Schaamte en narcisme - gevoelens van schaamte- zensitivity-wat is narcisme-gevaar van narcisme

Nou alles eigenlijk. De onderliggende laag van zowel narcisme en codependentie is schaamte. Maar onder de laag van schaamte ligt ook iets, namelijk beschaming, afwijzing of vernedering. Als gevolg van die beschaming ontstaat er een splitsing in een deel van ons dat er wel mag zijn en een deel dat er niet mag zijn. Deze afsplitsing zou je trauma kunnen noemen, en het wegduwen van het deel dat er niet mag zijn, is schaamte.

De volgorde van het ontstaan van narcisme en codependentie is

  1. hechtingstrauma (door afwijzing, vernedering, beschaming)
  2. schaamte, met als symptoom een vals zelfbeeld (onderverdeeld in narcisme of codependentie)
  3. eenzaamheid en leegte (isolatie)
  4. verdoving van de pijn van de leegte (verslaving)
  5. schuldgevoel door de verslaving

Hoe dit werkt illustreer ik hier in deze video:

Zoals je ziet wordt schaamte van generatie op generatie doorgegeven. Net zolang er iemand is die zegt: STOP, ik ga dit patroon doorbreken door mijzelf te gaan helen. Alle delen die je wegstopt in jezelf, lopen het risico te exploderen op het moment dat je dat deel weerspiegelt ziet in de ander. Andersom werkt het ook, het deel dat je naar de voorgrond zet, kan heel erg verliefd worden op het deel dat bij iemand anders op de voorgrond is gezet. Totdat er een barst in het masker ontstaat en dan zie je weer de schaduwkant van jezelf in de ander weerspiegelt.

Helen van schaamte

Door alleen aan de symptomen te werken, codependentie en narcisme, zal er altijd een weerstand optreden van het masker. Het masker zal er alles aan doen om niet te veranderen. Het zal jou blijven verdedigen. Dit is je valse identiteit die om zijn levensbehoud vecht. Door dus aan het masker te werken, kom je in de weerstand.

In veel groepen die over narcisme gaan zie ik dat veel mensen in de slachtofferrol blijven hangen. De narcist is de schuld, en ik trap er keer op keer in als de narcist weer aardig doet. Codependentie is ook een masker, het is ook een vlucht van jezelf af, naar de ander toe. Narcisme is een vlucht naar binnen, van de ander af. Beide maskers hebben het onvermogen, door schaamte, om aan hun schaduwkant te werken.

Hoe kom ik er achter wat mijn schaduwkant is?

Door de schaduwkant weer aan te kunnen kijken kan er heling plaatsvinden. Hiervoor zijn oefeningen in zelf-compassie. Maar hoe kom je er nou achter wat je schaduwkant is? Dit kan op diverse manieren. De schaduwkant heeft de neiging om te projecteren. Is er iemand aan wie jij je ergert? Dan is de kans groot dat het een deel van jou is dat je hebt verdrongen. Dit kan zowel iets negatiefs zijn als iets positiefs. Liefde kan dus ook in de schaduw staan.

Lees ook onze andere artikelen over narcisme

Vind je deze post interessant? Vergeet dit bericht niet te liken of te pinnen op Pinterest! Of op facebook en twitter te delen

Een reactie op “Schaamte en narcisme, wat hebben die met elkaar te maken?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *