wat is de spirituele betekenis van de bij- totemdier de BIj-Krachtdier de BIj-zensitivity

De kleine bezige Bij is een van de belangrijkste insecten die de planten uit de natuur bestuift. Bijen en mensen hebben tot ver voor het begin van de geschiedenis een interessante relatie gehad. Van de eerste mens die leerde de honingspeurder te volgen om de Bijenkorven te plunderen, tot de Griekse overlevering die honing als godenvoedsel beschouwt, heeft de nederige maar machtige Bij zich in alle menselijke beschavingen een rol gespeeld. Wat zou op spiritueel gebied een Bij betekenen?

De Bij

Wanneer men aan de Bij denkt, zijn de eerste gedachten die in je opkomen natuurlijk de felgekleurde bloemen waar ze graag op af komen, de smaak van zoete honing, en het zachte gezoem dat vooral in de lente als muziek in de oren klinkt. Dit zijn allemaal krachtige gedachten die terecht met Bijen in verband worden gebracht, maar deze insecten hebben veel meer te bieden dan honing en bloemen alleen.

Volgens de oude druïden was de Bij een symbool van diep verborgen kennis. In sommige Keltische tradities werden bijen gezien als boodschappers tussen onze wereld en de andere wereld. Vervolgens dacht men dat als iemands ziel het lichaam zou verlaten, dit in de vorm van een Bij gebeurde. Ook de Grieken geloofden dat Bijen de menselijke zielen konden zijn die op reïncarnatie of geboorte wachtten.

Vanwege hun rol in het voortplantingsproces van bloemen worden bijen dan ook met vruchtbaarheid, seksualiteit en voorspoed in verband gebracht.

De complexe en georganiseerde sociale hiërarchie van de bij, en de efficiëntie waarmee bijen en bijenkorven werken, staat deze insecten ook symbool als ijverig, gemeenschap, bescheidenheid, nederigheid, en een sterke werkethiek.

Lees ook Spirituele betekenis van een mus

De Indiaanse bijen betekenis

In de Amerikaanse indiaanse tradities wordt veel naar de natuurlijke wereld gekeken om wijsheid en spirituele hulp te ontvangen. In dit opzicht is de bij een uitstekende leermeester en verschijnt hij als zodanig in vele indiaanse tradities.

Hoewel bijen over het algemeen te maken hebben met dienstbaarheid aan de gemeenschap en welzijn, verschijnt de bij in veel verhalen als een machtige krijger of een herinnering om de kleinere wezens van de natuur niet zomaar te negeren.

In sommige tradities in het noordwesten van de Stille Oceaan is de afbeelding van de bij betrokken in een danstraditie. Het evenbeeld van de bij wordt weergegeven als een masker dat door een danser wordt gedragen. Tijdens deze dansen gaat de artiest rond en “steekt” toeschouwers door hen te prikken. De toeschouwers ontvingen dan kleine geschenken als troostprijs. Dit traditionele bijenmasker wordt het “scratcher” genoemd.

Omdat de kleine bij zo’n pijnlijke angel heeft, verbinden sommige Zuid-Amerikaanse stammen bijen in het bijzonder met de kwaliteiten van een krijger. Bijen zijn standvastig, scherp, onbevreesd en bereid hun individuele leven op te offeren voor het succes van de bijenkorf. Om deze redenen dienden bijen soms als clan-dieren die de macht en kracht van de krijgers van de clan vertegenwoordigden.

Dit is ook leuk om te weten Spirituele betekenis van een Reiger

Keltische betekenis

Sommige geschiedkundigen zeggen dat de Kelten naar Brittannië kwamen, vooral voor de zwarte bij en zijn honing. Groot-Brittannië was zo rijk aan honingbijen dat de Welshe barden het zelfs het “Land van Honing” noemden.

Zoals we al eerder aangaven, wordt de honingbij in Keltische tradities in verband gebracht met verborgen kennis, het heilige, wijsheid en de menselijke ziel. In veel gevallen hebben Keltische tradities vastgesteld dat bijen kunnen reizen tussen onze wereld en de andere wereld waarin bovennatuurlijke wezens wonen.

Op de westelijke eilanden van Schotland dacht men dat bijen oude kennis van legenden en filosofen met zich meedroegen. Dit leidde tot het beroemde Schotse gezegde: “Vraag de wijze bij naar wat de druïde wist”. Sommige hooglanders geloofden dat de ziel van een persoon tijdens zijn slaap of in een staat van bewustzijn, het lichaam kan verlaten in de vorm van bijen.

Deze wijsheid kwam in het Schotse geloof terecht via het traditionele geloof dat bijen om middernacht van Kerstmis luid zouden zoemen ter ere van de geboorte van Christus.

Bijen die in dromen verschijnen

Dromen over bijen kan uiteenlopende betekenissen hebben, afhankelijk van de persoon die droomt en de context. Terwijl een zwerm bijen beangstigend kan aanvoelen, is een droom over de zoete smaak van honing natuurlijk prettig. Gelukkig worden bijendromen al met al meestal met een positieve betekenis associeert. Omdat de nederige en hard werkende bij zoveel positieve dingen doet op deze aarde, betekent dromen over een van deze insecten vaak dat er goed nieuws in het verschiet ligt.

Het is een bekend feit dat bijen in hun bijenkorven een goed georganiseerde sociale structuur vormen. In feite is de bijenkorf een beetje als een klein koninkrijk, met de bijenkoningin als heerser. Alle andere bijen houden zich aan hun eigen rol; dit geeft aan hoe georganiseerd en gedisciplineerd bijen zijn. Als je dus droomt van een bijenkorf of een zwerm bijen, zou de droom kunnen betekenen dat je moet werken door je leven beter in te richten. Efficiëntie is een van de vele kwaliteiten van de bij. Een droom over een bijenkorf kan ook wijzen op een verlangen naar gezelschap of een doel.

Een droom over bijen zou een teken kunnen zijn van een voorspoedige toekomst in overvloed. Als je honing in een bijenkorf ziet, zou je droom rijkdom kunnen betekenen. Als er een bijenkorf vol bijen is, zou dit geluk en vreugde met betrekking tot het leven van je gezin kunnen aangeven.

Dromen over zoemende bijen, of een zwerm die je achtervolgt kan een teken zijn dat je twijfels of angsten hebt waaraan je niet kunt ontsnappen.

Als je droomt dat een bij je heeft aangevallen of gestoken kan de droom wijzen op je wantrouwen over iets of iemand in je leven. Probeer niet te snel te oordelen. Luister goed en de waarheid zal naar boven komen.

Ontmoetingen met bijen en voorspellingen

Misschien kom je tijdens een wandeling in een prachtig park of tuin bijen tegen. Je kunt een bij in de buurt zien rondvliegen, of je loopt zelfs een bijensteek op. Bijen steken alleen als laatste redmiddel, dus een steek kan als heel vervelend aanvoelen. Gelukkig zijn de meeste contacten met bijen prettig en zonder problemen.

Bijensteken komen vaak voor in tuinen en kunnen een teken zijn van de bloei en groei van de tuin. Deze ontmoetingen kunnen ook iemands eigen persoonlijke groei betekenen. Net als een tuin moet de mens liefdevol worden verzorgd en gekoesterd worden. Bijen kunnen ons eraan herinneren dat we ons moeten concentreren om voor onszelf te zorgen en de persoonlijke groei te ontwikkelen die voor ons is weggelegd.

Een bijenontmoeting kan ook een herinnering zijn aan het belang van hard werken. Bijenontmoetingen kunnen zich bijvoorbeeld voordoen in periodes waarin je creativiteit of motivatie een zetje nodig hebben. De bij herinnert je eraan dat toewijding de sleutel is om je doelen te bereiken.

Bij als spiritueel insect

Een bij is een spiritueel insect met een sterke levensinstelling en staat symbool voor hard werken en inzet. Het staat ook voor het belang om af en toe te pauzeren en naar de bloemen uit te kijken. Hoewel bijen, en mensen met het bij als spiritueel insect, het druk hebben, is ook hier weer belangrijk om belangrijke zaken niet aan je voorbij te laten gaan.

Zo houdt het bijen spirituele insect ook verband met het belang van een juiste balans tussen werk en privé. De bij als spiritueel dier is ambitieus en hardwerkend, maar moet leren om de omgeving waar hij zich bevindt te waarderen in plaats van te rennen naar de volgende stap. Het leven is een reis, bezige bijen!

Mensen met het bijen als spirituele dier voelen zich vaak aangetrokken tot het buitenleven en genieten van de schoonheid van de natuur wanneer ze zichzelf opladen.

Bijen als Totemdier

Mensen met een bijen totemdier zijn koppig en vastbesloten in het bereiken van bijna alles wat ze zich hebben voorgenomen. Ze zijn niet alleen hardwerkend en toegewijd aan hun taken, maar ze pakken problemen ook aan met precisie en efficiëntie. Geen enkele bij kan echter in zijn eentje een bijenkorf in stand houden, dus is het belangrijk dat mensen met dit totemdier leren om op anderen te vertrouwen en samen te werken met hun omgeving.

Mensen met dit bijen totemdier hebben een duidelijk doel in het leven. Ze zijn niet alleen doelgericht, maar ook zelfredzaam. Desondanks vinden ze vaak de meeste voldoening in het dienen van de behoeften van anderen. Het vinden van een groep waar ze hun talenten aan kunnen wijden is vaak een van de grootste doelen van de bijen totem.

Tatoeage nemen met een Bij erop

Bijen tatoeages beginnen vrij populair te worden nu mensen in toenemende mate begrip krijgen voor de moeilijke situatie van de Bij en het belang ervan zien binnen het ecosysteem van de aarde.

Een bij tattoo kan de schoonheid van de natuur betekenen, het belang van het behoud, evenals het belang van harder werken. Daarnaast kan een bijentattoo ook staan voor betrokkenheid, verbondenheid, efficiëntie, creativiteit, vriendelijkheid en innerlijke krachten.

Krachtdier als de Bij

Hoe klein de Bij ook is, hij is zeer machtig. Als Bijen zouden stoppen met bestuiven, zouden miljoenen plantensoorten kunnen uitsterven. Dit betekent ook veel belangrijke gewassen waarvan mensen voor hun voedsel afhankelijk zijn.

Honing is niet alleen een natuurlijke zoetstof, maar ook een natuurlijk medicijn; Bijenmedicijn. Dit zoete cadeau van de Bij heeft helende eigenschappen en biedt veel voordelen voor onze gezondheid, zoals antioxidanten en verhoogt het immuunsysteem.

Met alle eigenschappen en kwaliteiten van de bij, is hij veel verantwoordelijker en krachtiger dan wij mensen. Daarom is de bij een van de dieren die een perfecte totem of spiritueel dier kan zijn.

Het is niet onbelangrijk om de bescheiden bij te vergeten als hij van bloem naar bloem vliegt. Steeds meer mensen beseffen dat niet alleen onze tuinen niet meer hetzelfde zouden zijn zonder deze insecten, maar dat onze hele planeet in gevaar kan komen als ze verdwijnen. Om de rijkdom van onze aarde te behouden, moeten we ervoor zorgen dat de vrolijke zoemtoon in de lente nooit wordt verstoord.

Bekijk hier ook de andere spirituele betekenissen

Vind je deze post interessant? Vergeet dit bericht niet te liken of te pinnen op Pinterest! Of op facebook en twitter te delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *