Het is weer zo ver. De goedheiligman is opnieuw aangekomen in Nederland. Een spannende tijd voor een heel groot deel van de kinderen. De kinderen worden drukker, en ook op school is er geen land met ze te bezeilen. En dit gaat over kinderen zonder problemen met de prikkelverwerking, zoals kinderen met ADHD of ASS.
Chaos en onvoorspelbaarheid
Voor deze kinderen is het een heel ander verhaal. Het is een tijd van chaos en onvoorspelbaarheid. Een tijd waarin huppelende pieten op je af komen en je handen pakken. Overal staat de muziek hard te blèren met liedjes waar je hieperdepiep van wordt. Dit is nog maar een topje van de ijsberg over hoe Sinterklaas door deze kinderen ervaren wordt.
Kinderen liggen wakker omdat Sinterklaas en zijn Pieten blijkbaar zo hun huis binnen kunnen komen. Als zij dat kunnen, kunnen de boeven dat toch ook? Sommige kinderen mogen hun schoentje niet zetten omdat papa en mama geen geld hebben voor cadeautjes. “Ben ik dan niet lief geweest?” “Waarom geeft hij iedereen behalve mij?” “Er is vast iets mis met me”. Zo maar een gedachten stroom die zou kunnen opkomen in zo’n koppie.
Hoe kan je als ouder deze Sinterklaastijd draagbaar maken?
1. Voorspelbaarheid
Wat vooral van belang is is dat de hele tijd inzichtelijk gemaakt wordt. Vooral voor kinderen met bijvoorbeeld ADHD, ASS of een hechtingsprobleem is dit essentieel. Maak een aftelkalender waar je ook gelijk nog op aangeeft wanneer er een schoen gezet mag worden.
2. Beperk de momenten dat er schoenen gezet mogen worden.
Laat je kind niet iedere dag zijn schoen zetten, maar beperk dit tot 1 of 2 x per weekend. Dit is zat! Zorg dat er doordeweeks niet ook nog bezig moeten zijn met of er wel of niet iets in hun schoentje is verschenen.
3. Hou het thuis rustig
Op bijna alle scholen wordt het Sinterklaasjournaal gekeken in de klas. Iets waar ik zelf niet heel erg gelukkig mee ben, aangezien kinderen zich dan ook nog druk moeten maken over of alles wel goed gaat komen. Vaak ontkom je er niet aan. Zorg dan ook dat het thuis wel rustig is. Het klinkt heel saai, maar de kinderen varen er echt wel bij wanneer ze niet constant met Sinterklaas en Piet worden geconfronteerd. Thuis is de plek waar er uitgeblazen kan worden.
4. Maak afspraken op school.
Op de meeste SBO scholen wordt er veel rekening gehouden met de prikkelgevoeligheid van kinderen. Niet het hele klaslokaal wordt volgepropt met Sint en Piet, en ook rommelpiet slaat deze scholen over. Voor de kinderen die op het regulier onderwijs zitten is dit een ander verhaal. Er hangen weet ik het hoeveel knutsels in de klas en de prikkels vliegen je tegemoet. De kinderen rennen en vliegen door de klas en het is vaak een grote bende. (Ik weet het, er zijn gelukkig ook scholen waar dit niet zo is) En als rommelpiet dan geweest is, is het hele klaslokaal ondersteboven gegooid. De hele chaos moet opgeruimd worden, en ook dit is een ongestructureerde bende. Je begrijpt dat prikkelgevoelige kinderen dit al helemaal niet trekken. Jij weet zelf van je kind wat wel en niet kan. Benoem dit ook naar de leerkracht. De leerkracht heeft er ook niets aan als jouw kind deze hele Sinterklaastijd van de kaart is. Samen kun je opzoek naar compromissen. En ook de dag dat de rommelpiet komt kun jij je kind alvast voorbereiden. Scheelt weer een hoop stress.
5. Houd je kind eventueel thuis.
In het verlengde van de vorige tip zijn er ook afspraken te maken met school om kinderen thuis te laten wanneer de Sint en Pieten opgewacht worden buiten school. Vaak is er dan veel lawaai, en de spanning stijgt bij alle kinderen. Voor deze kinderen is het vaak al meer dan genoeg als de Sint de klas in komt. Vraag dus vooral op school wat er mogelijk is.
6. Vertel de waarheid
Mocht alle spanning ieder jaar echt te veel zijn, overweeg dan om de waarheid te vertellen. In sommige gevallen is het gewoon alle ongemakken en angsten niet waard.
7. Vermijd winkels met tetterende Sinterklaas muziek
Een aantal winkels toveren zichzelf tijdens de sinterklaastijd om tot ware discotheken met Sint-muziek. Neem je kind dus zo min mogelijk mee naar deze winkels. Is het echt niet te vermijden laat ze dan gebruik maken van een geluid filterende koptelefoon.
Hopelijk maken deze tips deze periode iets draaglijker. Nog heel even en dan is het weer voorbij! Heb jij ook nog goede tips? Laat ze dan vooral achter in de reacties.