Tips Om Vermoeide Ogen Te Voorkomen-zensitivity-vermoeide ogen tips-vermoeide ogen behandeling-vermoeide ogen aandoening

Heb je ook wel eens dat je ogen branderig zijn, jeuken of vermoeid aanvoelen? Veel mensen herkennen dit vast wel en vaak is het iets onschuldigs. Gelukkig is het niet zo moeilijk om er iets aan te doen of het lost na een paar dagen vanzelf op.

Als onze tips niet werken, wacht dan niet te lang om je arts te raadplegen. Wat je voelt, kan soms een teken zijn van een aandoening, die wel een behandeling vereist. Dit is vooral belangrijk als je hierbij hoofdpijn of andere problemen ervaart zoals: bubbel of wazig zien.

Wat veroorzaakt oogproblemen?

Alles waar je intensief je ogen voor nodig hebt, kan vermoeidheid veroorzaken. Dat kan bijvoorbeeld als je veel moet lezen, schrijven, veel op je mobiel/tablet zit, aan de computer werkt, lang autorijdt en vooral als je in het donker moet rijden. Dit zijn de meest voorkomende handelingen die je verricht, waar je last van je ogen kunt krijgen. Bij deze handelingen ga je vaak, zonder dat je er erg in hebt, zitten staren. De oogarts noemt dit het ‘computervisiesyndroom’. Het heeft veel invloed op de meeste mensen, die vaak met computers werken De onderzoekers hebben uitgerekend dat wereldwijd computer-gerelateerde oogproblemen verantwoordelijk zijn voor ongeveer 10 miljoen bezoeken aan de oogarts per jaar.

Het probleem zal steeds meer groeien, aangezien veel mensen smartphones en andere digitale apparaten gebruiken.  Veel mensen houden het apparaat dichter bij de ogen, dan dat ze een boek of krant lezen. Deze handeling dwingt je ogen om nog harder te werken dan gebruikelijk, omdat de ogen moeten focussen op de kleine lettertjes.
Digitale apparaten kunnen ook gekoppeld zijn aan oogvermoeidheid, omdat je veel minder knippert als je naar een beeldscherm kijkt. Mensen knipperen ongeveer 18 keer per minuut. Dit is beter voor de ogen. Onderzoekers geven aan dat mensen 14 keer per minuut met hun ogen knipperen, terwijl ze naar een computer of een ander digitaal apparaat kijken. Dit kan resulteren in droge, vermoeide, jeukende en brandende ogen.

Wat zijn de symptomen van vermoeide ogen

 • Pijnlijke of geïrriteerde ogen
 • Problemen met focussen
 • Droge of waterige ogen
 • Wazig of dubbelzien
 • Verhoogde gevoeligheid voor licht
 • Pijn in de nek, schouders of rug

Deze klachten kunnen uw productiviteit flink verlagen. Als je lange werkdagen maakt waar je veel op een beeldscherm moet kijken, maakt het probleem veel groter. Voldoende slaap en goede voeding helpen om je gezondheid te bevorderen.

Hoe kun je vermoeide ogen voorkomen?

Tips tegen vermoeide ogen

 • Computerscherm
  Plaats je beeldscherm van je computer op ooghoogte en deze moet 50 cm van je ogen afstaan. Zorg dat je beeldscherm iedere dag schoonmaakt wordt en dat je de vingerafdrukken van je beeldscherm haalt. De vlekjes die je op het beeldscherm ziet kunnen het contrast verlagen en problemen veroorzaken. Het mooiste is als je beeldscherm geen trillingen vertoont, daar heb je speciale schermen voor. Zorg ook dat er geen andere beelden, zoals het raam of een lamp, in je beeldscherm ziet. Deze veroorzaken extra triggers in je ogen.
 • Werkomgeving
  Zorg voor goede verlichting in de ruimte en die zo weinig mogelijk reflectie veroorzaakt en niet te fel is. Je stoel is ontzettend belangrijk, zorg dat je benen als je zit 90 graden zijn gebogen. Moet je veel typen en verslagen overnemen, plaats dan een standaard, waarop je papieren kunt zetten zodat je hoofd niet teveel moet kantelen.
 • Uw werkgewoonten
  We hanteren een regel om de rust van je ogen te waarborgen: de 20-20-20. Om de 20 seconden kijk je van je beeldscherm af, de ruimte in. Het beste is als je in het begin een stopwatch gebruikt om je aan je regel te houden. Neem om de kwartier even pauze en strek je benen, of ga een kopje thee of koffie halen. Wandel de gang even op ene neer, zodat je bloedsomloop weer goed op gang kan komen.
 • Oogzorg routine:
  Druk een washand, die met warm water is bevochtigd, op uw vermoeide, droge ogen (houd uw ogen gesloten). Druppel uw ogen in als ze droog aanvoelen. Om droge ogen binnenshuis te voorkomen, gebruik een luchtreiniger/bevochtiger om stof te filteren en vocht aan de lucht toe te voegen. Als u constant oogvermoeidheid of pijn hebt, raadpleeg een oogarts om te onderzoeken of u geen medische aandoening hebt.

Als het probleem niet overgaat, maak een afspraak voor een volledig oogonderzoek bij een oogarts of optometrist. Hij kan ook vertellen of uw bril of contactlenzen up-to-date (nog) geschikt zijn voor computergebruik.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *