HSP - hooggevoelig - Zensitivity - online magazine

Ga door en geef jezelf eens een knuffel.

Van tranen tot vreugde, als je een zeer gevoelig persoon bent, ervaar je veel gevoelens wat regelmatig tot uitging komt. En in een cultuur waarin wij leven wordt emoties soms als “zwak” gezien, kan het uiten ervan vaak eerder als een verantwoordelijkheid voelen dan als een talent.

De persoonlijkheidskenmerken van een zeer gevoelig persoon, die zowel mannen als vrouwen treft, kunnen een grote rol spelen in het dagelijks leven – en dat is eigenlijk echt goed nieuws. Als je nog niet overtuigd bent,  heb ik hier paar redenen om je gevoeligheid te omarmen.

Je bent empathisch.

Zeer gevoelige mensen hebben volgens Elaine Aron, een hoofdonderzoeker op het gebied van deze persoonlijkheidstype, een uiterst empathisch karakter. Dit kan bijdragen dat gevoelige personen sneller op emotie van andere reageren, bijvoorbeeld de zorg voor een vriend of iemand die hulp nodig heeft. Dit klinkt als een soort persoon dat iedereen graag als vriend wil hebben, toch?

Je bent over het algemeen niet betrokken bij een conflict.

Confronterende situaties zorgen voor onrust bij gevoeliger personen, omdat ze bang zijn dat ze bekritiseerd zult worden voor op hun reacties of voor het uitspreken van hun mening. “Gevoelige personen raken vertwijfeld als ze voor hun mening willen opkomen of achterover leunen omdat ze geen woedde van andere op hun hals willen halen,” volgens Aron. Best ernstig, wie houdt er sowieso van ruzie maken met andere?

Je bent oplettend.

Niemand pikt een verandering of een bepaalde stemming in een kamer op zoals een zeer gevoelig persoon. “Deze intuïtie zijn sterk ontwikkeld, waar andere mensen over het algemeen niet bewust van zijn,” geeft Aron aan. Dit betekent meestal dat je meer kans hebt om door te hebben als iemand van streek is – en hierop eventueel te kunnen reageren.

Deze eigenschap helpt je op je werk.

Zeer gevoelige personen zijn volgens Aron uitstekende teamspelers. Niet alleen dat, het maakt je een geweldige leider (denk aan docenten, therapeuten, coaches, artsen of managers etc) omdat je je bekommert om het welzijn en het succes van je medewerkers.

Ze streven naar onderwerpen waar ze wat aan hebben.

Gevoelige personen zoeken actief naar een doel. Het maakt niet uit of het een nieuw initiatief is op het werk of als ze op reis gaan, je wordt hoogstwaarschijnlijk aangetrokken door activiteiten die voor hun een zinvolle stimulans aan hun leven geven. Zeer gevoelige personen staan ook bekend om hun servicegerichtheid.

Je denkt en voelt je dieper.

Dit betekent dat je graag gebeurtenissen, situaties en veranderingen grondiger verwerkt, volgens Ted Zeff, auteur van The Highly Sensitive Person’s Survival Guide. Bovendien huilen zeer gevoelige personen makkelijker – een onderzoek toont aan dat dit zeker geen slechte zaak is als het gaat om je welzijn. Emoties zijn geen zwakte (maak dit tot je mantra).

Je bent gericht op details.

Markeer dit alvast op je cv. Zeer gevoelige mensen zijn de eersten die zelfs de subtielste veranderingen opmerken, zelfs als iemand bijvoorbeeld naar de kapper is geweest of zijn huiskamer opnieuw heeft ingericht, dit komt omdat ze detail gericht zijn.

Je bent emotioneel in je relaties.

Hoe diep is je liefde? Zeer diep. Sterke emoties spelen een rol in je relatie. Ze zien de emoties, voelen wat de behoeften van de ander is een van de vele positieve kenmerken van een zeer gevoelige romantische partner. Zij zullen altijd weten dat je om je geeft.

Je hebt goede manieren.

Volgens Aron staan gevoelige personen bekend om hun zeer gewetensvolle en goede manieren, of het nu gaat om het aanbieden van een zitplaats in de metro of het openhouden van een deur. Dit betekent ook dat je merkt wanneer iemand niet zo aardig is (en, eerlijk gezegd, hoe onbeleefd).

Je bent gevoeliger.

Als het erop aankomt, waarom zou je dan tegen iets vechten wat een onderdeel is van jezelf? Onderzoekers geven aan dat zeer gevoelige personen neurologisch gevoeliger zijn als het om emotie en empathie gaat.

Met andere woorden? Je kunt iets wat in je natuur zit niet veranderen. Het is veel fijner om elk onderdeel van je persoonlijkheid te omarmen – met alles erop en eraan.

2 reacties op “Schaam je niet als gevoelig persoon

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *