Wat Is Veganisme, veganist worden,waarom word je een veganist,veganisme

Wat is veganisme, een vraag die veel mensen nog hebben

Veganisme is een manier van leven die erop gericht is om, voor zover mogelijk en uitvoerbaar, alle vormen van uitbuiting en wreedheid jegens dieren voor voedsel, kleding of andere doeleinden tegen te gaan.
Er zijn verschillende manieren om het veganistische leven toe te passen. Toch hebben alle veganisten één ding gemeen: een plantaardig dieet dat alle dierlijke voedingsmiddelen zoals vlees (inclusief vis, schelpdieren en insecten), zuivel, eieren en honing vermijdt – maar ook het vermijden van dierlijk materiaal, producten die op dieren zijn getest en plekjes waar dieren worden gebruikt voor entertainment worden vermeden.

Geschiedenis van het veganisme

Hoewel het veganistische levenswijze in het begin van 1944 werd beschreven, was het pas in 1949 dat Leslie J Cross aangaf dat er geen omschrijving van het veganisme bestond. Hij suggereerde “het principe van de bevrijding van dieren van uitbuiting door de mens”. Dit wordt later verduidelijkt als “om een einde te maken aan het uitbuiten van dieren door de mens voor voedsel, goederen, werk, jacht, jacht, vivisectie, en alle andere toepassingen waarbij het dierlijk leven door de mens wordt uitgebuit”.

De veganistische organisatie werd voor het eerst geregistreerd als een liefdadigheidsinstelling in augustus 1964, maar haar bezittingen werden later overgedragen aan een nieuwe liefdadigheidsinstelling toen ze in december 1979 ook een naamloze vennootschap werd. De definitie van veganisme en de liefdadigheidsdoelen van de vereniging werden in de loop der jaren gewijzigd en verfijnd. In de winter van 1988 was deze betekenis officieel in gebruik – hoewel de formulering in de loop der jaren enigszins is veranderd – en dat is ook nu nog zo:

“Een filosofie en levenswijze die ernaar streeft alle vormen van uitbuiting van en wreedheid tegen dieren voor voedsel, kleding of enig ander doel zoveel mogelijk en in de praktijk uitvoerbaar te voorkomen; en die bij uitbreiding de ontwikkeling en het gebruik van diervrije alternatieven bevordert ten behoeve van dieren, mensen en het milieu. In termen van voeding betekent het de praktijk van het afzien van alle producten die geheel of gedeeltelijk van dieren afkomstig zijn.”.

Dus wat eten veganisten?

Een heleboel – je zult al snel een hele nieuwe wereld van verrassende voedingsmiddelen en smaken vinden die zich als een nieuwe wereld voor je opent. Een veganistisch dieet is rijk aan diversiteit en bestaat uit allerlei soorten fruit, groenten, noten, granen, zaden, zaden, bonen en peulvruchten – die allemaal kunnen worden klaargemaakt in oneindig veel combinaties die ervoor zorgen dat je je nooit zult vervelen. Van curry tot cake, van pasteitjes tot pizza’s, al je favoriete dingen kunnen geschikt zijn voor een veganistisch dieet als ze gemaakt zijn met plantaardige ingrediënten. Bekijk voor veganistische recepten en voor ideeën op deze website.

Het gaat niet alleen om het levenswijze…

Veganisten vermijden misbruik van dieren voor welk doel dan ook, met mededogen als een belangrijke reden waarom velen kiezen voor een veganistische levensstijl. Van accessoires en kleding tot make-up en toiletartikelen, dierlijke producten en producten die op dieren getest zijn, worden op meer plekken gevonden dan je zou verwachten. Gelukkig zijn er tegenwoordig betaalbare en gemakkelijk te verkrijgen alternatieven voor vrijwel al deze producten.

Ander onderdeel van veganistisch levensstijl

Geneeskunde bij veganisme

Momenteel moeten bijna alle geneesmiddelen in Nederland worden getest op dieren voordat het veilig wordt geacht voor menselijk gebruik, maar let op: de Veganistische wereld raadt je NIET aan om geen medicatie te vermijden die je wordt voorgeschreven door je arts – aan een dode veganist heeft niemand! Wat je kunt doen is je huisarts of apotheker vragen om je, indien mogelijk, te voorzien van medicatie die geen dierlijke producten zoals gelatine of lactose bevat. Ga voor meer informatie naar de website van CBG, die informatie bevat over geneesmiddelen die in Nederland zijn voorgeschreven, inclusief ingrediëntenlijsten.

Medische liefdadigheidsinstellingen

Als je een medische instelling bent die zich inzet voor een goed doel, kan het zijn dat je graag wilt controleren of de door jou gekozen instelling dierproeven uitvoert. Er zijn veel goede doelen die momenteel geen dierproeven uitvoeren en veel veganisten geven de voorkeur aan goede doelen die actief op zoek zijn naar alternatieve testmethoden.

Vermaak van dieren

Veganisten kiezen ervoor om geen enkele vorm van uitbuiting van dieren te ondersteunen en vermijden zo een bezoek aan dierentuinen of aquaria, of het deelnemen aan honden- of paardenrennen. Een geweldig alternatief is het bezoeken en ondersteunen van dierenreservaten die veilige en liefdevolle opvang bieden voor geredde dieren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *