Tuintips hoe Je Thuis Kruiden Kunt Kweken - Zensitivity.nl - tuinkruiden - tuinkruiden aanleggen - hoe leg je tuinkruiden aan,kruidentuin aanleggen

Tuintips hoe je thuis kruiden kunt kweken en welke kruidenplanten geschikt zijn voor je kruidentuin

Er gaat niets boven kokkerellen met zelf gekweekte kruiden. Dus ben ik erin gedoken om uit te zoeken hoe je kruiden kan laten groeien, verzorgen en gebruiken. Ik hoop dat je iets hebt aan deze tuintips.

5 tuintips om een kruidentuin aan te leggen

  1. Kruiden kunnen worden gekweekt in elke redelijk vruchtbare, goed gedraineerde grond. Als de afwatering onzeker is, maak dan verhoogde bedden of plant je kruiden in potten.
  2. Goede weersomstandigheden is van essentieel belang voor het kweken van kruiden. Ik heb gelezen dat in kruidentuin kiezelstenen/betonnen panelen worden gebruikt, die het licht terugkaatsen op de planten en warmte creëren om de koude nachten te verzachten.
  3. Kruiden hebben over het algemeen weinig bemesting nodig en oogsten goed zonder veel voeding. Een te hoge dosering kan in feite de concentratie van smaken verminderen.
  4. De meeste kruiden hebben een neutrale tot alkalische bodem nodig.
  5. Veel zonlicht is vooral belangrijk voor het verkrijgen van een goede kruidensmaak en daarom moeten kruiden worden geplant in een hoek waar veel zonlicht bij kan komen.

Dit zijn mijn favoriete tuinkruiden, wie weet zie ik ze in je kruidentuin

Basilicum Meest Gebruikte Kruid
Basilicum meest gebruikte kruid

Basilicum – Ocimium basilicum

Basilicum is een belangrijk ingrediënt die in veel recepten worden gebruikt, met name zomersalades en mediterrane specialiteiten en is het meest verkochte kruid. Hoewel de kruid oorspronkelijk afkomstig is uit India, waar het als heilig wordt beschouwd, gedijt het goed op de Nederlandse bodem, en is het dus perfect voor je moestuin of tuin.

Basilicum is een zacht eenjarig plantje dat niet bestand is tegen koud weer en vorst. Basilicum kan alleen in de zomer buiten worden gekweekt en moet dus in de wintermaanden naar binnen worden gebracht.
Het kruid moet worden geplant in vruchtbare grond en moet zoveel mogelijk warmte en licht krijgen.
Kassen zou een ideale oplossing zijn, net als vensterbanken in de keuken, om basilicum voor lange tijd te laten groeien.
Er zijn zoveel verschillende soorten basilicum verkrijgbaar om te kweken, dus waarom experimenteer je deze zomer niet met een paar soorten en geniet je van de verschillende smaken op je zelfgemaakte salades en pastagerechten.

Bieslook – Allium schoenoprasum

Een winterharde vaste plant en bijzonder gemakkelijk te kweken, bieslook is een uitstekende aanvulling op jouw moestuin. Vroeger hingen ze in bossen rond het huis om boze geesten af te weren, maar tegenwoordig zijn ze populair als borderplant met hun mooie, paarse bloesem.

Omdat de hele bieslookplant eetbaar is, zijn ze zeer veelzijdig. Hun bloemen kunnen worden geplukt en gebruikt als garnering, en hun bolletje en bladeren kunnen ook worden gegeten. Met hun lichte uiensmaak kunnen bieslook worden gebruikt in allerlei zomergerechten, van de traditionele aardappelsalade tot soepen en omeletten.

Bieslook is onderhoudsarm. Plant ze gewoon in de grond of in een willekeurige pot en plaats ze op een zonnige plek waar ze vier tot vijf uur zonlicht per dag kunnen opnemen.

Mint – Mentha spicata

Munt, ook wel bekend als groene munt, is een fantastisch winterhard kruid dat gemakkelijk te kweken is in de tuin of moestuin. Het kruid bloeit van augustus tot september met lichtpaarse bloemen en is een vaste plant, en kan daarom jaar na jaar worden gebruikt om je moestuin te verfraaien.

Door zijn krachtige karakter kan het soms overal groeien waar je het niet wil, dus om te voorkomen dat het je moestuin of tuin overneemt, kun je het kruid in een bodemloze emmer in de grond laten groeien. Met zijn verfrissende en aangename muntensmaak wordt het kruid vaak gebruikt om salades en sauzen, zoals muntsaus, te aromatiseren. De bladeren kunnen ook gedroogd worden of vers gebruikt worden om kruidenthee te maken en worden vaak gebruikt als kruidengeneesmiddelen.

De enige vereisten zijn iets wat vochtige, vruchtbare grond en veel zon. Munt kan in bijna elke situatie worden gekweekt en is niet gevoelig voor vorstschade.

Koriander – Corinadrum sativum

Koriander, ook bekend als Chinese peterselie, is een kortlevende, gevoelige eenjarige, die wordt gekweekt uit zaden die met tussenpozen worden gezaaid tijdens het groeiseizoen.

Omdat de hele plant eetbaar is, is het zeer populair in culinaire gerechten en wordt het vaak gebruikt in de Aziatische keuken, waaronder curry’s, Chinese en Thaise maaltijden.

De zaden en bladeren hebben een uitgesproken smaak – de zaden hebben een meer citroenachtige smaak en kunnen worden gemalen en gebruikt als een specerij. De bladeren, iets bitterder, worden vaak fijngehakt en als garnering gebruikt. Naast het culinaire gebruik heeft koriander veel gezondheidsvoordelen en wordt het over de hele wereld gebruikt in kruidengeneesmiddelen.

Het geniet van een vruchtbare bodem en een zonnige ligging, maar gedeeltelijke schaduw verdient de voorkeur, omdat de schaduw helpt voorkomen dat de zaden zich voortijdig nestelen.

Dille – Anethum graveolens

Een kortlevende maar winterharde eenjarige, dille kan in je moestuin of tuin met relatief gemak uit zaden worden gehaald. Het veelzijdige karakter, van het gebruik in culinaire gerechten tot de bijdrage aan de productie van zepen en oliën, maakt het aantrekkelijk om te kunnen kweken.

Verse en gedroogde dilleblaadjes, met hun heerlijke aromatische geur, passen prachtig bij zeevruchten zoals gerookte zalm. Het kruid is ook geliefd bij aardappelen en soepen gerechten.

Planten in vochtige grond, waar het kruid veel warmte kan krijgen. Gedeeltelijke schaduw is ideaal, omdat dit de zaadzetting kan vertragen die het gewas tot een goed resultaat zal leiden.

Venkel – Foeniculum vulgare

Hoewel van oorsprong afkomstig is uit het mediterrane gebied, kan venkel gemakkelijk worden gekweekt uit zaden in Nederland en is het een schitterende aanvulling in je tuin of moestuin.

Hoewel het een winterharde vaste plant is, wordt venkel vaak elk jaar gezaaid om het gewas in stand te houden. Door zijn zeer aromatische karakter en anijssmaak is het een heerlijk ingrediënt voor zowel zoete als hartige gerechten.

De jonge tere blaadjes kunnen gebruikt worden voor garnering, in een salade, in soepen en met vissaus, maar ook in zoete, kleverige sauzen en heerlijke pudding recepten. Het eetbare aspect van de hele plant maakt hem zeer veelzijdig.

Een bijzonder robuust kruid, venkel groeit goed in elke tuingrond, mits het op een zonnige plek wordt geplaatst.

Dragon – Artemisia dracunculus

Hoewel het iets lastiger is om te verbouwen, is de dragon een must voor elke culinaire liefhebber, en voor hen die vooral van de Franse keuken houden.

Met zijn aromatische, zoete anijsgeur en zoethoutgeur wordt de Franse dragon beschouwd als de fijnste variant van dragon in de keuken. De dragon is bijzonder lekker in combinatie met kip en kan ook gebruikt worden om azijn en olie te aromatiseren en een bearnaisesaus te maken.

Hoewel het een vaste plant is, kan hij rotten in natte gebieden en te verzadigde bodems, dus wees voorzichtig met het planten in drogere bodems en niet te veel water.
Planten in vruchtbare grond, waar ze warmte en veel zonlicht kan ontvangen, en het kruid zorgt voor een overvloed aan scheuten.
Aangezien de Franse dragon zelden bloeit en dus een beperkte zaadproductie heeft, kan hij niet uit zaad worden gekweekt en moet hij in plaats daarvan worden opgekweekt door middel van wortelverdeling.
Verdeel de planten in het voorjaar om de gezondheid van de plant te behouden en plant de kruiden om de twee tot drie jaar opnieuw aan.

Peterselie – Petroselinum crispum

Een van de meest populaire kruiden in de Nederlandse keuken, peterselie is een absolute must om in je tuin te laten groeien. Het is een winterharde tweejarige plant, die elk jaar in het voorjaar en de zomer uit zaad wordt gezaaid.

Het kan gebruikt worden in Oosterse salades, gecombineerd met basilicum om pesto te maken, en gebruikt worden in stoofschotels en viskoekjes. Krul peterselie, met zijn decoratieve gekrulde bladeren, wordt vaak gebruikt als garnering bij verschillende gerechten.

Voor het beste resultaat groeit het gewas op de vruchtbare grond, met voldoende water bij droog weer.
Halfschaduw wordt getolereerd, hoewel vol zonlicht de voorkeur verdient.
Van de twee soorten peterselie die in het Nederland worden gekweekt, krullend en plat blad, is plat blad over het algemeen populairder, omdat het beter bestand is tegen regen en zonneschijn en volgens sommigen een sterkere smaak heeft.

Rosemarijn – Rosmarinus officinalis

Rozemarijn wordt door de Grieken beschouwd als een bijzonder gezonde kruid voor de hersenen en wordt in de traditionele geneeskunde geassocieerd met een goed geheugen, waardoor rozemarijn een bijzonder heilzaam kruid is om in de tuin te verbouwen. Als een groenblijvende struik zijn de geurige naaldachtige bladeren het hele jaar door vers verkrijgbaar, zodat hij voortdurend je tuin kan versieren.

De bloeiende witte, roze, paarse en blauwe bloemen, rozemarijn wordt vaak gebruikt als decoratieve plant in veel tuinen en is een veel voorkomend kruid in landschapstuinen.

Combineer rozemarijn met stoofvlees zoals lamsvlees en kip gerechten om deze op smaak te brengen.

Hij doet het het beste op goed gedraineerde grond, op een zonnige plek. Hij is bestand tegen droogte en ongedierte.

Kruiden Salie En Rozemarijn
Kruiden Salie en Rozemarijn

Salvia – Salvia officinalis

De intense smaak van salie, met zijn scherpe en licht peperige smaak, maakt het een van de meest gebruikte en geteelde kruiden in Nederland.

De bonte (groen en wit) en paarse varianten vormen een prachtige bron van kleuren voor een kruidentuin en kunnen ook gebruikt worden in een siertuin. Het is onmisbaar in de Nederlandse keuken en wordt vaak gecombineerd met varkensvlees en gebruikt in een vulling.

Het is bijzonder dat de smaak van salie toeneemt naarmate de bladeren groeien, wat betekent dat grotere bladeren kunnen worden gebruikt om zowel smakelijke als kleine gerechten te maken. Salie bevat veel vitamine C en rijke mineralen zoals kalium en heeft veel voordelen voor de gezondheid.

Een laag groeiende, groenblijvende struik, die het hele jaar door kan worden geplukt en het beste gedijt in goed gedraineerde, zonnige tuinen.

Hoe leg je een kruidentuin aan met je favourieten kruiden

Pepijn laat je zien hoe simpel je een kruidentuin kunt aanleggen en gaat op bezoek bij een kruidenexpert.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *