis, het is de plaats van genade.

We moeten de armen en hun lijden zien en niet alleen maar kijken zonder ‘echt te zien’. Ieder van ons moet zijn eigen kruis dragen en Jezus vergezellen, zich opofferen en ons ledigen van onszelf. Jezus heeft ieder van ons uitgekozen om zijn Licht en zijn Liefde te zijn in de wereld.

Het roodborstje Keltische symboliek

De Ieren koesteren, net als andere Keltische stammen, een bijzondere verering voor de roodborstjes en winterkoninkjes. (Roodborstje en winterkoninkje behoren tot dezelfde soort) Het doden van het roodborstje of winterkoninkje zou de dader enig letsel door vuur toebrengen aan zijn persoon of zijn eigendom.

In Ierland bestaat de legende dat dit vogeltje vuur uit de hemel met zich meebracht. In Ierland is het ook de gewoonte om op St. Stephen’s Day op het winterkoninkje of roodborstje te jagen en zijn lijk van deur tot deur te dragen, terwijl de dragers bij elke halteplaats een rijmpje roepen en zingen dat als volgt luidt:

The wren, the wren the king of all birds,
St. Stephen’s Day was caught in a furze
Although he is little, his honor is great,
So rise up landlady and give us a treat!

Een soortgelijk gebruik als in Ierland komt voor in de Keltische streek van Frankrijk. Het winterkoninkje en het roodborstje worden ook met elkaar in verband gebracht door het volgende vers:

Robin Redbreast and Jenny Wren
Are God Almighty’s Cock and Hen
He that harvest their nest
Never shall have rest.

In Ierland bestaat een soortgelijk verhaal over het roodborstje, zoals dat in de Bijbel voorkomt. Het roodborstje werd gezien terwijl hij probeerde de wrede spijkers los te rukken waarmee Zijn goddelijke handen aan het kruis waren vastgemaakt.

Bij deze vruchteloze poging werd de kleine borst van het roodborstje met het heilige bloed bevlekt – de vlek die voor altijd als een vereerd teken op het verendek van het ras bestaat.

In heidense tijden werd gezegd dat het roodborstje onder de bescherming van Thor stond – op grond van de bloedkleur, die de dondergod dierbaar is.

Ook interessant om te lezen: Spirituele betekenis van een vlinder

Spirituele betekenis van een roodborstje

Roodborstje in dromen

Vanwege hun vermogen om te vliegen, vertegenwoordigen alle vogels spiritualiteit. De lucht is immers het koninkrijk van de geest, en net als de gevleugelde goden van weleer, laten vogels zien dat een proces binnen iemands psychische systeem hem of haar heelheid, evenwicht en genezing brengt.

Dromen over vogels zoals roodborstje toont een aangeboren verlangen om te ontsnappen aan een situatie waarmee je in je leven geconfronteerd wordt. Het zou ook kunnen wijzen op het verlangen om op te staan uit een gewoonte of negatieve houding.

In de mythologie zijn vogels boodschappers van God. Dromen over roodborstjes of winterkoninkjes geeft in het algemeen aan dat er geluk op komst is.

Een roodborstje in je dromen horen zingen belooft een nieuwe kans om het in alle opzichten goed te maken. Roodborstjes die wormen uit de grond trekken of nesten bouwen voorspellen dat je inkomen voldoende zal zijn om in je behoeften te voorzien.

Vogels staan ook voor relationele betrekkingen. Roodborstjes in dromen duiden op het koesteren van bestaande relaties. Het gaat ook over familie, liefdevolle harten, en zelfs het helpen van mensen in nood.

Dromen over vogels betekent al eeuwenlang dat het een goed voorteken is. Dromen over roodborstjes en winterkoninkjes betekent dat je binnenkort goed nieuws zult ontvangen. Er wacht je een mooie toekomst en er zal een vreedzame oplossing komen voor al je problemen.

Roodborstje ontmoetingen en voortekenen

Een roodborstje dat ’s morgens zingt is meestal een teken van regen. Volgens sommige culturen symboliseert het zien van een groep roodborstjes in de tuin een gevaar in de winter.

Tegen de witte achtergrond van de sneeuw valt de opvallende rode borst van het roodborstje op, en rood is meestal een teken van gevaar.

Daarom kan het zien van een roodborstje een goddelijke ontmoeting betekenen die aangeeft dat er hulp naar je zal worden gestuurd wanneer je die nodig hebt. Het betekent ook dat je mensen in nood moet helpen en geen oogje mag dichtknijpen voor hun lijden.

Het doden van een roodborstje is kan slecht voor je uitpakken en je moet dit niet opzettelijk doen. Een roodborstje in je huis betekent dat je je relatie moet heroverwegen. Het kan zijn dat de meeste problemen in je relatie met liefde en vriendelijkheid kunnen worden opgelost, maar als je gelooft dat er iets niet klopt, dan kan dat zo zijn en is het tijd om die relatie te beëindigen.

Probeer nooit een roodborstje binnen je huis te houden, zeker niet als het wil vertrekken. Zie je een roodborstje aan het begin van de lente? Doe een wens en hij zal uitkomen.

Maar als het roodborstje wegvliegt voordat je je wens hebt gedaan, dan kan je ongeluk ten deel vallen. Een roodborstje dat tegen een raam tikt, kan worden gezien als een teken van de dood in de familie. Ook wanneer een roodborstje tegen het altaar van een kerk vliegt, betekent dit dat de dood zojuist heeft plaatsgevonden.

Heb je deze ook al gelezen? Spirituele betekenis van een kat

Mythologie en folklore van het roodborstje

In Wales staat het roodborstje bekend als burnt breast en als het roodborstje lange, weemoedige melodieën blijft zingen, kan dat een teken van regen zijn. Als een roodborstje in je hand sterft, zal het voor altijd beven als een verlamde.

Laat geen roodborstje in je huis komen, vooral niet als het per ongeluk is binnengevlogen. In Schotland wordt het gezang van het roodborstje beschouwd als een slecht voorteken, zelfs de dood, vooral voor een zieke persoon die het hoort.

Het afbreken van het nest van een roodborstje betekent dat de bliksem in je huis kan inslaan. Als een roodborstje zingt aan de voet van een struik – betekent dit dat er slecht weer op komst is.

Als hij echter naar de top van de struik gaat, staat er goed weer op het spel. Het dragen, bezitten of gebruiken van de vleugel of de veer van het roodborstje is een negatief teken dat betekent dat ongeluk je kan treffen.

In Italië kan het doden van een roodborstje leiden tot epilepsie. Twee roodborstjes zien vechten betekent dat je een verrassing te wachten staat.

In Duitsland gelooft men dat als een roodborstje onder de dakrand nestelt, het huis beschermd is tegen brand. Anderen geloven echter dat het een slecht voorteken is.

De Ieren geloven dat als ze een roodborstje doden, er een grote bult op hun handen zal groeien, waardoor ze niet meer kunnen werken.

Roodborstje als Spiritueel dier

Als je je afvraagt of het roodborstje je Spirituele gids is, vraag je dan eens af hoe je je ‘voelt’ als je er een ziet.

Misschien zie je roodborstjes de hele tijd in je dromen, of misschien zie je ze als je je down of depressief voelt en maken die ‘ontmoetingen’ je altijd vrolijker. Als dat het geval is, dan weet je dat het roodborstje je gids is.

Deze gids als roodborstje betekent dat je de relatie die je met jezelf hebt moet bijstellen. Het betekent ‘een blik naar binnen werpen’. Het is een aanwijzing dat je je opnieuw moet verbinden met het zelf, dat verwant is aan God of Spirit.

Alles wat je zoekt ligt al in je. Een roodborstje vertelt je ook om jezelf nuttig te maken voor de maatschappij. Help de armen en de zwakken.

De betekenis van het roodborstje is om vastgelopen zaken los te laten en opnieuw te beginnen. Het vraagt je ook om een beetje vertrouwen te hebben dat alleen goede dingen naar je toe zullen komen.

Plant de zaadjes voor een nieuw begin en begin met een lijst van de doelen die je wilt bereiken. Laat ook je gehechtheid aan drama los en laat zoveel mogelijk vreugde en plezier in je leven toe.

Lees ook Spirituele betekenis van de Libel

Roodborstje als totemdier

Een roodborstje als totemdier geeft de komst van de lente aan. Het duidt ook op een nieuw begin en het planten van nieuwe zaden voor een nieuwe oogst. Omdat het roodborstje je totemdier is, vind je het prima om op de achtergrond te blijven.

Je persoonlijkheid is echter van dien aard dat je altijd opvalt. Je hebt een opvallende persoonlijkheid en het zal helpen als je rood draagt.

Rood is een belangrijke kleur voor het roodborstje. Bij mannetjes betekent het “ga weg uit mijn territorium”. De vogel gebruikt zijn rode borst ook om een partner aan te trekken. Bij Noord-Amerikaanse roodborstjes is het rood meer een roestkleur omdat het zich heeft vermengd met andere kleuren.

Roodborstje als totemdier betekent dat je een sterke wilskracht hebt en dat zorgt ervoor dat je zeker zult slagen.

Twijfels kunnen je af en toe parten spelen: Ben ik wel goed genoeg? Maar deze roodborstje totem vraagt je om van die plaats te komen en te weten dat je op weg bent naar harmonie en vreugde. Er komt nieuw leven naar je toe.

De totem van het roodborstje betekent helderheid, positiviteit, vreugde, bescherming, genezing van verdriet, enz. Als je steeds een roodborstje ziet, zorg er dan voor dat je een wens doet en dat die uitkomt voordat het wegvliegt, anders heb je het komende jaar geen geluk.

Lees ook Spirituele betekenis van de kraai

Roodborstje als krachtdier

Veel krachtdieren komen in de vorm van gevleugelde wezens of vogels. Vogels dragen al duizenden jaren magie met zich mee en veel godheden en goden hebben vogels als hun rechterhand. Het roodborstje is niet anders.

Men gelooft dat het roodborstje dicht bij Thor staat – de God van de Donder – die van rood houdt, de kleur van de borst van het roodborstje. Men gelooft dat het roodborstje ook Jezus hielp of probeerde te helpen toen hij gekruisigd werd.

Dus, roodborstje als een krachtdier is een krachtige boodschapper van God. Roodborstje brengt het element lucht in je leven en is ook de verbinding tussen de aarde en de hemel.

Als je een roodborstje veer vindt, vraag jezelf dan af wat je dacht vlak voordat je het vond. Die gedachten kunnen een aanwijzing zijn waarom de roodborstje veer aan je verschenen is.

Bijvoorbeeld – als je hebt nagedacht over een nieuw project of een nieuw begin, dan vertelt de roodborstje veer je om ‘met volle vertrouwen door te gaan met dat project’.

Je kunt de roodborstje veer bij je houden als een amulet of talisman. Als je geen gedachten in je hoofd had toen je de veer vond, dan kan het gewoon een geschenk van je engelen zijn.

Roodborstje als tatoeage

Een roodborstje tattoo is ideaal als je een nieuw begin maakt. Je hebt veel meegemaakt en nu voel je je ontwaakt en herboren. Dus, een roodborstje tattoo is waar je voor zou moeten kiezen, want niets symboliseert geboorte, lente, helderheid, hoop, een nieuw begin, en vreugde, net als een roodborstje tattoo doet.

Een roodborstje tattoo is perfect voor jou als je voortdurend herinnerd wilt worden dat na de koude, strenge winter, de warme lente zeker zal komen. En dat er altijd na tegenslagen ook vreugde mag komen.

Het is een manier om je eraan te herinneren om met positieve gedachten aan nieuwe dingen te beginnen, een nieuw begin, en nieuwe projecten aan te pakken, en om vastgeroeste ideeën en al die vergane glorie los te laten. Loskomen van slachtofferrol en beperkende gedachten.

Het is een herinnering om drama en ontevredenheid los te laten en problemen op te lossen met liefde, vriendelijkheid en vergeving.

Een roodborstje tatoeage is ook een herinnering om mensen in nood te helpen en om te streven naar een grotere verbinding met het zelf en met het goddelijke. Als je van plan bent een roodborstje tatoeage te laten zetten, bespreek dan duidelijk je visie met je tatoeëerder.

Vraag hem/haar om je voorbeelden te tonen van roodborstje tattoos die hij/zij in het verleden heeft gezet. Beslis dan over de stijl en het ontwerp dat het best de exacte roodborstje symboliek en de roodborstje tattoo, betekenis die je in gedachten hebt, overbrengt.

Conclusie
We weten nu dat de betekenis van de symboliek van het roodborstje per cultuur verschilt. Maar één ding is zeker: de betekenis van het roodborstje is hoop, vernieuwing en wedergeboorte.

Het symboliseert een nieuw begin, nieuwe plannen, en een teken van goede dingen die komen gaan. Ik hoop dat je jouw speciale roodborstje boodschap vindt, zodat je betere keuzes voor jezelf kunt maken.

Vind je deze post interessant? Vergeet dit bericht niet te liken of te pinnen op Pinterest! Of op facebook en twitter te delen

Een reactie op “Spirituele betekenis van een roodborstje

  1. Bianca Loi zegt:

    Het is een zeer interessant artikel. En precies hoe ik het verwacht had. Mijn moeder is pas verongelukt en heb ik gevraagd of ik berichtjes mag krijgen van haar in de vorm van een roodborstje.
    Dit is dus ook gebeurd…. ongelooflijk mooi….
    Dankjewel voor dit mooie stuk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *