Als blogger en/of ondernemer vervullen we veel verschillende rollen. Je bent de schrijver, marketeer, promotor en administratief medewerker voor je onderneming. Daarnaast ben je vaak ook de grafisch ontwerper en voor velen van ons is dit niet altijd hun sterkste kant. Het is daarom erg belangrijk om de juiste tools hiervoor te vinden en daarom kwam ik uit bij Canva.

Er gaat een hoop tijd in zitten om een website te onderhouden en om lezers te trekken. Veel mensen kijken eerst naar de beelden die je gebruikt voordat ze je content gaan lezen. Aangezien we met vele bloggers zijn is de kunst om steeds vernieuwend te zijn. Dit geldt ook voor een webshop, winkel en overige diensten etc. Je wil de mensen laten weten wie je bent en wat je kan. Eigenlijk verleiden om naar jou te komen.

Ik gebruik soms in mijn content affiliate links. Dit kost jou helemaal niets, ik ontvang een beetje commissie mocht je via deze link iets aanschaffen. Deze commissie gebruik ik om Zensitivity in de lucht te houden en verder wat er nodig is om deze website te stijlen en te promoten.

Wat is Canva

Mocht je Canva nog niet kennen, dan volgt hier een korte introductie. Canva is een online grafisch ontwerpprogramma waarmee je op eenvoudige wijze verschillende grafische ontwerpen kunt maken voor zowel zakelijke als persoonlijke doeleinden. Je hoeft het niet te downloaden en het kan online worden gebruikt, dus je hoeft geen ultra snelle computer voor te hebben om het programma te laten draaien ( zoals bij Photoshop wel het geval is).

Met Canva is het eenvoudig om ontwerpen te maken omdat het twee dingen biedt waar ik dol op ben – het ene is een heel scala aan kant-en-klare indelingen, zoals een Instagram-post, een Facebook-cover en een Pinterest-afbeelding. Het andere is een reeks templates die je kunt gebruiken. Of, nog belangrijker, die je kunt aanpassen, wijzigen en gebruiken om inspiratie op te doen. En keuze uit ontelbare foto’s, illustraties, video’s en nog veel meer.

Gratis of betaald?

Er zijn twee versies van Canva – gratis en Canva voor werk (ook bekend als Canva Pro), een betaald abonnement. Het betaalde product kost € 109, 99 per jaar of € 11,99 per maand, er is een gratis proefperiode van 30 dagen en je kunt op elk moment opzeggen.

Naar mijn mening zijn er een paar aandachtspunten die de betaalde versie de moeite van het overwegen waard maken. Op de eerste plaats staat de mogelijkheid om jouw huisstijlkleuren en lettertypen op te slaan in een brand kit – in feite kun je een aantal kleurenpaletten opslaan, wat handig is voor mensen met meer dan één blog, zoals ik. Daarnaast kan je ook lettertypes importeren om in jouw ontwerpen te gebruiken.

Een ander voordeel van de betaalde versie is wat zij noemen Magic Resize. Stel dat je een Pinterest pin maakt en de basisafbeelding wilt gebruiken voor een Instagram post. Of je hebt een banner voor een Facebook pagina en je wilt deze omzetten naar een Canva LinkedIn banner zonder een nieuwe foto te maken. Je kunt magic resize gebruiken om de grootte te veranderen en het zal ook de grootte van alle grafische elementen aanpassen. Het is misschien een beetje aanpassen en herschikken, maar het bespaart een hoop tijd.

Ten slotte bestaat de mogelijkheid om je afbeeldingen en ontwerpen in mappen te ordenen. Dat is handig als je meer dan één blog hebt, zoals ik. Maar zelfs dan kun je al je Pinterest afbeeldingen organiseren, een andere voor Instagram enzovoort, wat betekent dat het snel en gemakkelijk is om de juiste sjabloon te vinden en aan te passen.

Wat ik niet wil vergeten te melden is het voordeel van een betaalde versie, dat je onbeperkt gebruik kunt maken van miljoenen stockfoto’s en illustraties. Ik heb persoonlijk met dit abonnement ruimschoots het geld uitgehaald, als je bij andere stockfoto website ziet wat de kosten zijn van een afbeelding…. en als je gratis mag downloaden loop je de kans dat de afbeelding die jij gebruikt door tig mensen zijn gebruikt waardoor jouw vindbaarheid ook minder wordt. En de onbeperktheid van sjablonen en tools die je kunt gebruiken… het is de investering waard. Bedenk dat je dit belastingtechnisch ook kan opvoeren, je gebruikt dit om je bedrijf te verbeteren en is altijd goedkoper dan een mediabedrijf inhuren om je reclame uitingen te creëren. Canva is gewoon in het Nederlands te verkrijgen door de instelling aan te passen.

waarom zou je als blogger of ondernemer canva gebruiken
Maak kennis met de online ontwerpprogramma voor beginners en profs

Hoe gebruik je Canva – de basis

De eerste keer dat je Canva gebruikt zijn er een paar dingen die je moet leren, wees gerust het is een programma wat je snel doorhebt. Het eerste wat je moet weten is in welke formaat moet je afbeelding zijn – je kunt kiezen uit een standaard formaat of aangepaste maten als je iets specifieks wilt.

Wil je dan een sjabloon gebruiken of zelf op een leeg canvas aan de slag gaan? Met Canva-sjabloon kan je gemakkelijk wijzigingen doorvoeren, stukjes verwijderen en toevoegen. Of begin links van de menu met een keuze uit verschillende elementen; sjablonen, tekst, achtergrond, foto’s, video, geluid, uploads en mappen.

Er is ook een zoekbalk waarmee je kunt zoeken op trefwoorden binnen elke onderdeel.

Elementen

Als we over elementen hebben, bedoelen we bijvoorbeeld:

 • Foto’s (gratis en betaald)
 • Rasters om foto’s toe te voegen
 • Vormen
 • Grafieken & diagrammen
 • Lijnen
 • Kaders
 • Illustraties
 • Pictogrammen

De elementen worden ook in thema’s gegroepeerd zoals vintage, boho, sport, voeding, zakelijk en feestdagen om meer inspiratie op te doen als je niet zeker bent wat je wilt. Er zijn Canva gratis elementen en ook betaalde elementen die een verschillende licentie hebben afhankelijk van waar je ze voor wilt gebruiken – persoonlijk of commercieel.

element canva
Element en sjablonen Canva

Canva heeft bovendien aangekondigd dat al hun stockfoto’s nu gratis zijn voor Canva Pro-gebruikers. Voorheen moest je voor sommige nog betalen voor gebruik, terwijl andere afbeeldingen wel inbegrepen waren. Nu zijn alle meer dan 40 miljoen van hun stockfoto’s opgenomen als onderdeel van het Pro-abonnement. Hier zitten heel veel prachtige foto’s bij die je kunt gebruiken!

Afbeeldingen uploaden

Naast de toegang tot tal van gratis elementen, beeldmaterialen en andere hulpmiddelen, kun je ook je eigen elementen importeren. Dus als je stockfoto’s, illustraties of andere elementen op je harde schijf hebt staan die je wilt gebruiken, kun je ze importeren in Canva en toepassen in je ontwerpen

Tekst toevoegen

Ook zijn er heel veel verschillende lettertypes die je kunt gebruiken en er komen er voortdurend bij. Zelf ben ik dol op lettertypes en moet ik de neiging om ermee aan de haal te gaan weerstaan, maar er zijn ook veel goede, degelijke lettertypes waaruit je kunt kiezen en die geweldig werken op bijvoorbeeld Pinterest-ontwerpen.

Er kunnen tekst velden worden toegevoegd en als je de betaalde versie hebt, worden deze standaard ingesteld op de lettertypes en groottes die je hebt ingesteld in je merkpakket. Er zijn ook lettertypecombinaties die je kunt aanpassen en wijzigen om aan je eigen wensen te voldoen.

In 2020 werd een hele reeks tekst effecten aan het programma toegevoegd, waaronder schaduwen en funky dingen zoals neon effecten. Aan het eind van het jaar kwam daar de gebogen tekst bij. Dat is slim om cirkelvormige tekst te maken en dat was een van de missers van Canva.

Kleuren importeren

Als je de hexcode van een afbeelding kent, kun je die in Canva toepassen. Bijvoorbeeld, als je tekst een bepaalde kleur blauw moet hebben waarvoor je de code hebt, kun je op de regenboogknop drukken, de hexcode in het vak plakken en Canva past deze toe op alles wat je hebt geselecteerd – tekst, vorm, lijnen enz. De code wordt opgeslagen in het afbeeldingspalet, zodat je deze kunt toepassen op andere elementen van het ontwerp.

Bewerken en filters

Natuurlijk kun je de stockafbeelding ook bewerken en er filters aan toevoegen. Hiermee kun je stockfoto’s een beetje anders maken, maar ook je foto’s van een bepaald filter voorzien. Wanneer je in een afbeelding bent, zijn er vier opties in de bovenste menubalk – filteren, aanpassen, bijsnijden en spiegelen. Je kunt een filter gebruiken om filters toe te voegen, aanpassen om de foto aan te passen, bijsnijden om de foto te verkleinen en spiegelen om, nou ja, spiegelen.

Het ontwerp downloaden

Als je ontwerp klaar is en het bevalt je, kun je het downloaden en gebruiken zoals je wilt. Er zijn een paar opties onder het rechter bovenhoek menu met downloaden als één. Afhankelijk van het ontwerp kun je ook kijken of je de afbeelding kunt animeren – dit is een vrij eenvoudige functie, met een paar mogelijkheden om een basiscitaat of woordgrafiek om te zetten in iets interessants. Bij het downloaden kun je het in verschillende bestandtypes wegschrijven.

Hoe gebruik je Canva voor Pinterest

Als je Canva voor Pinterest wilt gebruiken, is de werkwijze heel eenvoudig. Het basissjabloon is op Pinterest formaat 735 x 1105, dus je hoeft je geen zorgen te maken over het juiste grafische formaat voor Pinterest.

Ze hebben een heleboel sjablonen die je kunt gebruiken om een pin te maken, hoewel ik zeker zou aanraden om een paar wijzigingen in het ontwerp aan te brengen. Anders zie je al snel dat er andere pins zijn die van hetzelfde sjabloon zijn gemaakt! Dus als je er een wilt gebruiken, gebruik het dan als basis en maak je eigen creatie van, gebruik je eigen lettertypes en kleuren.

Je kunt ook een heleboel schitterende sjablonen voor Pinterest kopen om in Canva te gebruiken. De ontwerper levert ze, jij maakt een kopie en dan ben je vrij om ze te gebruiken zoals je wilt. Ik maak meestal een kopie en maak dan nog een kopie, zodat ik het origineel heb en ze van daaruit kan aanpassen aan mijn eigen huisstijl. Helaas ontbreek er vaak tijd om zelf te ontwerpen.

Hoe gebruik je Canva voor Instagram

Voor het maken van social media-posts voor Instagram zijn er twee vooraf ingestelde sjablonen die je kunt gebruiken – een voor een post en een voor een IG-verhaal.

De postsjabloon is een standaard 1:1-verhouding, in dit geval 1080 x 1080 pixels. Hierdoor is het een gemakkelijk formaat om te gebruiken op Instagram en ook ideaal als je wilt cross posten naar Pinterest. De Story-sjabloon heeft dezelfde breedte, 1080 pixels, maar is groter met 1920 pixels.

Naast Instagram staan er nog een aantal andere social media sjablonen voor je klaar. Deze bestaan uit:

 • Facebook post, story, app en cover
 • Standaard social media
 • WhatsApp
 • Twitter post en header
 • Tumblr-afbeelding
 • YouTube en thumbler, kanaal
 • LinkedIn banner

Je hoeft deze toepassingen natuurlijk niet alleen te gebruiken voor de aangegeven doeleinden. Als je een afbeelding wilt maken die in een bericht past dat ook ongeveer zo groot is als een Facebook-bericht, kun je hiervoor de vooraf ingestelde afmeting gebruiken.

Wat kun je nog meer met Canva?

Je kunt met Canva niet alleen gebruiken om sociale media berichten te maken en er zijn sjablonen beschikbaar voor andere doeleinden.

Een van de sjablonen die ik echt leuk vind, is hun infografieksectie. Ik heb al eens geprobeerd om infographics te maken. Dankzij de sjablonen van Canva is het echter heel eenvoudig om een ontwerp te vinden dat de basisprincipes heeft die je zoekt en het vervolgens aan te passen aan wat je nodig hebt.

De sectie documenten omvat een basis A4-document, presentaties, brieven en briefhoofden, cv’s, rapporten en memo-sjablonen. Je kunt zelfs een sjieke factuur maken die je kunt downloaden en afdrukken.

Bovendien kan je, als je je sjabloon hebt gemaakt, de details aanpassen en hem verschillende keren gebruiken, wat een hoop tijd bespaart.

Persoonlijk gebruik

canva verjaardag of uitnodigen gratis maken
canva verjaardag of uitnodigingen maken

De meesten van ons zullen Canva ongetwijfeld voor zakelijke doeleinden gebruiken, maar er zijn ook tal van sjablonen en instellingen voor persoonlijk gebruik. Zo zijn er bijvoorbeeld uitnodigingen voor verjaardagen of huwelijken, gepersonaliseerde kerstkaarten, aankondigingen of programma’s voor evenementen in de rubriek Evenementen.

Voor wie thuis lesgeeft, lessen voor klassen of activiteiten plant of zelfs eigen werkbladen wil maken, zijn er sjablonen.

Een idee dat ik erg leuk vind is de reeks beschikbare planners – nogmaals, je kunt ze aanpassen en veranderen om aan jouw ideeën en behoeften te voldoen, dus er is geen reden waarom je niet de perfecte planner zou kunnen hebben als je er geen een in de winkel kan vinden.

Bovendien kun je in Canva printables maken voor gratis opt-in-bijdragen. Je kunt zelfs een kalender, fotoboek of plakboek maken binnen de instellingen. T-shirt bedrukkingen en deze laten printen. Uitnodigingen, verjaardags-, kerst-, nieuwjaar, huwelijkskaarten ontwerpen.

Andere functies op Canva

Met Canva aan de slag gaan om afbeeldingen te te bewerken en ontwerpen is ongetwijfeld het belangrijkste wat je met deze tool gaat doen, gelukkig bieden hier ook hulp bij.

Canva heeft zijn eigen Design Studio die je vanuit de app kunt openen en die een heleboel verschillende lessen bevat. Ze leren je hoe je Canva kunt gebruiken, hoe je de functies optimaal kunt benutten, hoe je je ontwerpvaardigheden kunt trainen en zelfs hoe je zelfvertrouwen als ontwerper kunt opbouwen. Deze zijn inbegrepen in het abonnement, zijn kort en makkelijk te volgen, meestal aan de hand van video.

Canva’s Colour Palette Generator is een apart hulpmiddel waar ik de laatste tijd veel gebruik van heb gemaakt. Je kunt een foto uploaden en het zal een palet van vijf tinten genereren om het ontwerpen te vergemakkelijken. Dus als je een foto hebt en je wilt er een ontwerp bij maken, dan is dit de tool die je precies de juiste kleuren geeft.

Tot slot heeft Canva ook een eigen blog met tips en inspiratie voor ontwerpers op alle niveaus. Het is ideaal voor beginnende Canva-gebruikers tot professionele ontwerpers en het is de moeite waard om eens een kijkje te nemen.

Ideale ontwerpprogramma

Ik weet dat sommige mensen die Photoshop gebruiken zeggen dat er veel functies zijn die Canva niet heeft en die het Adobe programma wel heeft. Maar voor velen van ons die geen tijd of zin hebben om Photoshop onder de knie te krijgen, is dat niet erg.

Je kunt met Canva geweldige kwaliteitsafbeeldingen maken voor je blog of bedrijf, dus als beginner of prof. Voor iedereen is er ruime keuze aan ideeën en ontwerpen die je in een handomdraai kunt maken en een hoop geld scheelt aan marketingkosten.

Ontdek Canva vanaf vandaag met een gratis 30 dagen proefversie van de Pro-functies – en zelfs als je de upgrade uiteindelijk niet wenst, kun je nog steeds van veel functies gratis gebruik maken!

Vind je deze post interessant? Vergeet dit bericht niet te liken of te pinnen op Pinterest! Of op facebook en twitter te delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *