De spin is een merkwaardig wezen met vrouwelijke energie en creativiteit onder  de spirituele dieren. Spinnen worden gekenmerkt door het vakkundig bouwen van complexe webben en het geduld waarmee ze wachten op hun prooi. Wanneer je affiniteit hebt met dit totemdier, dan kun je kwaliteiten hebben van een hoge gevoeligheid en creativiteit. Het hebben van de spin als krachtdier of totem helpt je om je af te stemmen op de eb en vloed bewegingen die het leven met zich meebrengt en om op een ingenieuze manier elke stap van je bestemming te verwezenlijken.

Spirituele betekenis spin

De meest voorkomende betekenissen van de spin als totem of spiritueel dier zijn:

 • Geduld
 • Bereidwilligheid
 • Vrouwelijke energie
 • Creativiteit
 • Vredestichter in het leven
 • De schaduw van jezelf, duistere kanten van het leven of de persoonlijkheid

De spin als spiritueel dier kent vele interpretaties. De symboliek heeft zowel een donkere als een lichte kant, en weerspiegelt de verbinding met veel aspecten die het leven kent.

Spin als spiritueel dier: Symbool van creativiteit

In veel culturen wordt de spin geprezen om zijn vermogen om ingenieuze webben te weven , men nog steeds als een wonder beschouwd. Als je de spin als spirituele gids hebt, dan heb je misschien een overeenkomst met creativiteit en het vermogen om ingewikkelde, tere voorwerpen of ideeën te creëren die ook nog eens sterk zijn.

Als de weefster van het web symboliseert de spin de geest van creatie. In verschillende tradities staat zij symbool voor vrouwelijke, en sterke, krachtige energie. In het oude Egypte werd de spin als symbool gebruikt om de godin van de Goddelijke Moeder, Neith, uit te beelden. Bij sommige Amerikaanse Indianenstammen wordt zij beschouwd als het symbool voor de schepper van de wereld en wordt zij in verband gebracht met de vrouwelijke creatieve energie.

Geduld: Deze wijsheid hoort bij de totemdier de spin

Net als de spin die geduldig op haar prooi wacht, zou de aanwezigheid van dit spirituele dier er op kunnen wijzen dat je geduld moet hebben met betrekking tot een plan of bepaalde ideeën die je probeert te realiseren. Wat tijd geven, aandacht schenken aan hoe de gebeurtenissen zich ontvouwen en handelen wanneer de gelegenheid zich werkelijk voordoet zou een wijze les voor je kunnen zijn.

Symboliek van de spin: Levenskracht en schepper van de toekomst

Net zoals de spin haar prachtig ontworpen web weeft, stimuleert deze spiritueel dier dat alle delen en facetten in je leven worden geïntegreerd tot een geheel. Wanneer de spin in je leven verschijnt, kan dit spirituele dier je begeleiden om een stukje van je persoonlijke “puzzel” zo te sturen zodat je een duidelijker beeld op je leven kunt krijgen.

De spin is een spiritueel dier wiens doel het is om je te inspireren om verder te kijken naar een probleem of plan dat je in overweging neemt. Voel je vrij om te onderzoeken wat de verschillende aspecten zijn van het probleem waar je mee te maken hebt om zo de juiste oplossing te vinden. De kracht van dit dier moedigt je aan om te vertrouwen op je vermogen om dingen vanuit meerdere invalshoeken te bekijken en mentale en intuïtieve flexibiliteit te laten samenwerken.

Spin als totemdier en je duistere kant

Als je een spin ziet, dan herinnert dit dier je misschien aan een negatief onderdeel van je karakter of dat er iets je in jou gezien mag worden. Bij veel mensen roepen spinnen angst op of op zijn minst een vorm van afkeer. Als zodanig worden ze vaak in verband gebracht met wat psychologen “de schaduw van onszelf” zouden noemen. In het kort, je “schaduw” of “schaduw zelf” zijn aspecten van je persoonlijkheid of je leven die jij of andere mensen waardeloos of niet sympathiek vinden en daarom worden afgewezen of onderdrukt.

De spin als spiritueel dier zal deze negatieve eigenschappen meestal niet overnemen. Toch kan zijn aanwezigheid negatieve gevoelens of onrust in je naar boven brengen. Wanneer je voelt dat je relatie met je totemdier gekenmerkt wordt door spanning, ongemak of angst, kun je jezelf afvragen waar deze gevoelens ook in jouw leven naar voren komen. Zoek naar een verband met je gevoel, zelfs als het indirect naar andere delen van je leven leidt, zoals werk, familie, of een relatie bijvoorbeeld.

Een andere vraag die je kunt stellen om de betekenis van het spirituele dier als de spin en zijn begeleiding kunt verklaren: Wat voor soort relatie of verbinding heb je of wilde je met dit dier aangaan? Was de spin bedreigend of schadelijk? Heb je het gedood of kwaad gedaan? Het antwoord zal een indicatie geven over de dynamiek die aan het ontstaan is tussen jou en wat de spin vertegenwoordigt.

Bekijk hier ook de andere spirituele betekenissen

Dromen: Over hoe je spinnen en als spirituele gidsen in dromen kunt vertalen

De symboliek van de spin in dromen wordt over het algemeen in verband gebracht met het archetype van het vrouwelijke. Als de spin in je dromen verschijnt als een spirituele dierlijke gids of als je totemdier, let dan op de boodschappen die hij je geeft: Ze zijn waarschijnlijk gekoppeld aan een belangrijke ontwikkeling die je in je leven aan het maken bent.

Als je droomt over spinnen is de kans groot dat dit verwijst naar de vrouwelijke energie in je leven. Dit droomsymbool zou een vrouw kunnen voorstellen die je kent of je eigen verbinding met eigenschappen die gewoonlijk als vrouwelijk worden beschouwd, zoals ontvankelijkheid, geduld, creativiteit.

Nog een belangrijk punt om in overweging te nemen bij het bepalen of de ontmoeting met de spin in je droom iets betekent, is de reactie en de gevoelens die je op dat moment ervoer: Was je bang? Of eerder geïntrigeerd of gefascineerd? Was de algehele sfeer van de droom eng en stressvol of betoverend, avontuurlijk?

Wil je het doden, dan onderdruk je misschien bepaalde gevoelens of probeer je spanning uit je leven te vermijden. Als het er schadelijk uitziet of het is bedreigend voor je, kun je het gevoel hebben dat sommige kanten van je persoonlijkheid of je leven niet zijn afgestemd op je grootste interesse of dat jij of je mensen om je heen ze afwijzen. De spin in een negatieve droom zou symbool kunnen staan voor je angsten of een negatieve factor in je leven.

Dus ontmoet je een spin, kijk ernaar en sta stil bij wat je nu aan het doen bent. Wat je de laatste tijd voelt en denkt. Mocht je ze toch eng vinden, zorg dat je ze heelhuids buiten zet.

Vind je deze post interessant? Vergeet dit bericht niet te liken of te pinnen op Pinterest! Of op facebook en twitter te delen

5 reacties op “Spirituele betekenis van een spin

 1. Djuna zegt:

  En de betekenis van een spinnenbeet? Hahaha, in mijn slaap gebeurd. Zat waarschijnlijk onder mijn deken;(

 2. Lieve zegt:

  Blij dat ik die enorm grote spin onder een glazen kom heb kunnen vangen en door behulp van een stevig blad eronder te schuiven zo heb kunnen buiten zetten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *