Wat Is Spiritualiteit, Zensitivity, spiritualiteit,spiritualiteit betekenis, spiritueel zijn

En is spiritualiteit en wat kan dit voor jouw betekenen?

Veel mensen blijven zich afvragen: wat is spiritualiteit? Spiritualiteit is een ruim begrip met veel verschillende invalshoeken. Over het algemeen omvat het een gevoel van verbondenheid met iets dat groter is dan onszelf en het is een zoektocht naar zingeving in het leven. Het is een universele menselijke beleving – iets wat ons allemaal raakt. Mensen kunnen een spirituele ervaring beschrijven als heilig of bovennatuurlijk of gewoon een diep gevoel van verbondenheid en levenskracht.

Sommigen zullen merken dat hun geestelijk leven nauw verbonden is met hun associatie met een kerk, tempel, moskee of synagoge. Anderen kunnen bidden of troost vinden in een persoonlijke relatie met God of een hogere macht. Weer anderen zoeken betekenis door hun verbondenheid met de natuur of kunst. Net als je gevoel voor zingeving kan je persoonlijke definitie van spiritualiteit je hele leven lang veranderen en je aanpassen aan je eigen ervaringen en met wie je omgaat.

 

Spirituele vragen

Voor velen hangt spiritualiteit samen met grote vragen over het leven en persoonlijkheid, zoals:

  • Ben ik een goed mens?
  • Wat is de betekenis van mijn pijn?
  • Wat is mijn verbinding met de wereld om me heen?
  • Gebeurt de dingen in mijn leven niet voor niets?
  • Hoe kan ik mijn leven zo goed mogelijk leiden?

 

Definities van spiritualiteit door kenners over spiritualiteit

Christina Puchalski, stelt dat “spiritualiteit een onderdeel van de mensheid is dat verwijst naar de manier waarop de mensheid naar de betekenis, de zingeving zoekt, vormgeeft en naar de manier waarop hij of zij zijn verbondenheid ervaart in het moment, met zichzelf, met de ander, met de natuur of iemand die verlicht is”.

Volgens Mario Beauregard en Denyse O’Leary, onderzoekers en auteurs van The Spiritual Brain, “spiritualiteit betekent elke ervaring die de waarnemer in contact zou brengen met het goddelijke (met andere woorden, niet zomaar een ervaring die zinvol aanvoelt)”.

Belinda van Zeelen zegt: “de spirituele dimensie probeert in harmonie te zijn met het universum, en zoekt naar antwoorden over het oneindige, en wordt in beeld gebracht wanneer de persoon te maken krijgt met emotionele stress, lichamelijke ziekte, of de dood”.

 

De verhouding tussen religie en spiritualiteit

Hoewel spiritualiteit bepaalde onderdelen van religie kan hebben, is het over het algemeen een breder begrip. Religie en spiritualiteit zijn niet hetzelfde, noch zijn ze volledig verschillend van elkaar.

De beste manier om dit te begrijpen is naar deze overlappende cirkels te kijken:

Venn diagram of religion and spirituality
  • In de spiritualiteit is de vraag: waar vind ik persoonlijke wijsheid, verbondenheid en betekenis van het leven?
  • In de religie is de vraag: wat is goed en slecht?
  • Waar de cirkels elkaar overlappen is de individuele ervaring, die van invloed is op de manier waarop je denkt, voelt en gedraagt.
"Je hoeft niet precies te weten wat er gebeurt, of waar het allemaal precies om draait. Wat je nodig hebt is om de mogelijkheden en uitdagingen van het huidige moment te herkennen en ze met vertrouwen en hoop te omarmen".
Thomas Merton

Opzoek naar begeleiding en wil je hulp inschakelen >> meer informatie.

Vind je deze post interessant? Vergeet dit bericht niet te liken of te pinnen op Pinterest! Of op facebook en twitter te delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *