Vijf Rituelen Om De Zomerzonnewende Te Vieren Zensitivity

Vijf rituelen om de Zomerzonnewende te vieren.

De zomerzonnewende is een periode waar je kan bezinnen over jouw persoonlijke groei en wat betekent dat je nadenkt waar je nu staat en waar je heen wilt. Dit is het moment van het jaar waarin we het meeste licht tot onze beschikking hebben. Als we vanuit het bewustzijn bekijken, wanneer staan we dicht bij onszelf en weet je wie je bent ipv wie ben je volgens anderen – de zon vertegenwoordigt het licht van alle leven en bewustzijn. Zaden worden in de aarde gepoot, evenals de zaden van onze ziel. Het is een tijd van vernieuwing en overvloed, een tijd van liefde en expansie, als de zomerzon de bladeren aan de bomen laat groeien, zo openen onze zielen zich om het licht van de bron te ontvangen om datgene te verlichten wat in ieder van ons aanwezig is. Vandaar dat elk jaar mensen op 21 juni de Zomerzonnewende vieren.

Door het samen of alleen te vieren, kunnen mensen de energie van de levenskracht in zichzelf erkennen en een deel van de energie en zegeningen die we altijd ontvangen teruggeven aan de Schepping. De aarde voorziet ons allen voortdurend van haar ongelooflijke overvloed en de warmte van de zon zorgt voor het licht dat nodig is voor alle levende wezens om te gedijen en te bloeien.

De zonnewende betekent de tijd dat de aarde in de volheid van haar kracht, vruchtbaarheid en overvloed is, zodat ook wij onze kracht kunnen vieren en verbinden, het stimuleren van ons spirituele bewustzijn door het delen van en dankbaarheid te tonen voor de overvloed die we dagelijks ervaren.

Het woord “zonnewende” is afgeleid van de Latijnse woorden Sol+systere, wat “Zon “+ “stilstaan” betekent. De Zomerzonnewende is de langste dag en de kortste nacht van het jaar. Na deze zonnewende worden de dagen korter, de nachten langer.

Het vuur wordt vaak symbolisch gebruikt tijdens de zomerzonnewende feesten om de zon te bedanken, om geluk te brengen en om de duisternis af te weren. En de spiraal is ook een symbool dat geassocieerd wordt met de zonnewende. De dans volgden de beweging van de zon als een spiraal, mensen liepen door de straten en maakte een kronkelende beweging met hun handen, kronkelden in een neerwaartse spiraal naar het midden en kwamen dan weer terug naar naar boven. Net als de zonnewende richting de winter beweegt, beweegt het als een spiraal heen en weer.

Vele culturen hebben door de tijd heen de zonnewende gevierd – het oude Egypte en de Azteken, de Chinezen, de Chumash-indianen van Californië, de inheemse Europeanen. En de westerse beschavingen hebben eeuwenlang deze eerste dag van de zomer gevierd, die vaak Midzomer wordt genoemd (zie Shakespeare), of Sint Jansdag. De Chinezen vieren deze dag door Li, de Chinese Lichtgodin, te eren. Door de geschiedenis heen wordt er op deze dag, op de aarde zoveel zoveel licht en liefde verspreid, het staat daarom ook bekend als een van de krachtigste dagen van het jaar voor spirituele groei en genezing.

Tot op de dag van vandaag ontmoeten de mensen elkaar in Stonehenge om gezamenlijk de zon te zien opkomen. De Hielsteen en de Slachtsteen, die buiten de hoofdcirkel zijn geplaatst, staan op één lijn met de opkomende zon. En veel van de oude tradities gaan nog steeds door – er worden nog steeds vreugdevuren aangestoken om te vieren dat de zon op het hoogtepunt van haar kracht staat en om de zon te vragen zich niet terug te trekken in de winterse duisternis.

In Noord-Amerika hielden veel indianenstammen rituele dansen om de zon te vereren. De Sioux stonden bekend om een van de meest spectaculaire rituelen – de zonnedans. Meestal uitgevoerd tijdens de junizonnewende. De voorbereidingen voor de zonnedans omvatte het kappen en optrekken van een boom, die zou worden beschouwd als een zichtbare verbinding tussen de hemel en de aarde. Het opzetten van tipi’s in een cirkel om de kosmos te vertegenwoordigen. De deelnemers onthielden zich tijdens de dans zelf van eten en drinken. Hun lichamen werden versierd in de symbolische kleuren rood (zonsondergang), blauw (lucht), geel (bliksem), wit (licht) en zwart (nacht).

De zomer is een tijd om de verbinding met de aarde aan te gaan; en onze verbinding met de goddelijke energieën om ons heen te ontwikkelen en te verdiepen. Door te leven in dankbaarheid en met begrip voor het feit dat wederkerigheid en respect voor alles wat ons gegeven wordt, de manier is om te leven alsof al het leven een feest is. Door alleen datgene te nemen wat we nodig hebben en te doen wat we kunnen om in evenwicht en harmonie met de cyclus van de aarde te leven, versterken en koesteren we de band die we hebben gekregen met de geweldige aarde die ons allen onderhoudt.

Als we kijken naar de bloei van het leven rondom ons, kunnen we de energie van vitaliteit ontvangen en ontzag ervaren voor de vrijgevigheid van de aarde, die ons alles geeft wat we nodig hebben.

 

Een aantal tips om de Zomerzonnewende te vieren

  1. Zoals onze voorouders deden, vieren ze het door het verzamelen van planten en geneeskrachtige kruiden. Men heeft lang geloofd dat ze op de Zomerzonnewende op hun krachtigst zijn. Vijf veel voorkomende Keltische heilige planten die met de Zomerzonnewende worden geassocieerd zijn de Sint Janskruid, Vervain, Duizendblad, Varen en Bijvoet.
  2. Ga samen met anderen een cirkel of spiraal zitten. Deel je liedjes, verhalen en gedichten uit met anderen. Ga dansen, trommelen en zingen. Laat je lichaam meevoeren op de maat van de muziek.
  3. Maak een Zonnewiel of mandala (een symbool van de cirkel van het leven en verbinding) gemaakt van bloemen of voorwerpen die in de natuur te vinden zijn.
  4. Zorg dat er een heilig vuur brandt. Je kunt een groot vuur maken in de vorm van een vreugdevuur om het samen met je vrienden erom heen te gaan zitten, maar zelfs een klein vuur, in de vorm van een kaars of een altaar van licht, kan net zo krachtig zijn.
  5. Maak een wensstok of een wensboom en plaats er speciale wensen op voor degenen die genezing nodig hebben. Spreek een wens uit tot vrede waar geen vrede is, tot levenskracht en een goede gezondheid in gebieden in de wereld waar nu armoede en schaarste heerst.

As the Sun spirals its longest Dance
Cleanse Us
As nature shows bounty and fertility
Bless Us
Let all things live with loving intent
And to fulfill their truest destiny”

 

De bedoeling is dat je alles of iets dergelijks doet om het leven naar een hoger niveau te tillen – breng licht en liefde in deze wereld op je eigen creatieve manier en begin ermee te werken.

Ik wens je vrede en licht toe in deze zomerzonnewende!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *