ziekteverzuim - coaching - zensitivity.nl

Ziekteverzuim is voor niemand leuk. Maar hoe ga je er mee om?

Zensitivity in gesprek met Linda Lahaije, Integraal leefstijl & vitaliteits coach, gespecialiseerd in verzuimreductie. Linda is getrouwd, heeft 2 kinderen en twee honden. Ze is regelmatig in de natuur te vinden. Ze heeft haar leven op orde, maar daar heeft ze ook hard voor gewerkt. Het kwam niet vanzelf. Van huis uit heeft ze nooit geleerd wie ze zelf was, wat ze wilde en waar ze voor stond. Eenmaal op eigen benen kwam daar verandering in. Ze is full-speed zichzelf gaan leren kennen. Met heel veel cursussen en trainingen heeft ze zichzelf gevonden. Die passie en drive draagt ze nu uit in haar werk.

Wat is een integraal leefstijl & vitaliteitscoach?

Ik werkte 20 jaar als voedingscoach waar ik wel plezier in had maar ik haalde daar niet alles uit de mensen waarmee ik werkte. In mijn werk als gespecialiseerd seh/ic verpleegkundige zag ik dat mensen zich om privé redenen ziek meldden. In de zorg waar ik werkzaam was zag ik ook dat er matig met mensen om werd gegaan. Ik heb me toen verder geschoold in verzuimreductie. Als mensen anders communiceren en als leidinggevende anders met wernkeners omgaan, worden kwaliteiten beter benut en worden mensen vitaler.

Het leukste vind ik om binnen bedrijven te kijken wat er anders kan, om een bedrijf als geheel vitaler te krijgen. Hiervoor gebruik ik bijvoorbeeld een lunchtraining. Voor de lunch begint ga ik met de deelnemers wandelen zodat ik ze kan leren kennen. Wat er vaak tijdens zo’n lunch uitkomt is al fantastisch. Ik zie dan al verandering in teams.

Wat is een oorzaak voor ziekteverzuim?

Vaak is er disbalans tussen werk en privé. Hoge werkdruk, of er is onbegrip van de werkgever en halsstarrigheid om te veranderen. Ook als men de kwaliteiten van een werknemer niet optimaal benut, dan loopt een medwerker leeg. Kijk, luister en praat waar behoefte aan is en kom zo samen tot groei. Zo heb ik tijdens een blinde vlek sessie een gesprek gehad bij een bedrijf over het ziekteverzuim van een mevrouw. Ze vonden dat ze zeurde. Tijdens een gesprek met haar kwam eruit dat ze heel veel aan haar hoofd had. Een dementerende moeder, een kind dat slecht sliep, haar zus die kanker had, een man die ontslagen was. Maar ze kon het niet kwijt bij haar baas. Een dag thuis werken zou al zoveel doen voor haar. Maar de werkgever vond deze het zeurgedrag. Zelf durfde ze niks meer te zeggen omdat er al een mening was gevormd.

Door gebrekkige communicatie zien mensen zich als een nummer. Veel mensen zijn blij dat ze een baan hebben. Maar het is een illusie dat een vast contract veilig is. Motivatie en communicatie komen van beide kanten, het gaat om gedeelde verantwoordelijkheid. Een werkgever heeft een voorbeeldfunctie en moet een signaal afgeven. Een wernemer is zelf verantwoordelijkheid voor het aangeven waar hij mee zit. Hoe zou hij het anders willen? Er moet wel een kans zijn voor meer vitaliteit. Bijvoorbeeld door ieder uur te bewegen, fruit aan te bieden en niet te verlangen dat mensen altijd beschikbaar zijn.

Hoe haal jij ze er weer bovenop?

Mensen moeten actief iets willen, er moet een verander-wens zijn. De pijn moet groot genoeg zijn. De werkgever kan wel zeggen tegen zijn werknemer dat hij naar een coach moet, maar hij moet het ook zelf willen.

Ik begin altijd met een integrale vitaliteitscheck waarbij ik kijk naar iemands beweging voeding, en ontspanning, mind(set) en actie. Waar valt wat te winnen. Wat zijn de verwachting naar anderen maar ook naar jezelf. Waar is er een behoefte, wat wil iemand veranderen. Soms hebben ze zelf niet door in welk cirkeltje ze ronddraaien. Door te spiegelen maak ik mensen bewust wat ze zeggen. Dat is soms heel vervelend, maar dan hebben ze wel zoiets van “oh ja, dat doe ik inderdaad”. Als iemand zegt dat ze gezonder willen leven en fitter en vitaler willen zijn, maar er weinig voor bereid zijn te doen, dan spiegel ik dat. Wanneer ga je acties ondernemen? Ik maak duidelijk dat er iets voor moet gebeuren. Als je gaat roeien, met 1 riem blijf je een rondje draaien.

Mijn grootste taak is mensen zo te prikkelen dat ze zelf die keuze gaan maken. Door de coaching trigger ik iets in mensen zodat ze zelf iets gaan aapassen. En gaan zien waar het schuurt, waar de pijn zit, zit ook de oplossing,. “Ja maar hij doet dit, hij doet dat, dat is niet eerlijk”. Dat klopt, maar je moet ook naar jezelf kijken. Hoe zou jij het doen? Je kunt niet verwachten dat er dingen veranderen als je het zelf niet doet.

Wat is de meest gehoorde feedback van mensen die met jou werken?

Dat ik brutaal eerlijk ben maar ook liefdevol en integer. Dat ze het moeilijk vinden maar ook fijn. Wat ik zeg dat doe ik ook, ik kom altijd mijn afspraken na. Ze zien en ervaren ook werkelijk een verandering. Vaak krijg ik een telefoontje van een partner of een werkgever om me te laten weten dat er zoveel verandert is, of dat een team beter samenwerkt en weer lol hebben in hun werk.

Heb je een tip voor de lezers van Zensitivity?

Benut jij je eigen kwaliteiten en sta je voor wie je bent? Ben je bereid om stappen te zetten om écht te veranderen? Want anders lukt het niet. Stop met dingen doen waar je niet blij van wordt. Wil je gelijk of wil je geluk? Of mijn levensmotto:

Don’t expect to see a change when you don’t make one

ziekteverzuim

Linda Lahaije
Verzuim en vitaliteit
www.jevitalezaak.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *