waar is gember olie goed voor-zensitivity-gemberolie-is gemberolie gezond

Gember wordt al lang in de traditionele geneeskunde gebruikt. De plant die voor deze doeleinden wordt gebruikt, wordt wortelstok of rizoom genoemd. Het lijkt misschien op een wortel, maar de wortelstok is eigenlijk een onderaardse stengel waaruit de wortels zich vertakken.

Herkomst van de Gember plant

Gember plant is een soort die ook afstamt van plantenfamilie van de kurkuma en kardemom. De gember plant wordt wereldwijd gebruikt, maar in Azië en Afrika wordt de gember het meeste in verschillende gerechten toegepast. De wetenschappelijke naam van de plant is Zingiber officinale.

Toepassing van gember olie

Gember olie wordt na een destillatieproces uit de gemberwortelstok onttrokken. Net als andere etherische oliën is het zeer geconcentreerd.

Gember olie heeft een specifieke geur die kan worden omschreven als sterk, warm of kruidig. Het wordt daarom vaak gebruikt voor aromatherapie. Waar Gember olie ook voor wordt gebruikt is in huid en haar producten.

Gember en gember olie worden ook gebruikt ter verlichting van verschillende lichamelijke klachten:

 • misselijkheid
 • artritis
 • spijsverteringsproblemen
 • verkoudheden
 • migraine

Leestip: Gemberthee recept voor wie van thee houdt zonder toevoegingen

Gember olie voordelen of nadelen

De positieve eigenschappen van etherische gember olie is niet altijd bij iedereen bekend. Dit betekent dat ze vaak gebaseerd zijn op persoonlijke ervaringen en daarom zijn er onderzoeken gaande om aan te tonen of het echt zoveel gezondheidsvoordelen oplevert.

Ontstekingsremmend

Er zijn onderzoeken uitgevoerd naar de ontstekingsremmende effecten van gemberolie. Hoewel veel van deze onderzoeken zijn bij dieren verricht, kunnen de resultaten daarvan invloed hebben op een aantal aandoeningen.

Een onderzoek uit 2018 toonde aan dat etherische gember olie een beschermende werking had voor de nieren van ratten die met het giftige cadmium behandeld werden. Gember olie bleek ontstekingsremmende eigenschappen te hebben, waardoor ontstekingen in de nierfunctie werden voorkomen.

In 2016 werd een onderzoek uitgevoerd op ratten met reumatoïde artritis. Onderzoekers ontdekten dat het injecteren van etherische olie van gember de acute zwelling van de gewrichten niet vermindert, maar de chronische zwelling van de gewrichten beduidend zag afremmen.

Ten slotte was in 2019 een onderzoek naar de effecten van gemberextracten, die ze toediende bij muizen die overgewicht hadden door een koolhydraat dieet. De onderzoekers ontdekten dat hoge doses gemberextract een toename van het gewicht en een afname van de ontstekingsverschijnselen voorkwamen.

Misselijkheid

Om misselijkheid te verminderen wordt gemberolie ook gebruikt om te inhaleren om misselijkheid te verlichten. De onderzoeksresultaten die deze toepassing hebben onderzocht, zijn verschillend.

Een onderzoek uit 2017 onderzocht de effectiviteit van het inhaleren van gember olie om postoperatieve misselijkheid na een operatie te verlichten. Onderzoekers vonden dat deelnemers die gemberolie hadden geïnhaleerd, hun gevoel van misselijkheid en braken niet minder waren dan die van de placebogroep.

Haar

Gemberolie of -extract wordt in sommige shampoos of andere haar producten verwerkt, omdat men gelooft dat het de gezondheid en groei van het haar bevordert. Er is echter weinig onderzoek verricht naar de vraag of dit daadwerkelijk het geval is.

Een onderzoek uit 2013 heeft onderzocht of [6]-Gingerol, een werkzame stof in gemberolie, het effect op de haargroei in gekweekte cellen en bij muizen, een rol speelt. In plaats dat [6]-Gingerol de haargroei bevorderde, vonden onderzoekers dat het de haargroei onderdrukte, zowel in gekweekte haar follikels als in een muismodel.

Huid

Uit een onderzoek van 2015 is gekeken naar de toepasbaarheid van verschillende essentiële oliën op de huid, waaronder gemberolie, wat in anti-rimpelcrème werd gebruikt. Gemberolie, samen met andere etherische oliën, bleek een hoge antioxiderende werking te hebben.

Toen deze etherische oliën werden gemengd in een crème, werd er bij een kleine groep vrijwilligers een vermindering van een ruwe huid gezien.

Wat Weinig Mensen Weten Over Gember Olie,gember,gezondheid,zensitivity, gember kruid, gember plant, wat is gember
Wat Weinig Mensen Weten Over Gember Olie

Bij een onderzoek bij ratten met artritis heeft is gekeken naar de effecten van het dagelijks aanbrengen van een mengsel van verschillende etherische oliën op de huid onderzocht. Een van de opgenomen etherische oliën was gember.

De onderzoekers ontdekten dat ratten die met het mengsel van etherische oliën werden behandeld, een lagere ontstekingswaarde en minder last van artritis hadden.

Bijwerkingen van Gember olie

Volgens de Food and Drug Administration (FDA), is gemberolie “algemeen erkend als veilig” en zijn er weinig bijwerkingen gemeld.

Zoals met elke etherische olie, is gemberolie zeer geconcentreerd en mag niet onverdund op de huid worden aangebracht. Als je bang bent voor een mogelijke huidreactie, moet je eerst een kleine hoeveelheid verdunde gemberolie op je huid smeren als test.

Het gebruik van gember olie

Het is belangrijk om te weten dat etherische oliën nooit geconsumeerd mag worden. Wil je weten hoe je gemberolie veilig en effectief kunt gebruiken voor zowel als aromatherapie als lokale toepassingen lees dan even mee.

Aromatherapie

Er zijn verschillende manieren om gemberolie als aromatherapie te inhaleren. Kies zelf welke het beste bij jou past:

Diffuser

Een diffuser is een geweldige methode om een aangename geur toe te voegen aan een ruimte. In sommige gevallen moet de etherische olie verdund worden in water. Zorg er altijd voor dat je de instructies die bij je diffuser worden geleverd zorgvuldig doorneemt.

Inhalatie met stoom

Om gemberolie te gebruiken voor het inademen met stoom, volgt dan de onderstaande stappen:

 • Verwarm het water tot het stoomt en giet het in een kom.
 • Voeg een paar druppels gemberolie toe aan het stomende water. Ik adviseer om te beginnen met één tot twee druppels.
 • Leg een handdoek over je hoofd.
 • Houd je ogen dicht, plaats je hoofd over de dampende kom en adem diep in.

Spray

Gember olie in een spray kan gebruikt worden om de lucht in een ruimte op te frissen. Om een spray van gemberolie te maken, kan je het volgende doen:

 • Voeg gemberolie toe aan het water. Mijn advies is om 10 tot 15 druppels te gebruiken. Ligt er wel aan hoe groot je flesje is.
 • Voeg desgewenst een verdunningsmiddel zoals solubol toe. Dit kan helpen bij de verdeling van de etherische olie in het water.
 • Schudden en spuiten.
 • Schudden voor elke spray.

Gember olie op de huid

Gember olie die op de huid wordt aangebracht, moet altijd eerst worden verdund in basisolie. Enkele voorbeelden van basis oliën zijn amandelolie, jojoba-olie, kokosolie en avocado-olie.

Andere gember soorten

Naast gember olie zijn er ook andere gembersoorten en veel van deze zijn eetbaar en worden gebruikt bij het koken als kruid in verschillende recepten . Gember is er in de volgende varianten:

 • vers
 • gedroogd
 • gemalen of gepoederd
 • gepekeld
 • gekonfijt

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *