Een nieuwe trend op het internet is de ‘Spicy Noodle Challenge’. Het merk Samyang heeft een nieuwe smaak toegevoegd tot hun collectie en is razendsnel beroemd geworden vanwege het niveau van pittigheid. Vriendje-lief en ik hebben al een aantal vlogs bekeken van mensen die deze uitdaging aangingen. Allemaal te hilarisch! Op YouTube zijn er genoeg vlogs over deze spicy noodles te vinden, dus als je nog niet op de hoogte bent.. get out there!
Op een zaterdagmiddag kwam vriendje-lief helemaal enthousiast thuis en riep: “Ik heb die spicy noodles gevonden!” Trots gooide hij ze op tafel. Daar was het dan.. de o zo bekende hete Ramen. Ik houd van Ramen en ik houd van lekker pittig, maar dit was een heel ander niveau. Ik wist niet als ik hier klaar voor was. Vriendje-lief in elk geval wel, want die stond te springen van spanning. Online zagen wij dat deze spicy noodles niet zo makkelijk te verkrijgen zijn, maar gelukkig voor ons had “onze” Toko die wel. Hij heeft meteen 3 pakjes gekocht, want hij was ervan overtuigd dat we het aankonden. Wij hebben immers beiden Surinaamse roots en peper moet dan geen probleem zijn. Tenminste.. op het gebied van peper ben ik in Nederland zeker Surinaams, maar niet in Suriname. Daar lachen ze me vierkant uit. “Maar gaan we het nou proberen of niet?” vroeg hij hoopvol. Ach ja, dacht ik toen, waarom niet?
Zo gezegd en zo gedaan! Hadden we spijt of wilden we meer? Was het te pittig of was het best lekker? Vriendje-lief en ik hadden twee totaal verschillende ervaringen. Hij heeft tot de laatste druppel saus gesmuld ervan. Als het kon, had hij waarschijnlijk ook het hele bord schoon gelikt. En ik? Nooit meer! Dat was echt veel te pittig. Ik kon nauwelijks de smaak proeven van deze spannende noodles. Voor degenen met een zwakke maag is deze snack dus zeker af te raden.
Maar wat zit er allemaal in? Is het wel gezond? Elke trend is gaaf om aan mee te doen, maar dat betekent niet dat je daar ook echt aan mee moet gaan doen. Deze soort instant noodles zijn vooral bekend om hun snelheid. Geen tijd om te koken, maar toch iets eten? 10 minuutjes bami in water koken, daarna de kant-en-klare kruiden erin en klaar is kees! Maar zulke snacks hebben ook hun slechte kanten. Wat zijn de echte voor- en nadelen?
Nadelen:
- Meer dan de aangeraden hoeveelheid zout/natrium per dag
- Op lang termijn kan dit zorgen voor hoge bloeddruk en obesitas wat weer kan leiden tot hartziekten en diabetes.
Voordelen:
- Snel
- Makkelijk
- Goedkoop
Conclusie
Ramen noodles in het algemeen zijn zeker geen vervangers van een goeie maaltijd, maar een keertje kan geen kwaad. En als je toch de meegegeven kruiden liever niet wilt riskeren, dan kan je jouw eigen ingrediënten toevoegen. De smaakbrengers vervang je dan met verse kruiden, groenten, tofoe, kip, en andere gezonde ingrediënten. Aan de durfal met een sterke maag zeg ik: probeer maar! En aan de minder sterke magen, zoals ik, zeg ik: maak maar gewoon jouw eigen homemade noodles!
Groetjes,
Fariel Soeleiman