Wat is hoogsensitief zijn,HSP, zensitivity.nl,gezondheidsblog,gezondheid,hoogsensitief volwassenen,hoogsensitief kind

Wat bedoelt iemand als ze het over hoogsensitief hebben

Hoogsensitief zijn…wat is dit nou eigenlijk? Wat is het nou juist niet? Ik probeer het uit te leggen wat het verschil is tussen hoogsensitief en niet hoogsensitief zijn.

Hoogsensitief wat is dat

Weet je dat ca 15 a 20% van de mensen hoogsensitief zijn, uitgerekend 1 op de 5 personen is dus een hoogsensitief, hoogsensitief of wat ze ook wel zeggen dat je een High Sensitieve Person bent, afgekort HSP. Best veel, als je dit moet geloven! Aangezien niet iedereen hoogsensitief is, kunnen mensen je vaak niet begrijpen en zelfs door sommigen personen als ‘raar’ gevonden worden. Jij als hoogsensitief persoon krijgt vaak het gevoel dat je anders c.q. raar persoon bent en daardoor buiten de boot valt, dat maakt je geregeld eenzaam. Herken je dat?

Is hoogsensitief zijn een ziekte?

Voor hoogsensitieve personen (HSP) is er momenteel geen echte diagnose te stellen, daarom kunnen therapeuten en specialisten dit niet als diagnose zien. Zij werken vanuit het DSM V systeem. Waar hoogsensitief niet in opgenomen is, gelukkig maar.

Men vindt dat hoogsensitief geen ziekte of een stoornis is. Er zijn wel mensen die dit als een last kunnen ervaren, waarbij ze bij artsen of andere behandelaren tegen een muur van onbegrip oplopen. Aangezien hoogsensitieve personen (HSP) veel prikkels als erg naar en angstig ervaren. Het lichamelijke systeem van de hoogsensitieve personen (HSP) zorgen ervoor dat de prikkels uitvergroot worden en omdat je daarop reageert wordt je snel door je omgeving als aansteller gezien. Hoogsensitief zijn zit in je genen en is een karaktereigenschap.

Artsen, of andere behandelaars kunnen de lichamelijke of geestelijke klachten die hoogsensitieve personen (HSP) ervaren niet goed inschatten, waardoor het gevaar is dat ze belangrijke details over het hoofd zien. Om een gedegen onderzoek te doen naar de klachten die hoogsensitiviteit met zich meebrengt. Vaak is de reden dat het kostbaar is of niet interessant genoeg. Of de doelgroep te klein, waardoor bij deze onderzoek geen geen financieel voordeel uit te halen is. Dat maakt het, dat het nu nog niet echt erkent wordt als een probleem. Er zal een tijd aanbreken dat ze hier graag een verdien model inzien en een pilletje op de markt brengen.

Kunnen mannen hoogsensitief zijn

Omdat er vaak verwarring is wat hoogsensitiviteit nu inhoudt. Lijkt dat er meer vrouwen hiervan last hebben, maar vrouwen praten van nature al meer over hun gevoel.Dan lijkt het dat er meer vrouwen dan mannen hiervan last van hebben, maar het tegendeel is waar! Ik merk in mijn praktijk dat steeds meer mannen mij benaderen met hun probleem. Veel mannen worstelen met dit gevoel en het punt is dat mannen niet zo snel hierover praten. Waardoor deze groep onder de radar blijft. Dat maakt dat mannen met hoogsensitiviteit, in stilte lijden en eenzaam zijn. Ze merken dat ze fysieke achteruit gaan.

Hoe weet je dat iemand hoogsensitief is

Het is niet zo makkelijke om aan te geven of te zien dat iemand hoogsensitief is, er zijn geen wetenschappelijke feiten hiervoor om dit aan te tonen. Het is vaak niet te zien, zoals je wel ziet als iemand bijvoorbeeld een been heeft gebroken, dat is een feit en zichtbaar.

Doordat hoogsensitiviteit zijn al lastig is en een hoogsensitieve personen (HSP) soms zelf niet eens door heeft dat hij of zij hiervan last heeft. Heeft hij of zij, zich al diverse keren al afgewezen gevoeld. Deels om onverklaarbare klachten die de hoogsensitieve personen (HSP) ervaart en de hulpverlening deze persoon een stoornis aanpraat. De klachten die veel hoogsensitieve personen (HSP) ervaren: veel tobben met hun gedachtes wat weer lijkt op een depressie of op een burn out. Wat het uiteindelijk ook weer niet is. Hoogsensitieve personen (HSP) schamen zich voor het gevoelig zijn, houden zich stil vanwege negatieve reactie’s. Of gaan het compenseren door juist druk te doen. Er zijn geen lichamelijke kenmerken qua houding, lichaamsvorm, kleur of gezichtsvorm waar je ze aan kunt herkennen.

Het is belangrijk in welk milieu een hoogsensitieve opgroeit

Doordat je als kind eigenlijk al hoogsensitief bent, is het belangrijk dat je opgroeit waar de ouders je een veilige omgeving biedt. Tuurlijk, iedere kind heeft een veilige basis nodig! Een kind is van nature nog onbeschreven en gevoelig. Alleen in de loop van hun ontwikkeling worden ze ”harder” door omgevingsfactoren zoals school, verenigingen, pubertijd e.d. Alleen hoogsensitieve kinderen blijven hun zachte kant houden. Worden vaak als watjes gezien, waardoor ze aantrekkelijk zijn voor pesters. Hun overprikkeling is vaak zeer hoog, ze snappen niet waarom andere zo doen. Als thuis je dan ook opgejaagd wordt met kreten ”daar wordt je hard van, niet aanstellen”, werkt dat niet mee aan je weerbaarheid. Ja, je hoeft er geen watjes van te maken. Bij deze kinderen is meer aanleren hoe zet ik mijn gevoeligheid om in kracht. En dat ze thuis mogen zijn wie ze zijn en een rust punt voor ze is. Neem van mijn aan, gevoelige kinderen en ouderen zijn meest krachtrijke persoonlijkheden.

Hoogsensitieve personen kunnen introvert zijn

Denk dat meer dan 70% van de hoogsensitieve personen (HSP) introvert zijn, ze zijn rustig en houden zich rustig. Bekijken alles eerst rustig voordat ze handelen. Eerst worden alle prikkels verwerkt eer ze kunnen handelen. Ze kunnen als verlegen gezien worden, maar zijn ze ook weer niet. Ze gaan goed met de informatie om, kijken wat ze ermee kunnen of willen doen. En bang zijn ze niet, alleen doordat ze nare dingen door hun gevoeligheid hebben ervaren. Kunnen ze angstiger geworden, behoudender. Ze houden hun omgeving scherp in de gaten.

Terwijl je ook hoogsensitieve personen (HSP) hebt die juist de grenzen gaan opzoeken, totaal het tegenovergestelde gaan handelen. En ja, dat maakt het erg verwarrend. Dit zijn de extraverte hoogsensitieve personen, bij de HSP beschrijving wordt dat als de high Seeker type gezien.

Als je hoogsensitief bent, betekent dat je zwak bent?

Nee, echt niet! In sommige culturen, worden ze juiste gewaardeerd zoals in Aziatische landen. Daar is het gewoon. Alleen hier in Europa wordt je als ”zwak ” gezien, wat heel jammer is. Hier heerst wie het hardst roept, krijgt de aandacht.

Lijken alle hoogsensitieve op elkaar ?

Net als elk mens is een hoogsensitieve personen (HSP) uniek en heeft het zijn kwaliteiten. hoogsensitieve personen (HSP) kunnen zich goed concentreren. Veel zijn heel empathisch (zich inleven in anderen), goede helpers en handelen oplossingsgericht. Andere hoogsensitieve personen (HSP) die nog worstelen met hun gevoeligheid, zijn onrustig, hebben vaak kwaaltjes. Gedragen zich zoals een andere dat van hun vraagt. Waardoor ze snel geprikkeld en overvoerd raken.

Hoogsensitief zijn is niet leuk!

Klopt, als je niet in balans bent. En veel handelt zoals een andere van je verwacht. Dan is het echt niet leuk en slopend. Als jezelf accepteert, voldoende je rust pakt. Je grenzen goed afbakent, kan dit juist wel fijn zijn.

Hoogsensitieve personen (HSP) raken snel van slag

Ja, als je moment van ‘zwakte’ hebt, door vermoeidheid. Veel stress ervaart of verdriet heb, ben je sneller geprikkeld dan een gemiddeld iemand. Dan raak je sneller even uit je evenwicht. Daar is wat aan te doen, om daar een goede balans in te vinden.

Kan je hoogsensitief worden?

Nee: dit is iets wat in de aanleg al zit. Je kan wel gevoeliger worden als je dat wilt, daar kan je op trainen c.q. oefenen.

Tip om beter in balans te blijven

Blijf bij jezelf, werk niet uit angst. Gebruik je sensoren voor je kracht ipv van jezelf te ondermijnen.

Kom je er nog niet uit?

Blijf niet lang tobben, zoek een therapeut of coach die jouw begrijpt en verder kan helpen. Ga op je gevoel af of iemand jou kan helpen, je moet je wel vrij kunnen voelen in het proces.

Lees ook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *