schaamte - oorzaak van schaamte - faalangst-angst-waar schamen mensen zich voor

Wat weet jij over Schaamte

Wat weet jij over schaamte? Als je het echt gaat onderzoeken is het meer dan je denkt. En als je er mee zit kun je, met de juiste informatie, er ook weer vanaf komen. Het is eenvoudiger dan je denkt maar je moet wel weten hoe. In de komende blog artikelen zal ik meer ingaan over het onderwerp schaamte. Maar als eerste: 10 dingen die je moet weten over schaamte.

Wat is schaamte?

  1. Schaamte is de diepste emotie, het is de emotie die het dichtst bij de dood staat. Je ‘schaamt je dood’.
  2. Zowel zelfmoord aan de ene kant als terrorisme aan de andere kant horen bij het spectrum van schaamte.
  3. Schaamte is het onvermogen tot zelfreflectie en daarmee ook tot verbinden, (zelf)compassie en empathie.
  4. Schaamte is niet hetzelfde als schuld. Schaamte is altijd aangepraat, het is niet van jezelf, schuld(gevoel) wel. Schuldgevoel kun je vasthouden en je kunt je dan verontschuldigen. Schaamte is diffuus en ongrijpbaar.
  5. Schaamte wordt altijd voorafgegaan door vernedering. In die zin is beschamen hetzelfde als vernederen. Beschamen is dan een machtsmiddel. Iemand die zich schaamt na een vernedering, wordt als het ware tegen zichzelf opgezet. Hij komt in conflict met zichzelf.
  6. Schaamte is de basis voor pestgedrag, zowel bij kinderen als volwassenen. Zowel de pester als de gepeste, herkennen in elkaar dezelfde schaamte. De één projecteert (externaliseert)  zijn schaamte (gooit het over de schutting) en de ander internaliseert het, implodeert.
  7. Schaamte is de bron van perfectionisme, innerlijke kritiek, verslaving, narcisme, agressie en heel veel meer.
  8. Je bent zo ziek als je geheimen groot zijn. Het isolement als gevolg van schaamte werkt ziekte in de hand, met name zichzelf aanvallende (auto immuun) ziektes.
  9. Reacties op onveilige situaties zijn vluchten, vechten of bevriezen. Schaamte is een bevriezing en veroorzaakt een gebrek aan veerkracht om weer in beweging te komen. De film Frozen gaat over schaamte en laat zien hoe schaamte een onderdrukking is van spirituele kracht, van liefde.
  10. Schaamte wordt van generatie op generatie doorgegeven. Als je praat over een schaamte-cultuur, praat je over een generatie oude beschaming / vernedering van buitenaf.

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Op Schaamte.info houdt ik alles bij wat ik weet over schaamte.

Een reactie op “Tien dingen die je moet weten over schaamte

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *