welke soorten en methodes van astrologie bestaan er-zensitivity-methode astrologie-soorten astrologie-wat is astrologie

Als je aan astrologie denkt, wat komt er dan in je op? Astrologie (van de Griekse woorden astron, wat ster betekent en logos, wat studie betekent) is eigenlijk een zeer algemene term die wordt gebruikt om de studie en interpretatie van hemelbewegingen te beschrijven. Het betekent verschillende betekenissen voor verschillende mensen. De planeten, zon, maan en sterren hebben een enorme invloed op ons dagelijks leven, en alle varianten van astrologie kijken naar hun bewegingen, analyseren ze en leggen uit hoe ze op de een of andere manier bepalend zijn voor ons leven.

Wat je misschien niet weet, is dat er veel verschillende soorten astrologieën worden gebruikt – bijna 80, om precies te zijn! En welke soort astrologie elke astroloog kiest wordt bepaald door een reeks van factoren – van waar ze wonen tot hun religieuze overtuigingen en nog veel meer. Het einddoel van al deze astrologieën is echter om te kijken naar de manier waarop de hemellichamen zich gedragen, en deze te gebruiken om op een manier te interpreteren en er een duidelijke uitleg aan te geven wat voor iemand duidelijke wordt.

Ik leg de meest voorkomende methode uit.

  • Westerse Astrologie
  • Vedische Astrologie
  • Horaire Astrologie
  • Medische Astrologie

Westers astrologie

De Westerse astrologie is een van de oudste vormen van astrologie, die teruggaat tot Mesopotamië. In deze periode begonnen de mensen voor het eerst het verband op te merken en te leggen tussen aardse gebeurtenissen en wat er aan de hemel gebeurde. De eerste westerse dierenriem werd ontwikkeld op basis van het principe van de geboorteastrologie rond de 5e eeuw voor Christus. Het wordt bepaald door het geloof dat iemands lot gebaseerd is op de stand van de planeten op het moment van zijn geboorte. Geleidelijk aan verplaatste de oude praktijk zich van haar oorsprong in Mesopotamië naar Egypte en de rest van de wereld, waar zich verdere ontwikkelingen voordeden. Toen het rond de 6e eeuw v. Chr. in het oude Griekenland aankwam, viel het samen met de intrede van de eerste Griekse filosofen en raakte het verweven met de opkomst van de Griekse mythologie.

De moderne westerse astrologie is waarschijnlijk de meest populaire en meest gebruikte methode in de westerse landen vandaag de dag. Ze is gebaseerd op zonnetekens, die berekend worden aan de hand van iemands geboortedatum, -tijd en -plaats. Deze informatie geeft de exacte positie van de zon (en andere planeten) op dat specifieke moment.

Er zijn 12 zonnetekens en elk dierenriemteken vertegenwoordigt een van de 12 persoonlijkheidstypes en een bijbehorende set talenten en uitdagingen. Elk teken van de dierenriem wordt vertegenwoordigd door een eigen uniek symbool, of glyph. De 12 tekens van de dierenriem komen elk overeen met een astrologisch huis (Ram, 1e Huis, Stier, 2e Huis, enz.) en worden elk beheerst door een planeet.

In de Westerse astrologie worden de tekens onderverdeeld in vier elementen: vuur (Ram, Leeuw en Boogschutter), aarde (Stier, Maagd en Steenbok), lucht (Tweelingen, Weegschaal en Waterman) en water (Kreeft, Schorpioen en Vissen). Ze zijn ook ingedeeld in drie kwaliteiten: kardinaal (Ram, Kreeft, Weegschaal en Steenbok), vast (Stier, Leeuw, Schorpioen en Waterman) en veranderlijk (Tweelingen, Maagd, Boogschutter en Vissen).

 

Vedische astrologie

Vedische astrologie, ook bekend als Hindoeïstische of Indiase astrologie, is vergelijkbaar met de Westerse op een paar belangrijke verschillen na. Terwijl beide systemen dierenriemtekens, planeten en huizen gebruiken, vervangt in de Vedische het rijzende teken(ascendant) het zonneteken. Het rijzende teken(ascendant) onthult welke planeet opsteeg aan de oostelijke horizon op het moment van de geboorte.

Een ander groot verschil tussen de twee soorten astrologie is de manier waarop de dierenriem zelf wordt bepaald. In de Westerse astrologie is de dierenriem gebaseerd op de seizoenen, terwijl in de Vedische astrologie de dierenriem gebaseerd is op de eigenlijke constellaties aan de hemel (de Sidereal Zodiac genoemd). Terwijl de twee op een gegeven moment duizenden jaren geleden op één lijn stonden, staan ze nu bijna één heel teken uit één lijn. Westerse astrologie is gebaseerd op de seizoenen, equinoxen en solstitia, terwijl Vedische astrologie terugverwijst naar de werkelijke hemel in real time. Twee verschillende methoden, maar geen van beide wordt als “fout” beschouwd.

Een ander verschil tussen de Vedische astrologie en de Westerse astrologie is het beperkte gebruik van de buitenplaneten (Uranus, Neptunus en Pluto). Omdat ze met het blote oog niet zichtbaar zijn, worden ze niet zo veel gebruikt. De planeten in de Vedische astrologie zijn elk direct gerelateerd aan energetische factoren die verbonden zijn met yoga, Ayurveda (de Hindoe praktijk van totale lichaamsbalans) en andere metafysische Indiase disciplines.

Naast de 12 tekens van de dierenriem is de Vedische dierenriem onderverdeeld in 27 Nakshatras (verre sterren/opstellingen die elk 13,2 graden zijn). Dit is totaal anders dan de Westerse astrologie. Deze Nakshatras markeren elke dag de doorgang van de maan rond de aarde en hebben verschillende kenmerken. Het belangrijkste kenmerk is de Janma (geboortester), die aangeeft waar de maan zich bevond op het moment van iemands geboorte.

 

Horary ( uurhoekastrologie) astrologie

Horary (uurhoekastrologie) astrologie is een oude variant die probeert een vraag te beantwoorden door een horoscoop te maken op het exacte tijdstip waarop de vraag wordt gesteld. De horoscoop wordt dan door een astroloog geïnterpreteerd. Hoewel het antwoord een eenvoudig ja of nee kan zijn, is Horary (uurhoekhoroscoop) astrologie over het algemeen gedetailleerder en complexer. Het kan inzichten verschaffen zoals de motieven van de persoon die de vraag stelt (bekend als de querent), de motieven van andere mensen die betrokken zijn bij de situatie, en de verschillende oplossingen die er zijn om de situatie aan te pakken.

Zij gebruikt een eigen systeem (het huizensysteem wordt Regiomontanus genoemd). De huizen en de planetaire aspecten staan centraal. De persoon die de vraag stelt wordt in de lezing vertegenwoordigd door de ascendant (de heerser van het teken van het eerste huis). In de Horary (uurhoekastrologie) astrologie staan de planetaire heersers van de betreffende huizen voorop. Ook de planeetaspecten op de punten van de huizen zijn belangrijker dan in andere takken.

Een Horary (uurhoekastrologie) horoscoop wordt bijvoorbeeld gelezen door datgene waarnaar gevraagd wordt (de gevraagde) eerst aan een bepaald huis in de horoscoop toe te wijzen. Iemand die vraagt naar zijn carrière zou worden toegewezen aan het 10e huis, omdat dit huis heerst over carrières, ambitie en succes. De hoek van het 10de huis zal in een bepaald dierenriemteken liggen, in dit voorbeeld laten we zeggen Stier. Aangezien Stier wordt geregeerd door de planeet Venus, wordt Venus beschouwd als de voorspeller van het (onderwerp in kwestie). En de plaats van Venus in de horoscoop (en haar aspecten, enz.) zal aanwijzingen geven over de vraag die wordt gesteld.

Het is belangrijk om te weten dat Horary (uurhoek) astrologie alleen wordt gebruikt voor belangrijke specifieke vragen (niet voor amusementsdoeleinden). Hoewel het nuttig is bij het onderzoeken van algemene probleem vragen en algemene antwoorden, moet men er niet op blind staren bij alledaagse vragen.

Lees ook wat moet je weten over astrologie en horoscoop

Medisch astrologie

De traditionele Medische astrologie is bij uitstek geschikt om kwalen, ziekten en aandoeningen te ontdekken door gebruik te maken van de elementen, tekens, huizen en planeten, in veel gevallen met een preventieve werking. De hoop/doel van voorspellende Medische astrologie is dat het kan worden gebruikt om een ziekte te herkennen voordat de symptomen zich openbaren, wat leidt tot een positief eindresultaat. Omdat Medische astrologie een complex systeem is dat veel tijd en denkwerk vergt om iemand effectief te behandelen, is het echter een van de moeilijker astrologische methoden om op een juiste manier toe te passen.

Wanneer de medische astrologie op de juiste wijze wordt gebruikt, kan zij bijzonder nuttig zijn bij de diagnose, behandeling en prognose van gezondheidsklachten. Door gebruik te maken van de vier elementen (vuur =gele kleur  die warm/droog is, lucht = bloed dat warm/vochtig is, aarde = zwarte kleur die koud/droog is en water = slijm dat koud/vochtig is) als basiselementen om onevenwichtigheden in het lichaam aan te wijzen, probeert de Medische astrologie deze onbalans te vinden (bijvoorbeeld teveel vuur geeft aan dat ons lichaam te warm en te droog is, teveel aarde betekent dat we te koud en te droog zijn, enzovoort) en suggesties aan te reiken over hoe de harmonie en het evenwicht hersteld kan worden.

Een Horary (uurhoek) horoscoop is een methode die kan worden gebruikt in de Medische astrologie, die wordt gebaseerd op het moment waarop iemands symptomen voor het eerst verschenen. Een Medisch astroloog kan elementaire onbalans gebruiken in combinatie met het verbinden van de tekens/huizen met het lichaamsdeel dat ze vertegenwoordigen om aspecten van planeten te berekenen en wat ze vertegenwoordigen in die specifieke horoscoop. De resultaten kunnen zeer nuttig zijn bij het vaststellen van bepaalde medische aandoeningen die het gevolg zijn van die specifieke symptomen.

Een medisch astroloog kan ook de geboortehoroscoop van iemand gebruiken om te bepalen aan welke vormen van verstoorde balans iemand in zijn leven misschien aan zou kunnen lijden. De vier elementen van Medische astrologie kunnen worden gebruikt in combinatie met de planetaire posities in een geboortehoroscoop om een nauwkeuriger beeld te krijgen van mogelijke/chronische gezondheidsproblemen in bepaalde lichaamsdelen, de ernst/duur van ziektes, de vermoedelijke afloop, en remedies/suggesties om verschillende medische problemen/problemen te genezen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *