gezondheidsvoordelen van salie thee-zensitivity.nl-holistische blog

Geniet ook van onze salie thee recepten

Salie is voor velen een bekende keuken- en tuinkruid die in vele culinaire en natuurgeneeskundige wereld wordt gebruikt. Ook al sinds de oudheid wordt deze kennis gebruikt vanwege zijn gezonde eigenschappen. Daarom wordt Salie ook vaak gezien als een wonderkruid vanwege zijn diversiteit aan gezondheidsvoordelen. In deze blog willen we kijken naar de gezondheidsvoordelen van salie als je het als thee gebruikt en bekijken we hoe het kan worden gebruikt om verschillende aandoeningen ermee te behandelen.

Gezondheidsvoordelen van salie thee

Salie tegen stress

Als eerste kan salie als thee helpen bij het verminderen van lichte stress of angst door de cortisol te verlagen. Salie bevat natuurlijke stoffen die een kalmerend effect op het zenuwstelsel kan hebben, wat kan helpen om je hartslag en bloeddruk te verlagen. Salie thee kan ook helpen om de slaapproblemen te verbeteren, wat weer kan bijdragen aan een betere emotionele en mentale gezondheid. Salie bevat een aantal actieve componenten die kalmerende eigenschappen hebben, waaronder rozemarijnzuur en Apigenine.

Spijsverteringklachten

Dat betreft kan Salie thee ook worden toegepast om de spijsvertering te verbeteren. Salie bevat een hoeveelheid aan antioxidanten en enzymen die jou kunnen helpen om de darmflora te verbeteren en gasvorming te verlagen. Dit komt doordat de afscheiding van speeksel en maagsappen wordt verhoogd, wat weer kan helpt om de spijsvertering te stimuleren en met als gevolg dat de opname van voedingsstoffen worden verbeterd. Het helpt goed bij diarree en obstipatie klachten. Het kan ook helpen om het risico op maag- en darmontstekingen te verminderen.

Gebit

Salie thee kan ook worden gebruikt om de algehele mondgezondheid te verhogen. Salie bevat namelijk antimicrobiële eigenschappen die kunnen helpen om de bacteriën in je mond te bestrijden, wat weer kan helpen om de tandplak te verminderen en daarbij het risico op tandvleesontstekingen te verminderen. Salie thee helpt ook goed om de slechte adem te verminderen.

Salie is goed voor het hart

Wat we ook niet mogen vergeten is dat Salie thee ook worden gebruikt om het hart gezond te houden. Salie bevat natuurlijke stoffen die kunnen helpen om de bloeddruk te verlagen en de bloedcirculatie te verbeteren, met als gevolg dat het risico op hart- en vaatziekten verlaagd wordt. Wat ook mooi meegenomen is dat Salie ook kan helpen om het cholesterolgehalte te verlagen, wat extra helpen om het risico op hart- en vaatziekten te verlagen.

Huidproblemen

Veel mensen zijn ook zuinig op hun huid, daarbij is Salie thee ook geschikt de gezondheid van de huid te verbeteren. Salie bevat genoeg antioxidanten en vitamine A, wat helpt om de huid te versterken en te verjongen. Ook kan Salie helpen bij huidirritatie om die te verminderen en ontstekingen te verlagen en alles bij elkaar zorgt het voor een mooie huid.

Antioxidanten

Het is een feit dat salie een uitstekende bron is vol antioxidanten. We weten dat antioxidanten helpen het lichaam te beschermen tegen schade die veroorzaakt worden door vrije radicalen, wat kan leiden tot chronische klachten zoals hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker. Salie bevat ook veel vitamine K, wat weer helpt om de bloedstolling te regelen. Vitamine K is belangrijk voor de gezondheid van onze botten.

Salie thee als hoofdpijn remedie

Voor degene met hoofdpijnklachten of migraine kan Salie kan ook goed helpen. Het bevat een aantal stoffen die helpen om hoofdpijn en migraine te verminderen, zoals rozemarijnzuur en apigenine. Deze stofjes kunnen helpen om de bloedvaten in de hersenen te verwijden, zodat een beter bloedcirculatie ontstaat richting de hersenen.

Bekijk ook framboos gezond

10x Salie thee recepten

 1. Salie en citroen: Voeg een plakje citroen en een takje salie toe aan een kop heet water om een verfrissende en opwekkende thee te maken.
 2. Salie en gember: Voeg wat gesneden gember en een paar salieblaadjes toe aan heet water voor een kruidige en verwarmende thee.
 3. Salie en munt: Voeg wat verse munt en een paar salieblaadjes toe aan heet water voor een kalmerende en verfrissende thee.
 4. Salie en lavendel: Voeg wat verse lavendel en een paar salieblaadjes toe aan heet water voor een rustgevende en ontspannende thee.
 5. Salie en framboos: Voeg wat verse of gedroogde frambozen en een paar salieblaadjes toe aan heet water voor een zoete en verfrissende thee.
 6. Salie en kamille: Voeg wat kamillebloemen en een paar salieblaadjes toe aan heet water voor een kalmerende en ontspannende thee.
 7. Salie en sinaasappel: Voeg een schijfje sinaasappel en een paar salieblaadjes toe aan heet water voor een zoete en opwekkende thee.
 8. Salie en rozenblaadjes: Voeg wat gedroogde rozenblaadjes en een paar salieblaadjes toe aan heet water voor een romige en ontspannende thee.
 9. Salie en anijs: Voeg wat anijszaad en een paar salieblaadjes toe aan heet water voor een kruidige en verwarmende thee.
 10. Salie en pepermuntsmaak: Voeg wat pepermuntsmaak en een paar salieblaadjes toe aan heet water voor een verfrissende en opwekkende thee.

Nadelen van Salie thee

Het drinken van Salie thee kan enkele nadelen gevolgen hebben, het is afhankelijk van hoe je het gebruikt en de hoeveel die je drinkt. Een paar mogelijke nadelen van het drinken van salie thee zijn:

 1. Salie kan de bloeddruk verlagen, dus als je al last hebt van een lage bloeddruk of gebruik je medicatie voor je bloeddruk, is het raadzaam om voorzichtig zijn met het drinken van salie thee.
 2. Er zijn mensen die kunnen een allergische reactie krijgen op salie, wat zich kan uiten in huiduitslag, niezen of ademhalingsproblemen.
 3. Te veel salie thee drinken kan leiden tot vocht vast houden (wat kan leiden tot oedeem), bloed verdunnend effect, vermoeidheid, duizeligheid en diarree.
 4. Waar je ook goed op mag letten dat Salie thee interacties kan hebben met sommige medicijnen, zoals bloedverdunners en sommige antidepressiva. Als je medicijnen gebruikt, is het altijd raadzaam om als eerst je arts te raadplegen voordat je met salie thee of andere kruiden gaat beginnen.

Tip!

Heerlijke salie thee met gember en vlierbloesem kopen

Vind je deze pagina interessant? Vergeet dit bericht niet te liken of te pinnen op Pinterest! Of op facebook en twitter te delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *