dutje doen zorgt voor creativiteit en oplossingen-zensitivity

Volgens een onderzoek kan tijdens de slaap tussen waken en diep slaap slim gebruik worden gemaakt van deze rust om problemen op te lossen en je creativiteit te verhogen.

Thomas Edison, Albert Einstein en Salvador Dali, onder anderen, zouden allemaal gebruik hebben gemaakt van een dutje om hun creativiteit en hun inspirerende ontdekkingen binnen te krijgen. Ze hielden tijdens het slapen een voorwerp in hun handen, werden wakker als het voorwerp viel en konden zich de gedachten/beelden nog herinneren die ze op dat moment hadden.

Geïnspireerd door deze visionairs voerden onderzoeker Delphine Oudiette en haar collega’s van het Parijse herseninstituut een onderzoek uit waarin ze dit wetenschappelijk wilde onderzoeken. De onderzoekers gaven de deelnemers een lastige wiskundige opdracht met een twist waardoor het moeilijk was om het onmiddellijk te kunnen oplossen.

Vervolgens kregen de deelnemers een pauze van 20 minuten waarin hen werd gevraagd te ontspannen en te gaan liggen terwijl ze een fles vasthielden. Als de fles viel, werd hen gevraagd te vertellen wat zij vlak voordat zij de fles loslieten, aan dachten.

Gedurende deze pauze werd de fysiologische activiteit van de proefpersonen vastgelegd om hun staat van bewustzijn te onderzoeken. Na de pauze kregen de deelnemers opnieuw de wiskundeproblemen voorgeschoteld.

Uit het onderzoek bleek dat degenen die in slaap waren gevallen in een semi-lucide toestand verkeerde, bekend als hypnagogie of N1, drie keer meer kans hadden om de wiskundige opdracht op te lossen dan degenen die wakker waren gebleven, en zes keer vaker dan degenen die in een diepere slaap waren gevallen – nauwelijks een minuut later.

De resultaten waren niet zo duidelijk als het ging om een voorwerp vast te houden om te voorkomen dat de deelnemers in een diepere slaap terechtkwamen, aangezien sommige deelnemers de fles lieten vallen nadat ze in een diepere slaap waren terechtgekomen.

Het onderzoek toonde daarentegen wel overtuigend aan dat ” binnen de periode van inslapen een creatieve “eureka moment” ontstaat, en dat personen daarvoor een balans moeten vinden tussen te snel in slaap vallen of te diep slapen”.

Het is onduidelijk waarom deze N1 slaapfase de creativiteit stimuleert. Oudiette: “Misschien creëert het een staat waarin je in een ontspanning modus komt en dan sneller verbanden kunt leggen, en waarin het mogelijk wordt dat je het idee sneller oppikt.”

Adam Haar Horowitz van het MIT lab, ziet de praktische gevolgen van het onderzoek, zoals hij vertelde aan Scientific American, “Het is het type onderzoek dat je zelf thuis kunt gaan uitproberen. Pak een metalen voorwerp, ga liggen, focus jezelf goed, en kijk wat voor eureka-momenten je kunt ontdekken.”

Ouidette is ook erg enthousiast over de mogelijkheden die dit onderzoek biedt voor praktische toepassingen en hoopt in de toekomst te kunnen nagaan of op deze manier concentreren je kan helpen bij het oplossen van echte problemen en andere taken.

“We zouden mensen zelfs kunnen leren,” meldde ze aan Scientific American, “hoe ze in deze creatieve staat, bepaalde dingen naar wens kunnen invullen.”

Dus, waag het er zelf maar eens op, en misschien ervaar jij dan ook hoe intrigerend het is om tot creatief inzicht te komen.

Vind je deze post interessant? Vergeet dit bericht niet te liken of te pinnen op Pinterest! Of op facebook en twitter te delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *