Wat is histamine-zensitivity.nl-gezondheidsartikel-holistische blog

Wat is histamine

Histamine is een bepaalde stof die door het lichaam wordt aangemaakt als reactie op het immuunsysteem. Het wordt door het lichaam opgeslagen in zogenaamde mestcellen en komt vrij wanneer het lichaam een allergeen of andere vreemde stof signaleert. Wanneer histamine is vrijgekomen, kan het een aantal klachten veroorzaken, waaronder jeuk, niezen, een loopneus en een verhoogde slijmproductie. Het kan ook de bloedvaten verwijden, wat leidt tot klachten als roodheid en zwellingen. Bij ernstige allergieën kan histamine ernstigere gevolgen hebben, zoals ademhalingsmoeilijkheden en anafylaxie. Histamine speelt ook een rol bij de regulering van de maagzuurproductie en kan de slaap en nachtrust beïnvloeden.

Wat triggert histamine?

Histamine komt vrij als reactie op de aanwezigheid van een allergeen of een andere lichaamsvreemde stof die het lichaam als een bedreiging ervaart. Veel voorkomende allergenen die het vrijkomen van histamine kunnen uitlokken zijn pollen, huisstofmijt, huidschilfers van huisdieren en bepaalde voedingsmiddelen zoals pinda’s, schaaldieren en eieren. Insectenbeten en -steken kunnen ook leiden tot het vrijkomen van histamine. Bovendien kunnen bepaalde medicijnen, zoals aspirine en andere niet-steroïdale ontstekingsremmers (NSAID’s), het vrijkomen van histamine uitlokken en bij sommige mensen allergische reacties veroorzaken. Andere factoren die histamine kunnen doen vrijkomen zijn blootstelling aan koude, hitte of zonlicht, en emotionele stress.

Wat is histamine intolerantie

Histamine-intolerantie is een aandoening waarbij het lichaam histamine niet goed kan afbreken en verwerken. Dit kan leiden tot een ophoping van histamine in het lichaam, wat een reeks klachten kan veroorzaken, waaronder allergische symptomen zoals niezen, loopneus en jeuk, maar ook spijsverteringssymptomen zoals buikpijn, diarree en misselijkheid. Histamine-intolerantie kan worden veroorzaakt door een tekort aan enzymen die histamine afbreken, zoals diamine-oxidase (DAO), of door de aanwezigheid van stoffen die de werking van deze enzymen blokkeren. Het kan ook worden veroorzaakt door een histamine-rijke voeding of door de consumptie van alcohol, die de werking van DAO kan remmen. In sommige gevallen kan histamine-intolerantie verband houden met een onderliggende allergie of auto-immuunziekte.

Hieronder volgt een lijst waarop voedingsmiddelen staan die veel histamine bevatten of die de werking van het enzym diamine oxidase (DAO), dat histamine afbreekt, kunnen remmen:

 • Hoge histamine gehalte
 • Voedsel met een hoog histaminegehalte:
 • Gefermenteerde voedingsmiddelen zoals zuurkool, augurken, broccoli en melkproducten.
 • Vleeswaren zoals spek, salami en vleeswaren
 • Alcohol, vooral rode wijn en bier
 • Vis die niet vers is, zoals tonijn in blik of gerookte zalm
 • Bepaalde vruchten en groenten, zoals avocado’s, tomaten, aubergine, spinazie en aardbeien.
  Voedingsmiddelen die DAO remmen:
 • Alcohol, vooral wijn en bier
 • Energiedranken
 • Zwarte en groene thee
 • Maté thee

Het is belangrijk op om te weten dat dit geen volledige lijst is, en dat de tolerantie voor deze voedingsmiddelen kan variëren. Als je symptomen van histamine-intolerantie ondervindt, is het raadzaam om in overleg met een arts of een bevoegde diëtist te gaan bepalen welke voedingsmiddelen je symptomen veroorzaken.

Bekijk ook Herken voedselallergie

Waar zit geen histamine in

Histamine komt in allerlei voedingsmiddelen voor, waaronder gefermenteerd voedsel, gezouten vlees en bepaalde vruchten en groenten. Het wordt ook door het lichaam geproduceerd als onderdeel van de afweerreactie en wordt opgeslagen in cellen (mestcellen). Er bestaan geen levensmiddelen die volledig vrij zijn van histamine. Sommige levensmiddelen kunnen echter lagere histaminegehaltes bevatten of veroorzaken geen afgifte van histamine in het lichaam. De een reageert sneller op een product dan een ander, het is veel uitproberen en ontdekken wat bij jou een trigger geeft.

Wat zijn de klachten bij teveel histamine?

De symptomen van histamine-intolerantie kunnen sterk variëren en kunnen zijn:

 • Allergische symptomen zoals niezen, loopneus, jeukende ogen en netelroos.
 • Spijsverteringssymptomen zoals buikpijn, diarree en misselijkheid.
 • Hoofdpijn en migraine
 • Blozen of roodheid van de huid
 • Snelle hartslag en lage bloeddruk
 • Moeite met ademhalen
 • Slapeloosheid

Het is belangrijk te weten dat deze symptomen ook door andere oorzaken kunnen worden opgewekt en dat niet alle personen met histamine-intolerantie al deze symptomen zullen ervaren. Als je dit soort symptomen ervaart, is het raadzaam een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Wanneer moet je een hulplijn bellen

Bel onmiddellijk een arts als je een van de volgende symptomen ervaart, door het alarmnummer 112 te bellen:

 • Moeite met ademhalen of kortademigheid
 • Pijn of benauwdheid op de borst
 • Licht in het hoofd of verlies van bewustzijn
 • Zwelling van gezicht, lippen, tong of keel.
 • Verwarring of veranderde geestestoestand
 • Snelle of zwakke pols
 • Ernstige hoofdpijn of plotseling optredende hoofdpijn

Deze symptomen kunnen ernstig zijn en wijzen op een medisch spoedgeval. Aarzel niet om medische spoedeisende hulp in te roepen als je een van deze symptomen ervaart.

lees ook Gras allergie en huiduitslag door gras

Hooikoorts en histamine

Hooikoorts, ook bekend als allergische rhinitis, is een bepaalde vorm van allergie die wordt veroorzaakt door het in aanraking komen met allergenen zoals pollen. Het vrijkomen van histamine kan een reeks symptomen veroorzaken, waaronder niezen, een loopneus, jeukende ogen en verstopping. Deze symptomen worden vaak “hooikoorts” genoemd, omdat ze meestal worden veroorzaakt door blootstelling aan pollen van grassen, bomen en andere planten die in de lente en de zomer groeien. Maar hooikoorts kan ook worden veroorzaakt door andere allergenen zoals huisstofmijt, huidschilfers van huisdieren en schimmel.

Vind je deze pagina interessant? Vergeet dit bericht niet te liken of te pinnen op Pinterest! Of op facebook en twitter te delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *