Turkse Börek met spinazie met granaatappel en komkommersalade
Weinig mensen kennen de Turkse keuken: mijn favoriet is de bladerdeeg pasteitje gevuld met spinazie en feta, super lekker. Voor een kruidige twist voegen je za’atar toe, dat is een specerijen melange van tijm, marjolein, oregano, komijn en sesamzaad met een vleugje sumak. Sumak geeft de mix een citrusachtige smaak, wat weer perfect past in deze Börek. Geserveerd met een granaatappelsalade waan je je zo even in het zonovergoten Zuiden!
Bereidt dit recept in paar stappen

Ingrediënten voorbereiden
Verwarm de oven voor op 220°C. Pel en hak de ui en knoflook fijn. Was de babyspinazie grondig en laat uitlekken in een vergiet. Hak dan 2/3e van de spinazie grof. Bewaar de rest van de spinazie voor stap 6. Verkruimel de feta grof.

Börekvulling maken
Verhit 1el olijfolie in een middelgrote koekenpan op middelhoog vuur. Bak de ui in 2-3min glazig. Voeg 2-3tl za’atar en de knoflook toe en bak 1min mee. Voeg de gehakte spinazie toe en roerbak tot de blaadjes zijn geslonken. Doe de vulling in een kom en breng op smaak met een snufje zout en peper. Roer de feta en 1 losgeklopt ei door de vulling.

Börek vouwen
Rol het bladerdeeg met aanklevend bakpapier uit. Snijd het deeg in 4 lange, even brede repen. Leg 1/4e van de vulling (schep niet te veel vocht mee) op de bovenste helft van 1 deegreep. Vouw de reep dubbel en druk de zijkanten met een vork goed dicht. Leg het pakketje op een bakplaat met bakpapier en herhaal totdat je in totaal 4 pakketjes hebt.

Börek bakken
Bestrijk de pakketjes met het in de kom achtergebleven vocht en bestrooi ze vervolgens met de sesamzaadjes. Bak de börek in 15-20 min goudbruin en gaar in de oven.

Dressing maken
Rasp intussen de citroenschil fijn en pers de citroen uit. Pluk de muntblaadjes, hak ze fijn en doe de steeltjes weg. Maak een dressing van 1-2el citroensap, 1tl citroenrasp, 1-2el olijfolie, de fijngehakte munt, een snuf zout, peper en evt. een snufje suiker.

Salade maken
Halveer en ontpit de granaatappel (zie kooktip, links). Snijd de minikomkommer in de lengte doormidden en schraap evt. de zaadjes er met een lepel uit. Snijd de komkommer in kleine blokjes en meng deze met de rest van de spinazie, granaatappelpitjes en citroen-muntdressing. Serveer de börek met de salade.
Ingredienten voor Turkse Börek met spinazie
- verse munt
- bladerdeeg
- babyspinazie
- rode ui
- za’atar
- granaatappel
- citroen
- witte sesam
- feta
- minikomkommer
- knoflook
- 1 ei
- suiker
- olijfolie
- peper en zout
Bereidingstip
Snijd de granaatappel in vieren en doe de stukken in een kom met water. Maak de pitjes los, verwijder de vliesjes en giet af; verwijder evt. achtergebleven vliesjes.

Gecreëerd door: Chef-kok Mirte van Marley Spoon
Boodschappen zo in de keuken bezorgt, alle ingrediënten worden per gerecht verpakt en gekoeld thuisbezorgd. Het leven is te kort om slecht te eten; simpele, verse ingrediënten – en een beetje zorg – is alles wat nodig is om iedere dag een goed gerecht op tafel te zetten. Bestel nu snel en makkelijk al deze producten voor dit recept.
1 Laat een reactie achter
Lekker!
Smakelijke groet,