langdurig narcistisch misbruik kan hersenbeschadiging veroorzaken-hersenstichting-wat is narcisme -zensitivity

De gevolgen van psychisch en narcistisch misbruik hebben voor vele mensen een verwoestende werking tot gevolg. Deze destructieve gebeurtenis veroorzaakt op lange termijn een emotionele trauma en is daarom raadzaam – als je kinderen hebt van een narcistische partner – om met je kinderen zo snel uit deze situatie te stappen. Waarom kan Langdurig narcistisch misbruik kan hersenbeschadiging veroorzaken?

Inmiddels weten de meesten van ons dat herhaald emotioneel trauma leidt tot zowel PTSS en CPTSS, wat reden genoeg zou moeten zijn om zo snel mogelijk een narcistische partner te verlaten. Maar wat veel mensen zich niet realiseren is dat na verloop van tijd, deze herhaalde emotionele aanvallen de hippocampus verkleint, die verantwoordelijk is voor het geheugen en het leren, terwijl de uitbreiding van de amygdala, die beschikt over primitieve emoties zoals angst, verdriet, schuld, afgunst, en schaamte.

Hippocampus 

De hippocampus, die in het Grieks voor “zeepaardje” staat, is een  structuur verscholen binnen de temporale kwab en deze hebben als vorm een paar zeepaardjes. De hippocampus helpt om geheugen op te slaan en los te laten. Het is vooral van vitaal belang voor het korte termijn geheugen, moment opname op te slaan, waarna het overgebracht wordt naar het permanente geheugen of uiteindelijk onmiddellijk vergeten wordt. Leren is afhankelijk van het kortetermijngeheugen.

Uit een van de vele analyses die zijn uitgevoerd, blijkt bovendien dat met name één ervan zeer verontrustende resultaten heeft opgeleverd. In een onderzoek uitgevoerd door een team van de onderzoekers van de Universiteit van New Orleans en Stanford University, hadden patiënten met een verhoogde cortisol (een stresshormoon) en een groter aantal met PTSS-symptomen de grootste afname van het hippocampale volume.

Met andere woorden, hoe langer je bij een emotioneel narcistische partner verblijft, hoe slechter je hippocampus wordt. Het is best te begrijpen hoe deze neurologische proces zorgt voor verwarring, cognitieve dissonantie, misbruik, geheugenverlies bij slachtoffers van narcistische en psychopathische mishandeling.

Amygdala 

Narcrabisten houden hun slachtoffers in een constante staat van angst en vrees, waardoor hun slachtoffers op hun beurt reageren vanuit zijn of haar amygdala (of “reptiliaanse” hersenen). De amygdala controleert levensfuncties zoals ademhaling en hartslag en de basis emoties van liefde, haat, angst en lust (die allemaal worden beschouwd als “oer emoties”).

Het is ook verantwoordelijk voor het gevecht of de vluchtreactie. Slachtoffers van narcistische mishandeling leven bijna dagelijks in deze staat. Na verloop van tijd herinneren de amygdalae zich de dingen die we voelden, zagen en hoorden elke keer als we een pijnlijke ervaring hebben. Zelfs het zien van de foto zullen triggers opleveren –   vermijd dit gedrag of interne onrust (dus een goede reden om af te zien van het stalken van je ex op sociale media).

Zelfs nadat deze toxische relatie is beëindigd, lijden veel slachtoffers aan PTSS, CPTSS, paniekaanvallen, fobieën etc… als gevolg van hun leven, door overactieve amygdala.

Slachtoffers van narcisme gaan gedragingen goedpraten

  • Ontkenning – Slachtoffers gaan alles ontkennen om te ontsnappen aan hun pijnlijke gevoelens.
  • Compartimentering – Slachtoffers gaan alle bedreigen goedpraten en geven een positieve draai aan.
  • Projectie – Slachtoffers gaan hun eigenschappen van mededogen, empathie, zorg en begrip op hun dader projecteren, terwijl narcissen en andere emotionele daders in feite geen van deze eigenschappen bezitten.
  • Narcistisch misbruik verandert je hersenen

Volgens Goleman slaan we alles op wat we leren, alles wat we lezen, alles wat we doen, alles wat we begrijpen en alles wat we ervaren op in de hippocampus. Om op deze manier goed te kunnen te functioneren. “De voortdurende input van herinneringen vereist een grote hoeveelheid neuronale activiteit”.

In feite vindt de hersenactiviteit van nieuwe neuronen en het leggen van verbindingen met anderen plaats in de hippocampus. Goleman verklaarde ook: “De hippocampus is vooral kwetsbaar voor voortdurende emotionele aanvallen, vanwege de schadelijke effecten van cortisol”. Wanneer het lichaam aanhoudende stress ervaart, heeft invloed op de snelheid waarmee neuronen worden toegevoegd of afgestoten van de hippocampus. Dit kan ernstige resultaten hebben bij het leren. Wanneer de neuronen worden aangevallen door cortisol, verliest de hippocampus neuronen en de aantal worden kleiner. In feite is de duur van stress bijna net zo destructief als extreme stress. Goleman legde uit: “Cortisol stimuleert de amygdala terwijl het de hippocampus schaadt, waardoor onze aandacht wordt gevestigd op de emoties die we voelen, terwijl het ons vermogen beperkt om nieuwe informatie op te nemen”. Goleman voegt eraan toe:

Er is hoop. Er zijn activiteiten die je kunt doen om uw hippocampus te herstellen en opnieuw op te bouwen.

Wat te doen

Gelukkig, hebben hersenscans laten zien (dankzij de werking van neuroplasticiteit), is het mogelijk voor de hippocampus te herstellen. Een effectieve methode omvat het gebruik van EMDR therapie (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). Uit een recente studie bleek dat 8 tot 12 sessies EMDR bij patiënten met PTSS gemiddeld een toename van 6% in het volume verbindingen in de hippocampus lieten zien. *

EMDR is ook gunstig om het overreageren van de amygdala tegen te gaan, waardoor de hersenen zich beter richten op wat er moet gebeuren in plaats van te blijven steken en onnodig emotionele problemen veroorzaakt.

Andere methoden waarvan is aangetoond dat zowel de hippocampus en amygdala te herstellen

Begeleide meditatie – Recente studies van de Harvard Universiteit tonen aan dat dagelijkse meditatie de hersenen kan helpen herstellen door de stoffen van de hersenen weer op te bouwen. Deelnemers aan het onderzoek die gemiddeld 27 minuten per dag bezig waren met “mindfulness” oefeningen toonden een grote toename in de dichtheid van de hippocampus en amygdala en ervoeren vermindering van stress, in vergelijking met een andere controlegroep.
Aromatherapie en etherische oliën kunnen ook een bijdragen bij het verminderen van de stress.
EFT (Emotionally Focused Therapy) – helpt bij het corrigeren van de biochemische kortsluiting die optreedt bij chronische angst.

Het kost tijd om te herstellen van narcistisch misbruik en één korte ontmoeting kan je al van slag raken.

Door hulp in te schakelen, zorg je weer voor dat je leven weer op de rit krijgt en jezelf leert te vertrouwen.

*Bij sommige mensen werkt de EMDR methode niet. Dat zijn ze nog aan het onderzoeken..

Lees ook onze andere artikelen over narcisme

Vind je deze post interessant? Vergeet dit bericht niet te liken of te pinnen op Pinterest! Of op facebook en twitter te delen

3 reacties op “Langdurig narcistisch misbruik kan hersenbeschadiging veroorzaken

  1. Wim zegt:

    Slecht artikel, slechte voorlichting van ergens de klok horen luiden maar niet weten… want het is geen hersenschade. De Hippocampus kan kleiner worden door trauma (niet alleen narcisme). Dit gebeurt doordat de amygdala veel energie weghaalt en zelf groter word door de hyper alertheid. De Hippocampus is inderdaad verantwoordelijk voor geheugenfuncties en wel het kortetermijngeheugen. Bij goed herstel van trauma (juiste therapieën) komt de amygdala weer tot rust en zal de hippocampus zich ook gaan herstellen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *