Is het nu “O Sparrenboom” of “O Dennenboom”? Ken jij het verschil? Van beide naaldbomen zijn de takken wonderschoon! De kerstboom die wij doorgaans in huis zetten is geen Den maar een Spar. Een Spar heeft de ‘karakteristieke’ piramide vorm van een kerstboom. De volwassen (grove) Den heeft een enorme hoge kale stam, met bovenin de naalden. De den kan wel 30 – 45 m hoog worden en 600 jaar oud. Een makkelijk te onthouden ezelsbruggetje om het verschil te herkennen en te onthouden is dat de Den twee naalden aan elkaar aan de tak heeft zitten (Den-duo) en bij de Spar zitten de naalden afzonderlijk aan de tak (Spar – single). De overeenkomst is dat de naalden van beide naaldbomen gezond makende stoffen bevatten. De geneeskracht is nagenoeg hetzelfde, maar de heilzame werking van de grove Den is krachtiger.

Let op! Je kerstboom opeten of drinken is overigens geen goed idee. De kerstbomen die je koopt in een tuincentrum of bouwmarkt zijn behandeld met een chemisch goedje.

Thee

Weet je dat je van zowel Dennennaalden als van Sparrennaalden een lekkere en gezonde thee kan zetten? Dennen- of sparrennaaldenthee drinken, dat kan natuurlijk het hele jaar door. Maar zo vlak voor de kerst is dit wel heel toepasselijk. Alleen de geur doet mij al ‘watertanden’. Gisteren heb ik een wandeling door het bos gemaakt en ik ging meteen op zoek naar dennennaalden voor thee. Maar hoe kom je nu bij de naalden als de bomen gemiddeld 40 meter hoog zijn? Ik ga op zoek naar afgewaaide takken. Of naar de jonge  baby boompjes die je vlak bij de volwassen bomen ziet. Daar rits ik wat naalden vanaf, uiteraard nooit te veel. Een handje vol is genoeg voor een flinke pot thee. Ik gebruik de naalden het liefst vers. Maar drogen kan ook heel goed.

Natuurlijke Vitamine C bron

Onze voorouders kenden de geneeskracht van de Den al. Voor zeelui was het gebruik van dennennaaldenthee een goede manier om scheurbuik te voorkomen. Dennennaalden bevatten namelijk een enorm hoog gehalte aan natuurlijke vitamine C. Ook de Indianen gebruikten dennennaalden voor hun gezondheid. Ook nu kunnen we in de wintermaanden wel wat extra vitamine C gebruiken.

Inhoudsstoffen

Naast vitamine C zijn Dennennaalden en Sparrennaalden rijk aan etherische oliën, zoals kamfer, pineen, maar ook flavonoiden, hars en tannines.

Toepassingen:

Goed voor de luchtwegen

Dennennaalden thee werkt slijmoplossend bij verkoudheid, hoest en keelpijn.
De etherische oliën ruiken niet alleen heerlijk, ze werken antiseptisch, onsteking werend, hoeststillend, slijmoplossend en krampstillend. Dennennaalden worden vaak verwerkt in hoestdrank.

Werkt Ontzurend

Dennen- en Sparrennaaldenthee is helpend bij blaasontsteking, reumatische klachten en jicht. Spar en Den werken ontsteking werend en urinedrijvend. Je gaat er zeker meer van plassen en je voert afvalstoffen af.

Rustgevende werking

En ‘last but not least’: De Spar en Den werken rustgevend bij onrust, nervositeit en slapeloosheid. Thee drinken is dan zeker fijn. Maar het inademen van de etherische oliën werkt ook goed. Een warm bad met dennennaalden of wat naalden in een schaaltje op een brandertje werkt super relaxerend. De etherische oliën komen dan via je thee en je reuk in je systeem. Wanneer je gestrestst bent en je gaat buiten een tijdje bij een Spar of een Den staan, kun je de rustgevende werking ook goed ervaren.

Hoe zet je thee?

whatsapp image 2021 12 24 at 12.20.12

Een handje vol naalden is voldoende voor een volle pot. Haal het vliesje van de (dennen)naalden af en kneus de naalden met de hand of in een vijzel. Knip de naalden in kleine stukjes. Giet er gekookt water over heen. Dek af met een deksel, zo vervliegen de etherische oliën niet. Laat 10-15 minuten trekken. De thee blijft doorzichtig van kleur, maar de geur en smaak zijn bijzonder lekker. Op het water zie je wat ‘vet’ drijven, dat is goed, want dat zijn de etherische oliën.   Je kunt de thee nog smaakvoller én gezonder maken door er wat gember en/of citroensap aan toe te voegen. Een lepeltje honing helpt de etherische oliën met het water te vermengen. Maar ik raad je aan de thee eerst puur te proeven, de smaak zal je aangenaam verrassen. Drie maal daags een kopje thee, verdeeld over de dag.

Hoe herken je een grove den?

whatsapp image 2021 12 24 at 12.20.49

Op Flora van Nederland staat hoe je een grove den kunt herkennen, dus voordat je gaat plukken bekijk eerst dit filmpje

Net gebruiken bij zwangerschap of medicijngebruik.

Contra-indicatie

De informatie in dit artikel is niet bedoeld om specifiek medisch advies te geven en is geen vervanging voor professionele medische behandeling of diagnose.

Vind je deze post interessant? Vergeet dit bericht niet te liken of te pinnen op Pinterest! Of op facebook en twitter te delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *