Er werd lang beweerd dat sporten voor tieners erg goed is, vooral voor hun gezondheid. Maar uit nieuw onderzoek is gebleken dat te veel sporten voor tieners hun welzijn kan beïnvloeden, net zo als bij te weinig sporten.
Het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zaken adviseert om jongeren tussen de 6 en 17 jaar minimaal 1 uur per dag aan lichamelijke activiteit te laten doen. Dat is dus 7 uur per week bewegen! Maar onderzoekers uit Zwitserland en Canada beweren, dat 14 uur lichamelijke inspanning per week het beste is voor de tieners. Zij hebben dit gepubliceerd in het BMJ-journal Archives of Disease in Childhood. Deze inspanning is beter voor hun gezondheid. Zij vonden wel dat meer dan 14 uur lichamelijke inspanning schadelijk is voor hun gezondheid.
Om tot deze conclusie te komen hebben de onderzoekers 1.245 tieners tussen 16 en 20 jaar in Zwitserland onderzocht. Alle deelnemers moesten formulieren invullen en aangeven waar ze woonden, hun lengte en gewicht, sociaaleconomische status, wat voor ze sport uitoefenden, of ze wel eens sportblessures hadden en over hun welzijn.
Welzijn
Hun welzijn werd beoordeeld aan de hand van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Welzijnsindex, die scores van 0 tot 25 geeft. Een score onder 13 is een indicator van slecht welzijn.
Van de deelnemers was 50,4% jongen met een gemiddelde leeftijd van 17,95 jaar. Bijna 9% van deze mannen hadden overgewicht of waren zwaarlijvig. De totale gemiddelde welzijnscore voor alle deelnemers was 17.
De onderzoekers categoriseerden sportdeelname:
- laag (0-3,5 uur per week);
- gemiddeld (3,6-10,5 uur);
- hoog (10,6-17,5 uur);
- zeer hoog (meer dan 17,5 uur).
Lage sportactiviteit werd gevonden in 35% van de onderwerpen, 41,5% had een gemiddelde activiteit, 18,5% was hoog, terwijl 5% zeer hoog was.
Intensief sporten is ‘net zo slecht’ als weinig sporten
De onderzoekers ontdekten dat de deelnemers aan de lage en zeer hoge activiteitengroepen meer dan tweemaal zoveel een welzijnscores onder de 13 te hadden, in vergelijking met de gemiddelde groep.
De onderzoekers meldden dat dit overeenkomt met een “omgekeerde U-vormige” band tussen de wekelijkse duur van sportoefening en welzijn.
Zij vonden ook dat de hoogste welzijnscores werden verkregen door deelnemers die ongeveer 14 uur lichamelijke activiteit per week hebben uitgevoerd, maar na 14 uur resulteerde dit in lagere welzijnscores.
“Fysieke activiteit is geassocieerd met positief emotioneel welzijn, verminderde depressieve-, angst- en stressstoornissen, verbeterde zelfbeeld en cognitieve werking bij kinderen en adolescenten.
We hebben geconstateerd dat de sportoefening blijkbaar een beschermende factor is en een onafhankelijke risicofactor voor slecht welzijn is geworden bij het oefenen van meer dan tweemaal de 7 aanbevolen uren per week. “
De onderzoekers merken op dat hun studie het belang benadrukt voor artsen die zorgen voor adolescenten om hun niveau van sportpraktijk te volgen en hen te vragen naar hun welzijn.
“Ongeacht hun beslissing om hun niveau van praktijk te volgen, hebben deze adolescenten waarschijnlijk een ondersteunende en nauwere opvolging van hun gezondheid en welzijn. Onze bevindingen kunnen oriënterende panelen informeren die aanbevelingen voor sportpraktijken voor adolescenten opstellen,” voegen ze toe.
Medical News Today heeft onlangs gerapporteerd over een studie die suggereert dat oefening de academische prestaties van tieners kan stimuleren.