srilanka Sri Lankaanse Curry Zensitivity

Sri Lankaanse Curry

In Sri Lanka is er veel aandacht voor voeding en koken ze met name ayurvedisch. Dit is een manier van koken waarbij de voedingswaarde en natuurlijke smaken van het voedsel behouden blijft. Volgens de principes van de Ayurvedische voedingsleer zorgt deze manier voor koken voor genezing en preventie van allerlei ziektes. Door op de juiste tijden, gezonde maaltijden de eten, zal je afvallen of juist spieren opbouwen wanneer je lichaam dat nodig heeft.

Gelukkig is deze voeding ook nog eens heel erg lekker. In Sri Lanka volgde ik een kookcursus waarbij ik zeven verschillende veganistische curry’s leerde maken. In deze blog deel ik mijn favorieten met je zodat jullie er ook van kunnen genieten. De meeste ingrediënten kun je vinden in de supermarkt, voor een aantal kruiden moet je naar de toko.

Sri Lankaanse Curry - ReceptAubergine curry

  • 2 aubergines (snij deze in lange stukken van 3 cm)
  • 1 gesnipperde ui
  • 2 tomaten gesneden
  • 1 potje ghee
  • 2 tenen knoflook gesneden
  • chili vlokken 1 theelepel
  • chili poeder 1 theelepel
  • curry poeder 1 theelepel
  • kaneel 1 theelepel
  • kurkuma 1 theelepel
  • mosterdzaad 1 theelepel
  • kerrie bladeren hand vol
  • 1 rode peper gesneden
  • blik kokosmelk
  • beetje suiker
  • beetje azijn

Verwarm de inhoud van een klein potje ghee in een wok pan. Doe de aubergine in delen in de pan tot ze zacht en bruin zijn, dit zal ongeveer acht minuten duren per keer. Haal de aubergine uit de pan en laat uitlekken in een zeef. Heb je alle aubergine gefrituurd? Verwarm dan wat olie een andere pan. Voeg hier de ui, rode peper, knoflook en alle kruiden aan toe. Roer dit door elkaar en doe de aubergine en tomaten erbij. Laat even pruttelen en voeg tot slot het suiker, azijn en wat zout en peper toe. Laat het nog even op het vuur staan en de aubergine curry is klaar om opgediend te worden.

Sri Lankaanse Curry - recept - ZensitivityDahl curry

  • rode linzen 400 gram
  • 1 gesnipperde ui
  • 1 rode peper gesneden
  • 3 tenen knoflook gesneden
  • kerrie bladeren hand vol
  • kurkuma 1 theelepel
  • fenegriekzaad 1 theelepel
  • chili poeder 2 theelepels
  • mosterdzaad 1 theelepel
  • 2 blikken kokosmelk

Let op: Koop rode linzen die je meteen kunt koken en niet meer hoeft te weken. Verhit een eetlepel olie een pan en voeg hier de ui, rode peper, knoflook en kerrie bladeren aan toe. Roer dit goed door. Wanneer de geuren zijn vrij gekomen kun je de linzen en de rest van de kruiden toevoegen. Laat even pruttelen en voeg na een tijdje de kokosmelk toe. Laat dit zon twintig tot dertig minuten koken. Voeg er zout en peper aan toe en proef of de linzen gaar zijn. Je kunt naar smaak nog meer kruiden toevoegen.

Coconut sambal

  • 200 gram geraspte kokos
  • 1 rode peper gesneden
  • 1 limoen
  • 1 teen knoflook gesneden en gefruit
  • 2 tomaten gesneden
  • 1 rode ui gesnipperd
  • chili poeder 1 theelepel
  • chili vlokken 1 theelepel

Meng de geraspte kokos met de rode ui, gebakken knoflook, chili vlokken en chili poeder. Voeg hier vervolgens de rode peper, limoen en tomaten aan toe en kneed er met de hand een geheel van. Zo pers je het sap van de tomaten in het kokosmengsel waardoor het geheel lichtrood wordt en de smaken met elkaar vermengd worden. Voeg er nog wat zout en peper aan toe en voeg naar smaak nog meer kruiden toe.

 

 

Over Sophie en Kirsten

Sophie en Kirsten van Food & Spots bloggen over al hun
reiservaringen. Al reizend door Zuid-Amerika leerden ze elkaar kennen in Peru. Nu wonen ze in Amsterdam maar ze zijn regelmatig te vinden in bijzondere steden en verre bestemmingen. Vanuit een gedeelde passie voor reizen en lekker eten, delen ze al hun tips met betrekking tot reisroutes, accommodaties en hotspots op Foodandspots.com.

Sophie- Zensitivity Kirsten -Zensitivity - foodblogger

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *