Defensie en politie

PTSS en trauma onder veteranen, militairen en politie

Veel veteranen, militairen, politie agenten, hulpverleners die aan PTSS, trauma of stress lijden, ervaren een heftige reactie op bepaalde prikkels, waaronder flashbacks, angst-, paniekaanval of vecht- of beschermingsgedrag.

De intensiteit van deze verhoogde spanning kan ertoe leiden dat veteranen, agenten of hulpverlener ervaringen gaan vermijden die de symptomen kunnen uitlokken en emotioneel gevoelloos worden, afstandelijk worden of in zichzelf gekeerd raken – allemaal kenmerken van PTSS.

We weten dat veel van deze mannen en vrouwen niet snel aan de bel zullen trekken. Vandaar dat wij meer aandacht voor deze onzichtbaar lijden willen vragen, door verhalen en kennis te delen door ervaringsdeskundigen.

Ook zij hebben dit doorgemaakt en proberen andere hierbij te helpen door hun hulp of verhalen te delen.

Weet dat je niet alleen bent, erkennen dat je hulp kan gebruiken vergt moed. De moed zit in jou, anders had je nooit dit beroep kunnen uitoefenen. Daarom moedigen wij je aan om te hulp te zoeken bij de juiste personen die weten waar jij het over hebt. 

Hulpverlening PTSS

Kijk hier voor de juiste hulpverlener bij afhangen in jouw buurt.

Wat veel militairen weten is dat afhangen een begrip is bij defensie – het afdoen van de rugzak wordt bedoeld. Het is een metaforisch begrip wat voor de last die vrouwen en mannen in verschillende hoog-risico beroepen, vaak te lang met alle gevolgen van dien met zich meedragen.

Bij Afhangen hebben we een groot en divers aanbod van coaches en therapeuten die zelf jarenlang werkzaam zijn geweest in een hoog-risico beroep. It takes one to know one. Met hun persoonlijke kennis en ervaringen kunnen zij elk op hun unieke manier (voormalig) hoog-risico professionals helpen die zware rugzak af te hangen.