Rage room populair in Nederland-Zensitivity

Je hart bonst en ondertussen bal je je vuisten. Je voelt je gezicht rood worden. Ken je het gevoel dat je zo boos bent dat je alles aan om je heen kapot wilt slaan? Nou kan dat tegenwoordig, dankzij rage rooms (ook wel woede kamers of smash kamers genoemd). In deze ruimtes kun je tegen een vergoeding je energie kwijtraken door met borden te gooien, computers kapot te slaan en meubels te kapot te maken.

Al klinkt de gedachte om met een moker een televisie kapot te slaan na een stressvolle dag op het werk (of bijvoorbeeld na een irritante ruzie met je partner) misschien erg aanlokkelijk. Bedenk dat rage rooms er niet om je op een gezonde manier met je woede aan de slag te laten gaan.

Is het dan niet goed om je woede te uiten?

Natuurlijk is het gezond om een manier te vinden die voor jou werkt om je woede te kunnen uiten.

Bedenk dat onderdrukte woede allerlei problemen kunnen veroorzaken. Dit kan bijdragen aan verschillende fysieke klachten, of psychische klachten zoals angst en dergelijke. De wijze waarop we met woede omgaan, daar zit de key.

Helaas weten we niet altijd hoe we op een constructieve manier met woede om moeten gaan.

Je merkt dat we in deze maatschappij tegenwoordig sneller boos worden. Daarbij hebben we in onze opvoeding onvoldoende aangeleerd hoe op een gezonde manier je met woede om kunnen gaan, of wat woede precies inhoudt, of dat het soms nuttig kan zijn.

Rage of woede kamers kan een manier zijn om gevoelens van woede even te ontladen, maar op de lange termijn zal het waarschijnlijk niet of nauwelijks meer een verschilkunnen maken.

Op bepaalde momenten ontstaat er een ontlading van opgekropte emotie, maar ik denk dat dit maar voor even is dat je hier profijt van hebt. Iets kapot slaan geeft je misschien wat ontlading op korte termijn, maar het kan niet iets oplossen als je langdurig last hebt van driftbuien c.q. woedeaanvallen..

Kleven er gevaren aan Rage Rooms- woede kamer?

Het is niet alleen zo dat woede kamers maar een korte uitwerking hebben, ze kunnen ook een voor gevaar zorgen voor bepaalde soort mensen.

Degenen met ernstige en chronische woedeproblemen, die gewelddadig of destructief zijn geworden door ervaringen uit het verleden, kan misschien de perfecte klanten zijn voor Rage Rooms. Maar een Rage room kan waarschijnlijk deze negatieve gevoel en gedachten alleen maar doen versterken.

De grotere uitdaging is om opzoek te gaan hoe je kan leren om te gaan met je woede, wanneer dient het zich aan en wat zijn ge triggers. Wat hier belangrijk is dat mensen verantwoordelijkheid gaan nemen voor wat ze doen en andere manieren lgaan zoeken hoe ze dit kunnen aanpakken. Vaak is dat toch de bron aanpakken en op zoek te gaan waarom je zo gedraagt, daar zit vaak een diepe angst en verdriet.

Rage Rooms en andere fysieke uitlaatkleppen om je woede te uiten kunnen tijdelijk je slechte gevoelens doen verdrijven. Maar ze pakken de onderliggende oorzaak van woede niet aan en helpen mensen niet om op een gezonder met hun emoties om te leren gaan.

Verboden plezier? Of ga je gang en geef eraan toe?

Zeg ik dat je niet meer naar deze Rage rooms moet gaan? Niet per se… Ik denk dat het oke is als je een leuke activiteit wilt hebben, maar ik denk niet dat het bijzonder therapeutisch waarde heeft.

Ik weet dat sommige mensen erop kicken om dingen kapot te maken, dat is vaak omdat het normaal verboden is, en dat is ook prima. Maar als je worstelt met een serieus woedeprobleem, sla dan deze Rage rooms over en ga opzoek een therapeut.

Ga samen met een therapeut werken aan hoe je beter kunt ontspannen, cognitieve gedragstherapie (een methode om je denken te veranderen) en communicatievaardigheden zodat je leert om je gevoelens te kunnen uit te spreken. Zoek het niet buiten jezelf, ga opzoek in jezelf… waar kan ik mezelf in bevrijden van de oude pijn en verdriet die ik ooit heb opgebouwd. Kijk deze aan en ik weet zeker dat dit je een grote opluchting gaat geven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *