Vitamine B12 tekort bij kinderen, is schadelijker dan men denkt.

Als vitamine B12-tekort (opnamestoornis) in de familie zit, dan loopt je kind ook een verhoogd risico om dit ook te krijgen. Alertheid is dan zeker op zijn plaats. Het is echt niet vreemd dat een kind met vitamine B12-tekort te maken krijgt.
Er zijn echter maar heel weinig kinderartsen die hier goed mee bekend zijn en ze zullen daarom hier vaak niet uit zichzelf naar kijken of het te gemakkelijk uitsluiten. Neem in dat geval als ouder de teugels stevig in handen. Zeker als de kinderarts geen andere oorzaak van de problemen kan ontdekken en je kind steeds verder achteruit gaat.


Vitamine B12 tekort bok kinderen kan erg schadelijk zijn

Het kind kan hierdoor een groei- of ontwikkelingsachterstand oplopen. Ook hoofdpijn, concentratieproblemen (ADHD-achtige klachten/autistisch gedrag), prikkelbaar, stram in de benen, vermoeidheid, ontstekingen, darmklachten, aften. Depressie, pijn op de borst, pijn in de benen en een zwaar gevoel in de ledematen, tintelingen in voeten/benen en/of handen, flauwvallen, er witjes uitzien. Afwijkend gedrag, kort lontje.
Het klachtenpatroon kan nogal divers zijn en is niet bij elk kind gelijk. Op school gaat het dan steeds minder goed.

Geef het kind dan geen vitaminepillen waarin vitamine B12 of foliumzuur zit. Dit verdoezelt het eventuele vitamine B12-tekort en frustreert daardoor de diagnose.
Het missen van de diagnose kan voor ernstige blijvende problemen zorgen, daarom is zorgvuldigheid van groot belang om dit niet te laten gebeuren.


Wat laat je bij vitamine B12 tekort testen

Een standaard bloedonderzoek zal doorgaans (nog) niet afwijkend zijn. Het beste is om de serum B12 en de Actief-B12 te testen, maar ook de tests die meer zeggen over de vitamine B12 in de weefsels, namelijk MMA (methylmalonzuur) en homocysteïne.
Het is zinvol om alle vier deze tests te laten doen, want de vitamine B12 in het bloed is als enige test niet erg geschikt om een tekort aan te tonen of uit te sluiten. De ondergrenzen van vitamine B12-tests zijn niet scherp te gebruiken en liggen voor kinderen ook nog beduidend hoger dan de gangbare onderste referentiewaarde. Door op al deze vier te laten testen wordt de kans om een tekort te missen zo laag mogelijk gehouden.
Daarnaast aandacht voor vit. D, vit. B6, foliumzuur en ferritine.

N.B. Een normale MMA en normale homocysteïne sluiten een vitamine B12-tekort niet uit.
Is het na deze tests niet duidelijk, dan is het zaak om deze b.v. elke drie maanden te herhalen. Een dalende trend van vitamine B12 en stijgende trends van MMA en homocysteïne wijzen in de richting van een vitamine B12-tekort.


Behandeling bij vitamine B12 tekort

Blijkt uiteindelijk dat het kind vitamine B12-tekort heeft, dan is de behandeling gelijk aan die bij volwassenen, dus met vitamine B12-injecties. Starten met twee per week, net zo lang tot het een stuk beter gaat, daarna geleidelijk minderen naar minimaal een per maand.

De behandeling gaat vooral op basis van de klachten. Vitamine B12 testen heeft dan geen enkel nut. Wat wel nut heeft is om na 5 weken weer MMA en homocysteïne te testen. Als een (of beide) een duidelijke daling vertoont, dan blijkt dat de injecties echt iets doen en wordt hiermee het probleem extra bevestigd. De behandeling is blijvend, dus voor de rest van het leven..

Henk de Jong
Groningen

Lees ook onze andere artikelen over vitamine B12:

2 reacties op “Vitamine B12 tekort bij kinderen

  1. Henk de Jong zegt:

    Nee, dit is B12-deficiëntie en geen Fibromyalgie.
    Het gebeurt vaak dat de diagnose Fibromyalgie gesteld wordt zonder dat er eerst goed naar de B12-status is gekeken. Zo te horen is dat bij jouw vriendin ook zo geweest. Het feit dat ze baat heeft bij de injecties toont aan dat zij ook werkelijk een B12-probleem heeft, maar met de verkeerde diagnose.

  2. Danielle Versluis zegt:

    Klinkt als fybromyalgie. Een vriendin van me neemt met regelmaat de injecties en heeft hier baat bij. Mss ook belangrijk om te noemen als kenwoord. Er zijn helaas weinig mensen die dat weten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *