Wat is het nou precies de bedoeling bij een ketogeen dieet? Wat zijn de voor en nadelen van dit dieet
Wat houdt een ketogeen dieet in? “Ketogeen’ is een term voor een koolhydraat arm dieet (zoals het Atkins dieet). De gedachte is dat je meer calorieën uit eiwitten en vet moet halen en minder uit koolhydraten. Je vermijdt de meeste koolhydraten die snel verteerbaar zijn, zoals suiker, frisdrank, gebak en wit brood.
Hoe werk het Ketogeen dieet
Wat is de bedoeling bij een ketogeen dieet. Als je minder dan 50 gram koolhydraten per dag eet, heeft je lichaam uiteindelijk geen suikers (bloedsuiker) meer nodig. Doorgaans duurt dit proces 3 tot 4 dagen. Dan begin je eiwitten en vet af te breken wat omzet in energie, waardoor je kan afvallen.
Dit proces wordt ketose genoemd. Een belangrijk punt is dat het ketogeen dieet een kortetermijndieet is dat gericht is op gewichtsverlies in plaats van het streven naar een gezonde levensstijl.
Waarom begin je aan een ketogeen dieet
Waarom zou je aan een ketogeen dieet beginnen. De meeste mensen maken gebruik van een ketogeen dieet om gewicht te verliezen, maar het kan ook bijdragen om bepaalde medische aandoeningen, zoals epilepsie, onder controle te houden.
Ook mensen met hart- en vaatziekten, bepaalde hersenaandoeningen en zelfs acne kunnen er baat bij hebben, maar er moet meer onderzoek naar worden gedaan wat het op lange termijn doet. Overleg eerst met een arts of het veilig is om een ketogeen dieet te volgen, vooral als er sprake is van type 1 diabetes.
Afvallen bij een ketogeen dieet
Kan je afvallen bij een ketogeen dieet. Bij een ketogeen dieet kan in de eerste 3 tot 6 maanden zorgen dat je meer gewicht verliest in vergelijking met andere diëten. Dit kan komen doordat er meer calorieën nodig zijn om vet in energie om te zetten dan om koolhydraten in energie om te zetten. Het is ook mogelijk dat een vetrijk, eiwitrijk dieet je meer voldoening geeft, zodat je minder eet, maar dat is nog niet bewezen.
Kanker
Insuline is een hormoon dat je lichaam in staat stelt om suikers om te zetten in energie of suikers op te slaan. Ketogene dieet zorgt ervoor dat je deze energie snel verbrandt, zodat je het niet hoeft op te slaan. Dit betekent dat je lichaam minder insuline nodig heeft – en maakt – en minder insuline nodig heeft. Deze lagere hoeveelheden kunnen je beschermen tegen sommige soorten kanker of zelfs de groei van kankercellen vertragen.
Let op: Meer onderzoek hierover is noodzakelijk, om 100 % zekerheid te geven.
Hartaandoeningen
Het klinkt vreemd dat een dieet dat om meer vet vraagt “goede” cholesterol kan verhogen en “slechte” cholesterol kan verlagen, maar ketogenische diëten zijn daaraan gekoppeld.
Dat kan komen doordat de verlaagde insulinegehaltes als gevolg van dit dieet je lichaam weerhouden om meer cholesterol aan te maken. Dit betekent dat je minder snel een hoge bloeddruk, verharde slagaders, hartfalen en andere hartaandoeningen kan voorkomen.
Het is echter nog onduidelijk; hoe lang deze effecten aanhouden.
Acne-huidaandoening
Met deze huidaandoening worden koolhydraten in verband gebracht, dus het beperken ervan kan helpen. En de daling in insuline die een ketogeen dieet kan veroorzaken kan ook helpen om acne-uitbarstingen te remmen. (Insuline kan ervoor zorgen dat je lichaam andere hormonen maakt die een uitbraak kunnen veroorzaken.) Toch is er meer onderzoek nodig om te bepalen hoeveel effect het dieet op acne heeft, als dat er al is.
Diabetes
Een koolhydraatarme levensstijl helpt om je bloedsuikerspiegel lager en stabieler te houden dan andere diëten. Maar wanneer je lichaam vet verbrandt voor energie, maakt het verbindingen die ketonen worden genoemd. Als je diabetes hebt, met name type 1, kunnen te veel ketonen in je bloed je ziek maken. Daarom is het heel belangrijk om samen met je arts aan een eventuele verandering in je dieet te bespreken en een verwijzing te vragen naar een diëtiste die dit dieet kent .
Epilepsie
Ketogene dieet heeft een bijdrage geleverd aan het onder controle houden bij epileptische aanvallen die door deze aandoening worden veroorzaakt. Maar nogmaals, het is belangrijk om in overleg met je arts uit te zoeken of dit goed is voor jou of je kind.
Problemen in het zenuwstelsel
Deze hebben invloed op je hersenen en ruggengraat, maar ook de zenuwbanen waarmee ze met elkaar verbonden zijn. Epilepsie is er een, maar andere geestelijke aandoeningen kunnen ook baat hebben bij een ketogeen dieet. Zoals de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson en slaapstoornissen. Sommige wetenschappers zijn er niet over uit waarom dit dieet zou werken. Het kan echter zijn dat de ketonen die je lichaam aanmaakt als het vet afbreekt om het in energie om te zetten, een bijdrage levert aan de bescherming van je hersencellen tegen schade in je hersens.
Polycysteus ovariumsyndroom
Wanneer de eierstokken van een vrouw dikker worden dan normaal. Er ontstaan dan kleine, met vloeistof gevulde zakjes rond de eitjes (Cijsten). Dan spreek je over een Polycysteus ovariumsyndroom. Dit veroorzaakt ook vruchtbaarheidsproblemen.
Dit kan worden veroorzaakt door een te hoge insulinegehalten. Een ketogeen dieet, dat de hoeveelheid insuline die in het lichaam wordt aangemaakt en de hoeveelheid insuline die je nodig hebt, verlaagt. Kan er ook toe bijdragen de insuline probleem aan te pakken, samen met een andere levensstijl, zoals sporten en gewichtsverlies.
Sport
Een ketogeen dieet helpt duursporters – zoals hardlopers en fietsers – bij het trainen. Op langere termijn helpt het je spier-vet verhouding en verhoogt het de hoeveelheid zuurstof die je lichaam kan gebruiken wanneer het hard aan het werk is. Maar hoewel het kan helpen bij het trainen, werkt het niet altijd even goed als andere diëten voor een topprestatie.
Nadeel van een ketogeen dieet
Zijn er ook nadelen bij een ketogene dieet? Vaak zijn de meest voorkomende niet ernstig: je kunt constipatie, een lichte lage bloedsuikerspiegel of indigestie krijgen. Een koolhydraatarm dieet kan veel minder vaak leiden tot nierstenen of hoge zuurgraad in je lichaam (acidose).
Een andere nadeel van dit dieet is de “keto griep”, die hoofdpijn, zwakte en prikkelbaarheid, slechte adem en vetzucht kan veroorzaken.
Wees voorzichtig als je begint met een ketogeen dieet
Nadeel van een ketogeen dieet. Als je lichaam zijn vetvoorraden verbrandt, kan het zwaar zijn voor je nieren. Het starten van een ketogeen dieet – of daarna terug te gaan naar een normaal dieet – kan lastig zijn als je zwaarlijvig bent vanwege andere gezondheidsklachten die je waarschijnlijk ook hebt.
Dit kan bijvoorbeeld diabetes, een hartaandoening of een hoge bloeddruk zijn. Als je een van deze aandoeningen hebt, verander dan langzaam van je dieet en het liefst onder begeleiding van je arts of diëtiste.