herken op tijd toxische stress bij hoogbegaafdheid-zensitivity

Hoe herken je toxische stress bij hoogbegaafden

Wist je dat toxische stress voor een aantal hoogbegaafde kinderen en volwassenen negatieve gevolgen kunnen hebben? Als eerste kan dit leiden tot mentale klachten, denk aan depressie, angst, concentratieproblemen, geheugenproblemen, prikkelbaarheid, of een stemmingsstoornis. Met als gevolg dat dit voor sommige hoogbegaafde kan leiden tot sociale isolatie en daarbij moeilijkheden ondervinden in het omgaan met andere mensen en ook hun moeite hebben met hun emoties.

Buiten dat hoogbegaafde kinderen en volwassenen mentale klachten hiervan overhouden kan toxische stress ook voor sommige fysieke gevolgen hebben, zoals hoofdpijn, moe zijn, buikpijn, hart en vaatziekten, en niet te vergeten slaapproblemen. Met als gevolg: verminderde concentratie en cognitieve prestaties, wat weer kan belemmeren bij het leren, presteren op school of op het werk.

Wat je ook vaak ziet dat veel Hoogbegaafde gevoelig zijn (zelfs hoogsensitief) voor hun omgeving en daardoor snel overprikkeld raken.  Zo zie je maar dat toxische stress een negatief effect kan hebben op hun welzijn en hun vermogen om binnen de maatschappij te kunnen functioneren.

Wat we niet uit het oog mogen verliezen is dat toxische stress bij hoogbegaafdheid kan leiden tot een gevoel van eenzaamheid omdat ze zich niet begrepen voelen. Hoogbegaafde kinderen en volwassenen kunnen het gevoel ervaren dat ze anders zijn dan anderen mensen met wie ze in contact komen. Met als gevolg sociale isolatie en ook moeite hebben met het opbouwen van gezonde en diepere vriendschappen of relaties met andere.

Je ziet ook dat toxische stress kan leiden tot problemen met hun zelfvertrouwen en zelfwaardering. Sommige hoogbegaafde voelen zich onzeker over hun eigen vaardigheden en vermogens en twijfelen aan hun eigen mogelijkheden en de waarde hierin. Dit leidt tot een negatief zelfbeeld en leggen de lat dan te hoog voor zichzelf.

Lees ook Niet ieder hoogbegaafd kind is een Mozart

Toxische stress in het brein

Wat is toxische stress? Het is een vorm van chronische stress door langdurig blootgesteld te worden aan hevige stress, denk aan voortdurend in angst zitten, fysiek of mentaal geweld of langdurig in een onveilige omgeving vertoeven. Met als gevolg dat deze stress schade kan veroorzaken in het brein, met name aan het stress-regulerende systeem binnen je hersenen. In het brein kan toxische stress ontstaan dat leidt tot een overmatige productie van stresshormonen, zoals cortisol. Dit kan de communicatie tussen de verschillende hersendelen van het brein verstoren met als gevolg tot fysieke veranderingen in de structuur en functie van bepaalde delen van het brein. Toxische stress kan zorgen dat er minder verbindingen aangelegd kunnen worden tussen de hippocampus (een belangrijk onderdeel van het brein dat betrokken is bij geheugen en leren) en de prefrontale cortex (een deel van het brein dat verantwoordelijk is voor het uitvoeren van cognitieve taken en het reguleren van emoties). Met als gevolg dat je geheugen minder wordt en het vermogen om effectief te leren en te denken ook minder wordt. Dit zorgt dat op den duur een hoogbegaafde gaat denken dat hij of zij dom is…eigenlijk is zijn brein overloaded door de stress. En dit heeft niks te maken met zijn intelligentie.

Hoe verlaag je toxische stress

Om de gevolgen van toxische stress bij hoogbegaafdheid te verlagen, is het belangrijk dat bij hoogbegaafde mensen de juiste ondersteuning krijgen om beter met hun stress om te gaan. Wat kan helpen is door middel van hulpverlening die bekend is met hoogbegaafdheid. Wat ook belangrijk is door het bieden van een veilige omgeving waarin hoogbegaafde mensen zich begrepen, gezien en geaccepteerd voelen. Zo kun je levensstijl aanpassen door goed en gezond te eten. Zorgen dat je voldoende slaapt en op tijd je rust momenten pakt. Zo kan je ook aan yoga gaan doen of gaan mediteren.

Leestips over Herken toxische mensen, voor je het weet voel je machteloos

Vind je deze post interessant? Vergeet dit bericht niet te liken of te pinnen op Pinterest! Of op facebook en twitter te delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *