marion michele 191320 unsplash e1573910606680

Maak kennis met Yoga & Ayurveda

Inmiddels weten veel mensen wel wat yoga is of hebben ze er in ieder geval van gehoord. Het wordt steeds populairder in het westen en steeds meer mensen ervaren de voordelen ervan.

Iets minder bekend is Ayurveda. Ayurveda vindt – net als yoga – haar oorsprong in India. Het betekent letterlijk de kunst of wetenschap van het leven en wordt gezien als één van de oudste holistische geneeswijzen ter wereld.

Wat is Ayurveda?

Ayurveda geeft je de (zelf)kennis om lang, gelukkig en gezond te leven. Het is anders dan de westerse geneeskunde die we hier gewend zijn. Ayurveda bekijkt gezondheid namelijk vanuit een holistische perspectief, waarin wetenschap, psychologie, spiritualiteit en filosofie gecombineerd worden.

Ayurveda is in eerste instantie veel meer gericht op preventie van ziekten, maar biedt daarnaast ook uitgebreide holistische geneeswijzen waarin lichaam, geest en ziel centraal staan.

Ondanks dat Ayurveda al duizenden jaren oud is, is ze nog steeds goed toepasbaar in het moderne leven. Misschien is het nu zelfs wel meer nodig dan ooit. Ayurveda beschrijft universele principes, die toepasbaar zijn in elk tijdperk, elke woonplaats en op elk individu.

Zo beschrijft Ayurveda dat ieder van ons en alles om ons heen bestaat uit 5 elementen: ether, lucht, vuur, water en aarde. Hiermee zijn verschillende mens-typen te beschrijven, doordat de verhouding van deze elementen in elk lichaam anders is. Zodra je deze leert begrijpen, ontwikkel je meer kennis over jezelf en weet je precies wat jij nodig hebt om in balans te komen en jouw volledige potentie tot uiting te laten komen.

Zusterwetenschappen

Ayurveda is een zusterwetenschap van yoga. De twee gaan hand in hand en samen zorgen ze ervoor dat je tot jouw hoogste zelf kan komen. Toch hebben beide een net iets ander doel.

Zo is Ayurveda bedoeld om jouw beste gezondheid te bereiken, om de balans te vinden tussen lichaam en geest.

Het ultieme doel van Yoga is uiteindelijk spirituele verlichting, of om het wat makkelijker uit te drukken: jouw authentieke zelf worden. Door het helen van lichamelijke en emotionele blokkades komen we steeds dichter bij onszelf en vergroten we ons zelfbewustzijn.

Veel mensen beginnen met yoga vanwege de gezondheidsredenen, om zo meer balans te vinden in lichaam en geest. In principe doe je dan aan Ayurveda. Vaak is het zo dat hoe gezonder we worden, hoe meer we open staan voor de spirituele kant van yoga.

Gezondheid is niet het doel

In de Ayurveda wordt gezondheid anders beschouwd dan hier in het westen. Gezondheid is niet slechts de afwezigheid van ziekten. Gezondheid betekent energie, vitaliteit, vreugde, plezier en in contact zijn met je ware essentie.

In Ayurveda wordt ziekte niet gezien als iets dat je lastig komt vallen en als iets dat je zo snel mogelijk uit de weg wilt ruimen. Het is een duidelijk signaal van het lichaam dat je uit balans bent. Het biedt daarmee de mogelijkheid voor groei en het verruimen van je bewustzijn. Het is duidelijk dat iets in je leven moet veranderen, of dat nou je eetpatroon is, je leefstijl of die stressvolle baan die je eigenlijk helemaal niet leuk vind.

Het ultieme doel van Ayurveda gaat dan ook verder dan alleen het bereiken van gezondheid. Gezondheid is eerder een onmisbaar middel dat zorgt voor persoonlijke groei en zelfbewustzijn. Het leven hoort niet moeilijk en zwaar te zijn, maar plezierig, levendig en vloeiend. We zijn alleen vaak zelf degenen die deze ‘levensflow’ tegenhouden met allerlei lichamelijke blokkades en beperkende gedachten. Het oplossen van deze blokkades is precies waar je Ayurveda en yoga oefeningen voor kunt gebruiken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *