Wat is het verschil tussen gevoelens en emoties?
Vaak worden deze twee woorden door elkaar gebruikt, er is duidelijk verschil tussen gevoelens en emoties.
Ehh Ok, grote overeenkomsten.
Nou, het verschil is groot, om het te begrijpen wat het verschil is tussen deze twee kan misschien bij helpen om ongezond gedrag te veranderen, meer geluk en rust in je leven te vinden. Gevoelens en emoties lijken soms hetzelfde en zijn sterk met elkaar verbonden, maar het zijn twee heel verschillende dingen.
Wat is emotie
Emotie is een reactie op een lager niveau in de subcorticale gebied in de hersenen, de amygdala en in de ventromediale prefrontale cortex. Waardoor biochemische reacties in je lichaam ontstaan die je fysieke toestand veranderd. Oorspronkelijk waren ze handig in de tijd dat we moesten overleven, door snel te reageren op bedreigingen, gevaar, beloningen en alles wat daartussen zit. Emotionele reacties zijn gecodeerd in onze genen, hoewel ze individueel en afhankelijk van de omstandigheden. En iets variëren, zijn ze over het algemeen universeel en gelijk bij alle mensen. Jij lacht bijvoorbeeld en je hond zit kwispelend naast je.
De amygdala speelt een rol in de emotionele opwinding en reguleert het vrijkomen van neurotransmitters die essentieel zijn voor geheugenconsolidatie, waardoor emotionele herinneringen zo veel sterker en langduriger kunnen zijn. Emoties gaan vooraf aan gevoelens, zijn fysiek en instinctief. Omdat ze fysiek zijn, kunnen ze objectief worden gemeten aan de hand van de bloedsomloop, hersenactiviteit, gezicht-expressies en lichaamstaal.
Gevoelens
Gevoelens ontstaan in de neocorticale gebied in de hersenen, het is een mentale associatie. Geven reacties op emoties en worden subjectief beïnvloed door persoonlijke ervaringen, overtuigingen en herinneringen. Een gevoel is een mentale weergave van wat er in je lichaam gebeurt als je een emotie hebt en is het bij product van het waarnemen van je hersenen. Het toekennen van betekenis aan die emotie.
Gevoelens zijn het volgende wat er gebeurt na het hebben van een emotie, is een cognitieve input, meestal onbewust, en kunnen niet precies worden gemeten.
Antonio D’Amasio, hoogleraar neurowetenschappen aan de Universiteit van Californië en auteur van verschillende boeken over dit onderwerp, legt het uit als:
Gevoelens zijn mentale ervaringen van lichaamssensaties, die ontstaan als de hersenen emoties interpreteren, zelf fysieke prikkels die voortkomen uit de reacties van het lichaam op externe prikkels. (De volgorde van dergelijke gebeurtenissen is als volgt: Ik word bedreigd, ervaar angst en voel me geschokt.)
Emoties spelen zich af in het deel van het lichaam – Gevoelens spelen zich af in het deel van de onbewuste ter hoogte van je hart.
Terwijl basisemoties instinctief en gemeenschappelijk zijn voor iedereen, zijn de betekenissen die ze aannemen en de gevoelens die ze oproepen individueel gebaseerd op ons herinnering in het verleden en – heden. Gevoelens worden gevormd door iemands temperament en ervaringen. Variëren sterk van persoon tot persoon en van situatie tot situatie.
Je emoties en gevoelens spelen een krachtige rol in hoe je de wereld ervaart, ziet en ermee omgaat, omdat ze de drijvende kracht zijn achter veel nuttig en nutteloos gedrag. Het is mogelijk om te reageren op emoties en de gevoelens die ze oproepen, die worden geleid door het onbewuste, op angst gebaseerde percepties die je misschien niet meer hebt. Terwijl je toch je leven leeft, beslissingen neemt en je gedraagt volgens deze achterhaalde ervaringen. Zo’n onbewust leven leidt op langer termijn bijna altijd tot problemen en verdriet.
Hoe pas je deze twee op een goede manier toe
Door het verschil te begrijpen tussen deze twee en bewust te worden van je emoties en gevoelens. Door te bepalen, wat is en wat de onderliggende oorzaken ervan kunnen zijn. Vervolgens de bewuste gedachten in te zetten, gevolgd door bewuste actie, hierin kun je kiezen hoe je de wereld ziet en ervaart. Als je in staat bent om dit te doen, betekent dat: wel reageren of niet reageren, wat het verschil kan maken in een rustig of chaotisch leven.
Ik bedoel niet dat door bewust te worden van emoties en gevoelens, je niet leert reageren in plaats van reageren, dat het leven een stuk ontspannender zal verlopen. Ik stel voor dat je door het verschil te leren, je denken en gedrag te veranderen. Dat je, ongeacht wat er om je heen gebeurt, evenwichtig, gevoel van rust er, doel en hoop kunt ervaren. Vooruitgang kunt boeken in de richting van je doelen.
Bijvoorbeeld in mijn huwelijk van 15 jaar had mijn ex-man veel de touwtjes in handen en hield hierop controle, was emotioneel niet heel handig en onverschillig. Dit alles zorgde ervoor dat ik snel angstig en bezorgd voelde. Mijn geest toonde de instinctieve emotie van angst, gevolgd door de gevoelens die ik met hem had, leren associëren.
Tijdens het huwelijk en jaren daarna reageerde ik vanuit deze angstige plek. En als het te emotionele, boze slachtoffer dat terug vocht. Naarmate de jaren na de scheiding verstreken, ben ik langzaam gegroeid, begon ik bewuster te leven en leerde ik op een andere manier er mee om te gaan. Het heeft jaren geduurd, maar uiteindelijk leerde ik om niet gelijk op zijn gedrag te reageren en bewust mijn gevoelens en gedrag te kiezen op basis van wie ik wilde zijn. En hoe ik mijn leven wilde leven. Toen ik deze vaardigheid onder de knie kreeg, werd ik rustiger. Moet eerlijk zijn dat het soms niet lukte, wat de omstandigheden zijn laat ik in het midden. Veel factoren kunnen even in de weg liggen, maar ik wil wel zeggen om het wel vol te houden, net als ik.
Toen ik in het groeiproces zat, frustreerde ik me geregeld omdat mijn hart steeds onrustig klopte als ik al alleen maar een bericht van hem kreeg. Ik had het idee dat mijn lichaam mij verraadde, terwijl mijn gevoel het beter wist en rustig en zelfverzekerd bleef. Mijn lichaam toonde nog steeds de emotie, maar ik voegde er bewuste gedachten aan toe en instrueerde mezelf hoe ik me wilde voelen en verder wilde gaan.
In de kloof tussen emotie, gevoel en handelen hebben we allemaal de kracht om te veranderen en ons leven ten goede te sturen. Het begrijpen van je emoties en het beheersen van je gevoelens door bewust mee bezig te zijn, zodat je hoofd niet vandoor gaat met hersenspinsels. En vervolgens bewust gaat handelen, kan je hersenen veranderen door neuroplasticiteit, het is wetenschappelijk bewezen dat dit vermogen van je hersenen om vorm en functie te veranderen. Dit op basis van herhaalde emoties, gedachten en gedrag je leven te veranderen.
Opmerking – Bij het onderzoek van dit artikel ontdekte ik dat er verschillende, tegenstrijdige zelfs informatie is over het onderwerp emoties en gevoelens. Mijn middelen voor deze functie zijn voornamelijk afkomstig van het werk van Antonio D’Amasio en andere neurowetenschappelijke en geestelijke zorgverleners. Dit is één interpretatie van gevoelens en emoties, maar zeker niet de enige “juiste”.
1 Laat een reactie achter
Weer iets geleerd.
Vrolijke groet,