oorlogstrauma bij veteranen, militairen en hoog risico beroepen-zensitivity.nl

Laat ik eerst beginnen met een korte uitleg over trauma. Men denkt namelijk vaak dat trauma voortkomt uit een enkel voorval ook wel het impact trauma genoemd. Impact trauma zijn korte heftige gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld het overlijden van een geliefde, een ongeval of (arbeid gerelateerd) een situatie waarin geweld is voorgevallen.

De praktijk leert dat trauma ook kan ontstaan gedurende een langere periode. Dit trauma wordt het complex trauma genoemd. De persoon in kwestie heeft een lange(re) tijd onder behoorlijke stress gestaan waardoor dit trauma ontwikkeld is.

Denk aan huiselijk geweld, emotionele e/o lichamelijke mishandeling in de jeugd, (seksueel) misbruik en bijvoorbeeld langdurige verwaarlozing. Ook oorlogstrauma bij militairen en veteranen kan in deze categorie vallen.

Oorlogstrauma behandeling zorgverlening

Oorlogstrauma is zeer complex, militairen en veteranen die op uitzending zijn geweest hebben soms in (gevaarlijke) situaties gezeten, waarin zij een hoge mate van stress hebben ervaren over een langere periode.

Trauma wordt bijna overal omschreven als een onverwerkte gebeurtenis uit het verleden die niet goed verwerkt is. Het heeft nog geen plekje kunnen krijgen.

Ik ben het grotendeels eens met deze omschrijving. Doch mist er iets in deze omschrijving.

oorlogstrauma bij veteranen
oorlogstrauma bij militairen veteranen

Hieronder leg ik uit wat ik daarmee bedoel.

Binnen mijn werk in de verslavingszorg heb ik vele mensen, waaronder ook veteranen, behandeld met ieder hun eigen trauma ervaringen.  

De reguliere GGZ in Nederland werkt bij PTSS of ander trauma gerelateerde klachten voornamelijk nog met psychotherapie waaronder EMDR, schematherapie of cognitieve gedragstherapie.

Ook het toedienen van medicatie wordt vaak toegepast.

Na 12,5 jaar te hebben gewerkt in de GGZ/verslavingszorg kan ik wel zeggen dat deze zorg vaak niet toereikend is en simpelweg weinig tot niks heeft gedaan bij de meesten.

Ik durf zelfs te zeggen dat het toedienen van medicatie vaker de klachten heeft verergerd van cliënten dan dat het goed heeft gedaan. Wat medicatie doet is dat het de klachten onderdrukt en de gemoedstoestand afvlakt. Hiermee wordt dus niet de onderliggende oorzaak aangepakt.

Ook psychotherapie had matig effect bij de meeste, van wat ik zag in de praktijk.

Dit zijn uiteraard mijn eigen observaties geweest.

Trauma is meer dan een gebeurtenis

Ik zag vele draaideur cliënten (zoals wij ze noemden), die behandeling op behandeling volgden met nauwelijks effect. Zij bleven klachten houden en uiteindelijk werden zij als chronische cliënten gezien of waren uitbehandeld.

Echt zonde en mijns inziens ook zeer onnodig.

In mijn/onze visie is trauma namelijk veel meer dan alleen een gebeurtenis die is geweest. Er gebeurt namelijk zoveel in het lijf bij trauma. En dat gedeelte is nog zo onderbelicht wanneer we het over trauma hebben.

En dat is juist hetgeen waar de verwerking het meest kan plaatsvinden.

In het LIJF.

Trauma zien wij namelijk als een onveiligheid (energie) welke in het lichaam is gekomen en zich heeft vastgezet (voornamelijk in het bindweefsel). Doordat het zich heeft vast gezet en geen release heeft gehad stroomt het niet meer door het lijf waardoor het vast komen te zitten. We zitten dus vast in die opgedane onveiligheid.

Trauma symptomen

Klachten die daaruit kunnen voortkomen zijn:

Het hebben van nachtmerries, angsten, stress, boosheid, kort lontje, moe zijn, hulpeloosheid, flashbacks van de gebeurtenissen en onrust in het lijf voelen. Deze klachten hoorden wij ook bij de deelnemers van ons retraite. Vooral de onrust in het lijf springt eruit als hoofdklacht.

De gevolgen van trauma kunnen zich uiteindelijk gaan uiten als psychiatrische klachten zoals verslavingsproblematiek, depressies, angststoornissen of dwangmatige gedragsproblematiek zoals extreem sporten of repeterende storende gedachten hebben (een hoofd wat blijft denken en malen)

Men kan (bijna) niet meer functioneren in de maatschappij door deze klachten.

Oplossingsmogelijkheid trauma verwerking

Want werkt dan wel? Wat biedt mensen wel vermindering of herstel van klachten?

Het antwoord is simpel en we kunnen het zelfs afkijken van de dieren.

Het voorbeeld wat ik gaf in ons retraite is de ontmoeting tussen onze viervoeter Togo en een hert.

Tijdens een wandeling in het bos met onze hond, welke niet was aangelijnd, schiet er een hert voorbij en onze hond rent daarachteraan. Het hert was uiteraard sneller en onze hond komt na 10 minuten weer terug zonder hert.

Wat de situatie is:

Voor het hert was hier levensgevaar, wat het hert doet is het volgende:

Het is in doodsgevaar geweest. Instinctief weet het hert dit en heeft uiteraard als eerst de respons om te vluchten voor dit gevaar, Flight.

Het rent weg en zoekt veiligheid. Uiteindelijk wanneer het gevaar geweken is zoekt het hert een veilige plek op en gaat diep zuchten, blazen en trillen. Wat het hert doet is de overtollige overlevingsenergie die is vrijgekomen weer ´ontladen’

Dit proces duurt een aantal minuten en wanneer het klaar is gaat het hert weer verder. Het gevaar is geweken en de stress die is vrijgekomen van de angst en het vluchten heeft zijn natuurlijke release gehad.

Het mooie van dit systeem is dat wij mensen een soortgelijk systeem hebben.

Ook wij kunnen via deze weg opgelopen stress of trauma op een goede manier verwerken.

Het hoofd weet namelijk helemaal niet hoe het stress of trauma moet verwerken.

Wij mensen hebben de neiging, doordat wij kunnen denken, om alles te over analyseren.

Om eraan te blijven denken, om het steeds maar weer te herhalen en te herhalen. De herbelevingen.

Tot we er moe van worden. Dit doen we deels onbewust en is vaak ook een gevolg van het opgelopen trauma.

We stoppen emoties weg. We voelen zelf niet de veiligheid om te ontladen.

Nu wordt het natuurlijk in onze maatschappij niet echt geaccepteerd om bij stress of andere gevoelens in het openbaar te gaan blazen, zuchten of shaken. Dit wordt als vreemd gezien en dat zullen weinig mensen gaan doen. Begrijpelijk, zou ik zelf ook niet doen.

Dutch Warrior Retreat FOCUS methode

Gelukkig hebben we hier tegenwoordig hele mooie methodes voor. Welke ook toegankelijk en goed toe te passen zijn in het dagelijkse leven.

Zij vallen allemaal onder de noemer lichaamswerk.

Want zoals al eerder benoemd weet je lichaam instinctief wat het moet doen om trauma te verwerken.

Je hebt alleen een beetje ondersteuning en begeleiding nodig.

Wat zijn nu een aantal voorbeelden van lichaamswerk die wij ook toepassen binnen ons retraite?

Denk aan koud water therapie of een specifieke vorm van yoga voor het masseren van het bindweefsel. Ook bij intensief ademwerk kan een ontlading komen. Verder zijn er nog een aantal innerlijk werk oefeningen gericht op deze uitkomst.

Allen kunnen zij op een eigen specifieke manier zorgen voor een release van trauma in het lijf. De energie die ‘vast’ zat in het lijf komt los en kan goed verwerkt worden.

Het mooie is: Het lichaam doet dit helemaal zelf en het enige wat er gedaan moet worden is observeren wat er gebeurd en dit proces de ruimte en ondersteuning geven die het nodig heeft.

Bij ernstige PTSS-klachten raad ik altijd aan om dit onder begeleiding te doen. Er kan namelijk tijdens de uitvoering van een van de lichaamswerk therapieën van alles loskomen en dat wil je niet alleen doen. Binnen het retraite ondersteunen en begeleiden wij zelf de mensen hier doorheen.

Na deze release (ontlading) ontstaat er ruimte in het lijf en hierdoor ook ontspanning.

Het lichaam heeft de overtollige stress opgeruimd.

Hoe vaker deze momenten van ontlading, hoe meer ruimte er komt in het lijf en hoe meer het weer kan gaan stromen vanbinnen.

Trauma (PTSS) klachten zijn eigenlijk een soort boodschappers. Met telkens signalen en berichten dat er in het lijf iets zit wat nog geen goede verwerking heeft gehad.

Het is de kunst om hiernaar te gaan luisteren.

Dus niet om het te negeren, te dempen, weg te drukken of niet ernaar willen kijken. Dat werkt averechts en zal geen herstel bieden.

Het trauma wil niet weg gedrukt worden, het trauma wil ruimte krijgen. Het wil aangekeken worden.

Geef het de nodige aandacht en laat je lichaam het werk doen wat het moet doen.

Ons lichaam heeft een briljant zelfhelend vermogen. Wanneer wij dit vermogen op een juiste manier aanspreken gebeuren er mooie dingen. Klachten verminderen of verdwijnen naar de achtergrond.

Mensen gaan herstellen en weer vitaler en gelukkiger in het leven staan.

Zoals het gezegde luidt: Luister naar het fluisteren van je lichaam, zodat het niet hoeft te schreeuwen.

Chantal en Olaf Heezius

Retreat voor veteranen en first responders (Politie, Brandweer en Ambulance) 

Wij, Chantal Heezius (holistisch coach) en Olaf Heezius (ex-luchtmobiel en Uruzgan veteraan) willen graag wat voor de veteranen gaan betekenen, en wij geloven dat onze manier van werken en het samenbrengen van veteranen, in deze serene omgeving, de veteraan kan helpen op het pad naar innerlijke rust. Wij bieden een retreat van 6 nachten aan voor veteranen, militairen, politie, brandweer en ambulance medewerkers op een mooie locatie in Oostenrijk. Wij willen beginnen met max. 8 veteranen, en het programma zal o.a. bestaan uit:

  • Meerdere hike tochten in de Alpen
  • Breath work sessies
  • groep sessies waarin veteranen hun verhaal kunnen vertellen
  • Meditatie sessies
  • Eventuele andere gezamenlijke outdoor activiteiten
  • Ontspannen avondprogramma.

Onze intentie met dit retreat is om de deelnemers in te laten zien dat hij/zij beschikt over een krachtig zelfhelend vermogen. Middels verschillende technieken kunnen wij de deelnemers inzicht geven hoe ze dit vermogen zelf kunnen activeren. Onze eigen ervaringen en expertises hebben bewezen dat door het activeren van dit vermogen er meer innerlijke rust gecreëerd wordt, wat uiteindelijk zorgt voor meer stabiliteit in het leven. Meer informatie over onze retreats kan via: dutchwarriorsretreat@gmail.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *