7 Tips Voor Hsp Kinderen, HSP kind, hoogsensitief kind,zensitivity.nl,gezondheid

HSP kinderen kunnen vaak wel goede tips gebruiken

Als kind herinner ik nog dat mijn ogen zeer deden als er in gebouwen TL-lampen hingen. Het benauwende gevoel van een strakke spijkerbroek zorgde voor paniek, dus ik droeg het liefste een joggingbroek. Als volwassene bleef ik het nog steeds irritant vinden als er teveel naadjes in mijn kleding zaten. Zo waren meer dingen waar mijn systeem snelle op reageerde.

Ik weet hoe het is om een intens gevoel van empathie te hebben ten opzichte van mensen, maar ook van intense emotionele ontreddering over de onrechtvaardigheden die ik overal tegenkwam bijvoorbeeld via de krant, tv of op straat. Terwijl ik hier zit te schrijven, verwerk ik ondertussen zoveel informatie dat het moeilijk is om met mijn actieve gedachten een samenhangende verhaal op te schrijven.

Vroeger had ik altijd het gevoel dat er iets mis was met mij. Nu weet ik dat dit gewoon te maken heeft met de eigenschappen als je een HSP’er bent – ook al voelt het niet altijd zo aan. 20 Procent van de bevolking is een HSP’er, die in veel situatie’s dingen intenser voelen. Ook de verwerking is intenser dan de rest van de bevolking, variërend van veel zien, geluidsovergevoeligheid en emotionele signalen die oppikt worden. We kunnen mensen goed doorgronden, zien details die anderen missen en zijn erg opmerkzaam in wat er om ons heen gebeurt, maar we worden ook snel overbelast en overspoeld door deze situatie’s.

Het duurde tot mijn veertigste om mijn hoogsensitiviteit als kracht te zien. Vandaag de dag begeleid ik HSP mensen en introverte mensen om het gevoel te geven dat ze er ook bij horen, dat ze zich door hun unieke eigenschappen geen buitenstaanders voelen. Veel cliënten vertellen dat ze deze begeleiding ervaren als een gevoel dat ze herboren zijn en nu mogen zijn wie ze zijn. En wat andere er van vinden, zij dicht bij zichzelf mogen blijven.

Als kind werd mijn hoogsensitiviteit door veel volwassenen niet begrepen, trouwens ook niet door kinderen. Ik was “te gevoelig” en moest “harder worden”. Daarom schrijf ik deze blog post. We dienen onze kinderen al op jonge leeftijd aan te moedigen om van hun gevoelens en zichzelf te houden.

Hieronder staan zeven belangrijke tips die we aan onze kwetsbare hoogsensitieve (HSP) kinderen zouden moeten doorgeven

Wat hebben HSP kinderen nodig om gehoord te voelen

1 Emoties laten zien is gezond

Er komt een moment in onze kindertijd dat er tegen kinderen wordt verteld dat ze niet meer zomaar mogen huilen. Hoewel huilen even wordt getolereerd, worden emoties zoals woede, angst en pijn nog steeds als “raar” beoordeeld. Je moet het maar zo snel mogelijk negeren en wegslikken. HSP kinderen hebben een verfijnde tuning om menselijke emoties te zien, ook al worden ze hardnekkig door deze persoon verstopt. Wanneer we HSP kinderen toestemming krijgen om hun emoties te mogen ervaren zonder dat we hen vertellen dat het slecht is, hebben ze er later veel profijt van. Dan kunnen we hen tools geven om een emotie zoals woede of angst om te zetten in constructieve energie om dit om te zetten in kracht. Waardoor ze uiteindelijk veel meer controle krijgen over hun emotie op een positieve manier.

2 Het is goed om gevoelens over onrechtvaardigheid te mogen ervaren

Als kind werd ik verdrietig als ik iets zag of zelfs maar hoorde als het over pesten ging, iemand pijn doen of racisme. Toen ik ouder werd, konden gesprekken over onrechtvaardigheid in de wereld mij gemakkelijk aardig gefrustreerd, verdriet en wanhopig laten voelen. Ik kreeg vaak te horen dat ik ” overdreven reageerde en dat ik het moest loslaten – helaas een veel voorkomende ervaring voor veel HSP’ers.

Op jonge leeftijd moeten HSP kinderen horen dat het goed is om van streek te raken als ze anderen pijn zien lijden. Dit is een medelevende reactie, maar je mag niet te veel medeleven krijgen. Dat is verwarrend voor HSP kinderen. Je kan er toch niks aan doen en andere mogen het oplossen, is vaak wat ze te horen krijgen. In plaats van hun ervaringen te negeren, moeten we juist de pijn van HSP kinderen erkennen. Als je kind wat groter is, help het om aan je kind te vragen wat ze zouden willen doen. Om op hun manier een steentje bij te dragen aan het verbeteren van de wereld vanuit hun inzichten. Help ze als ze hulp nodig hebben, laat ze zelf opzoek gaan naar de oplossing. Wat je er ook van vindt, blijf achter ze staan en verwerp het idee niet.

3 Geef aan als je even alleen wil zijn

HSP volwassenen zijn niet de enigen die geregeld tijd nodig hebben om op te laden. Ik zag onlangs een filmpje van een klein meisje wat verdrietig was en aangaf, iets wat verlegen, dat ze: “graag gewoon wil chillen in de natuur, weg van mensen en drukte”. Ik herkende dit en moest glimlachen, maar echt, ik voelde haar pijn – ze is waarschijnlijk een hoogsensitief kind, introvert of beide.

HSP kinderen, of ze nu introverte of extraverte zijn, hebben na een drukke activiteit zoals een verjaardagsfeestjes, dagje uit of een speelafspraak even tijd voor zichzelf nodig. Zelfs na een normale dag op school – met al zijn lawaai, activiteit en sociale contacten – kan voor hen vermoeiend en overweldigend zijn. Laten we HSP kinderen leren om aan te geven wanneer ze even tijd voor zichzelf nodig hebben om te kunnen opladen. Op die manier leren ze om later niet in een burn out, depressie of wat dan ook te raken. Leren ze op tijd hun grenzen aan te geven en ga die discussie niet aan of het kan of niet.

4 Luister naar je lichaam

HSP’s kinderen zijn zeer intuïtief en kunnen van nature subtiele signalen van andere aanvoelen. Helaas, negeren veel mensen deze signalen, dat komt door onze opvoeding van thuis en omgeving. Veel mensen kunnen niet meer luisteren naar wat ons lichaam ons intuïtief probeert te vertellen. Veel mensen hebben hoe ouder ze werden deze verbinding verloren. Daarom moeten we HSP kinderen leren aanvoelen hoe hun lichaam aanvoelt, bijvoorbeeld wanneer ze iets eten wat niet goed valt, als ze ziek voelen. Ook wanneer ze overspoeld worden, kunnen we ze leren om een plek in hun lichaam te vinden die rustig aanvoelt. Door ze te leren hoe spierspanning en ademhaling werkt en dit te oefenen om alles te spannen en ontspannen. Op deze manier krijgen ze invloed op hun lichaam. In dit filmpje leren kinderen hun hoofd leegmaken.

5 Het is goed om nee te zeggen

Kinderen zijn gewend om vaak het woord “nee” te horen, maar krijgen meestal geen ruimte om het zelf toe te passen. Het is natuurlijk aan de ouders om hun eigen grenzen te bepalen wanneer ” nee” aanvaardbaar is. Leer als ouder dat een nee van een kind geen persoonlijke afwijzing is, maar altijd een verhaal onder zit. Vraag ernaar op een vriendelijke toon, waarom je kind iets niet wil en vraag ernaar wat het kind nodig heeft. Is het iets wat je wel wil dat een kind moet doen, overleg samen en kom tot een oplossing waar je beiden blij van wordt. Als een HSP kind teveel opdrachten van jou krijgt en waardoor ook het HSP kind zijn eigen opdrachten moet doen, dan kan het zijn dat het HSP kind ontploft. Controle over zichzelf kwijt raakt. En tuurlijk hoef je geen prinsjes en prinsesjes van te maken, ook HSP kinderen kunnen rakkers zijn. Kijk naar hun lichaamstaal en uitdrukking, dan zie je gelijk of iets om hun zin door te drijven is of dat ze echt vermoeid zijn. HSP kinderen hebben moeite met liegen en vallen toch snel door de mand door hun eerlijkheid. Als ze vertrouwen voelen in de ouder hoeven ze ook niet te liegen. Zeg niet het een en doe het ander, deze kinderen raken hier door verward. Ze weten en voelen meer dan jij doorhebt.

6 Geef de tijd die nodig is om informatie te verwerken

Net als volwassen HSP’ers, kunnen HSP kinderen extra tijd nodig hebben om alle informatie te verwerken. Volgens Dr. Elaine Aron, grondlegger van de HSP, is een van de vier kenmerken van alle HSP’ers dat ze “diepte nadenken over de informatie”. Dit betekent dat wanneer HSP’ers informatie ontvangen, ze het probleem vanuit verschillende invalshoeken bestuderen en dan koppelen aan een groter geheel. Deze verwerking kan hun leven verrijken en zinvol maken, maar het vertraagt hun ook. Advies is, gewoon geduld hebben en je kind extra tijd geven om de informatie die het kind krijgt te laten verwerken. Niet voor niks zijn HSP’ers geliefd onder de werkgevers om hun werklust, loyaliteit en samenwerking. Als ze jong de ruimte krijgen, maakt het ze straks succesvolle stabiele volwassene.

De wereld heeft speciale mensen zoals jij nodig

Het lijdt geen twijfel dat onze wereld meer empathie, vertrouwen en tolerantie nodig heeft. HSP kinderen kunnen ook zeer analytisch en creatief zijn in oplossingen. Laten we ze laten zien – door middel van onze vertrouwen en laten zien – dat, ook al is de wereld soms uitdagend. Hun sensitiviteit een geschenk en waardevol is en dat ze anderen op verschillende manieren kunnen helpen. En dat ze met hun kracht een mooi, liefdevolle mens zijn en ze niet raar zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *