Foto Zorba The Buddha Delhi, India

Ultieme vrijheid, wil ik dat wel!

Ultieme vrijheid. Wanneer je helemaal zelf kan bepalen wat je wél of niet doet. Wanneer helemaal niemand meer voor jou bepaald of je iets wél of niet mag. De droom van iedereen? Of toch niet?

Nu ik mijn huis heb verkocht heb ik genoeg geld om een paar jaar niet te werken. Ik kan dus helemaal doen en laten wat ik wil. Er is niets of niemand die voor mij dingen bepaald en ik mag dus zelf bepalen hoe laat ik uit bed kom. Ik hoef zelfs de dingen niet meer te doen die ik leuk vind.

Heerlijk toch?! Voor velen wellicht een ultiem leven, maar deze ultieme vrijheid heeft ook zijn kant-tekeningen…

Wanneer je geen verantwoording meer hoeft af te leggen aan anderen (leidinggevenden), niet meer hoeft mee te draaien in de maatschappij, dan komt alle verantwoordelijkheid over jou leven automatisch bij jou terecht. Jij bent vanaf dat moment degene die bepaald hoe je je leven leidt en je kan niets of niemand meer de schuld geven wanneer dingen fout gaan.

Je kan niks meer van je af schuiven.

Het leven volgens een door anderen (maatschappij) vastgelegd stramien, mag dan wel saai en eentonig zijn, het is wél duidelijk en het geeft daarmee houvast. Wellicht ontbreekt het aan een gevoel van zingeving en leidt deze manier van
leven uiteindelijk tot niets. Voor de geest (mind) maakt dat niets uit. Het gaat erom dat er iets is waar deze zich aan kan vastklampen. Wat structuur aanbrengt in de dag, waardoor je niet zelf hoeft na te denken over wat je wel of niet gaat doen.

Dit is één van de redenen waarom veel mensen de overstap niet durven te maken van “loon-dienst” naar “ondernemerschap”.

Dit stukje is niet bedoeld om je te de-motiveren om voor jezelf te beginnen en meer vrijheid in je leven te creëren.

Integendeel.

Maar het is wel bedoeld als reflectie op hetgeen wat kan gebeuren wanneer je je los maakt van het “bekende”.

Leven in ultieme vrijheid betekent dus ook dat je voor jezelf zal moeten bepalen hoe dat ultieme leven er dan uit zou moeten zien volgens jou. Waardoor je wél zingeving ervaart en je zal zelf structuur en planning moeten aanbrengen in je dagen, wat vraagt om zelf-discipline.

Ultieme vrijheid geeft wat dat betreft “paradoxaal” ook heel veel druk, want het komt vervolgens allemaal aan op jou.

Foto: Zorba the Buddha – Delhi, India

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *