hoe kun je water besparen

Water besparen is nog nooit zo simpel geweest

Er wordt te makkelijk gedacht dat er altijd voldoende water is, het wordt tijd dat we op water gaan besparen. Maar zoet water – datgene wat we drinken, waarin we wassen, tuin besproeien en waarmee we onze landbouwgronden irrigeren – is onvoorstelbaar schaars aan het worden. Niet meer dan 3% van het water op aarde is zoet water, en twee derde daarvan zit onder bevroren gletsjers of is anderszins ontoegankelijk voor ons te gebruiken.

Het resultaat is dat ongeveer 1,1 miljard mensen over de hele wereld geen toegang hebben tot water, en dat in totaal 2,7 miljard ten minste één maand per jaar geen water hebben. Slechte sanitaire voorzieningen zijn eveneens een probleem voor 2,4 miljard mensen – deze mensen hebben te maken met ziekten, zoals cholera en tyfus, en andere door water verspreide ziekten. Twee miljoen mensen, vooral kinderen, sterven elk jaar alleen al aan diarree.

De meeste watersystemen die ervoor zorgen dat onze ecosystemen goed lopen en de groeiende bevolking van voedsel voorzien, staan onder enorme druk. Rivieren, meren en grondwaterbronnen drogen op of zijn te sterk vervuild om te gebruiken. Meer dan de helft van de waterrijke gebieden in de wereld is verdwenen. De landbouw verbruikt meer water dan enige andere bron en verspilt een groot deel daarvan komt door inefficiëntie.

Als onze water verbruik blijft aanhoudt, zal deze situatie alleen maar erger worden. Tegen 2025 kan twee derde van de wereldbevolking te maken krijgen met water tekort. Met gevolg dat veel ecosystemen over de hele wereld nog meer te lijden hebben. Klinkt allemaal heel dramatisch of je kunt ervoor wegkijken, maar je kunt er ook iets aan doen, al is het maar om je waterrekening niet te hoog op te laten lopen. De overheid wil het drinkwater die elke dag wordt gezuiverd verhogen, omdat ze zien dat het steeds warmer wordt en minder regent er hierdoor ook in Nederland een tekort aan water dreigt te ontstaan. Dit ga je eerdaags in je portemonnee voelen, net als de energie rekening die al in volle gang is ingezet.

Om je maandtarief op water nog houdbaar te houden, kunnen de volgende water besparingstips in huis van pas komen.

Ook interessant 11 tips om je huis te verlichten bij een stroomuitval

Water besparen volg deze tips voor in huis

 • Maak gebruik van een schaal of teil bij het wassen van fruit, groenten of borden. Het afvalwater kan je dan gebruiken om je planten water te geven.
 • Tijdens het wachten op warm water vang je het koude water op en bewaar je het om planten water te geven. Of giet het in een pan als je later je groenten of aardappelen wilt koken.
 • Hergebruik het water om pasta te koken om je planten water te geven.
 • Laat potten en pannen weken in plaats van de kraan te laten lopen wanneer je ze schrobt.
 • Kook voedsel in zo weinig mogelijk water. Hierdoor blijven ook meer voedingsstoffen behouden.
 • Als je met de hand afwast, laat het water dan niet lopen. Vul in plaats daarvan een bak.
 • Een kan met water vullen en in de koelkast zetten, wanneer je dorst krijgt heb je een kan water staan.
 • Draai de kraan dicht wanneer je je tanden poetst. Een lopende kraan verbruikt tot negen liter water per minuut.
 • Wacht met het gebruik van je wasmachine of vaatwasser tot je een volle lading hebt. Sommige nieuwe wasmachines gebruiken minder dan zeven liter water per kilo kleding, terwijl moderne vaatwassers slechts 10 tot 15 liter water per cyclus gebruiken.
 • Vervangen van oude apparatuur (zoals toiletten, vaatwassers en wasmachines).
 • Als het kan, neem dan een douche in plaats van een bad. Een douche van vijf minuten verbruikt ongeveer 40 liter water. Dit is ongeveer de helft vergeleken met een normaal bad. Een water besparende douchekop scheelt je al een hoop water.
 • Zet het water uit terwijl je je haar wast en bespaar tot 150 liter per maand.
 • Gebruik een waterbesparende installatie in de stortbak van het toilet. Afhankelijk van de grootte van je stortbak kun je tussen de één en drie liter besparen per keer dat je het toilet doorspoelt.
 • Gebruik een gieter in de tuin in plaats van een sproeier of slang. Tuinsproeiers en slangen die blijven aanstaan, kunnen 500 tot 1.000 liter water per uur verbruiken.
 • Overweeg een waterton te plaatsen om regenwater van het dak op te vangen. Normaal gesproken slaan regentonnen ongeveer 200 liter water op. Het gebruik van regenwater in de tuin is niet alleen beter voor het besproeien van de planten, hier kun je ook flink water op besparen.
 • Check regelmatig je woning op lekkages aan je binnenleidingen.
 • Als je een watermeter hebt, kunnen al deze tips je helpen je water- en rioolrekening te verlagen. Noteer elke week of maand hoeveel je hebt verbruikt, deze notitie kun je elke maand naast elkaar leggen en daar kun je zien hoeveel je verbruik is.
 • Was je auto’s bij commerciële wasserijen het water wordt daar opnieuw gebruikt.
 • Als je per ongeluk ijsblokjes laat vallen, gooi ze dan niet in de gootsteen. Zet ze op de aarde van je kamerplant.
 • Ontdooi voedsel in de koelkast in plaats van stromend water te gebruiken.
 • Geef je tuinplanten en bomen geen water op winderige dagen, want dan waait het meeste water weg of verdampt het.
 • Plant in de lente en de herfst, wanneer er minder water nodig is.

Zelfs als je geen meter hebt, zorgt zuinig omgaan met water en minder warm water voor lagere gas- en elektriciteitsrekeningen. Minder water gebruiken helpt ook de uitstoot van gassen te verminderen die vrijkomen bij het opvangen, zuiveren en aanvoeren van schoon water.

Nog meer tips om water te besparen

Vind je deze post interessant? Vergeet dit bericht niet te liken of te pinnen op Pinterest! Of op facebook en twitter te delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *