geneeskrachtige werking geranium olie

Wist je dat geranium olie is een veelgebruikte en veelzijdige etherische olie is? De geur lijkt sterk op die van rozenolie en is minder duur dan de laatstgenoemde. Het kan worden gebruikt bij psychische ongemakken, hormonale klachten, huid- en spijsverteringsproblemen en ook bij ontstekingen en verkoudheid.

Oorsprong van geranium olie

Deze essentiële olie wordt door middel van stoomdestillatie onttrokken aan de bladeren en stengels van Pelargonium asperum, Pelargonium graveolens of Pelargonium odoratissimum. In Duitsland heet Pelargonium graveolens roos geranium. Uit deze plant werd de in de handel verkrijgbare roos geraniumolie gewonnen. Een liter olie wordt verkregen door 500 kilo Pelargonium te distilleren. Geranium olie is dus een waardevolle en zeldzame essentiële olie. Pelargonium is een geslacht uit de botanische familie Geraniaceae, de familie van de kraanvogel. De naam kraanvogelfamilie komt van het feit dat alle bloemen van Geranium lange, rechte of gedraaide, “kraanvogelachtige” langwerpige eierstokken en vruchten hebben.
De planten die gebruikt worden voor de productie van geranium olie worden geteeld in China, India, Egypte, Marokko, Israël en het eiland Réunion. Geranium olie was in Europa al bekend in het begin van de 17e eeuw.

Samenstelling van geranium olie

De frisse, zoete en bloemige geur van geranium olie doet sterk denken aan de geur van rozen. De samenstelling van geranium olie verschilt naar gelang van de gekozen plantensoort en het teeltgebied. Het bevat hoofdzakelijk de monoterpenen linalool, menthone, rozenoxide, citronellol, pineen en geraniol.
Monoterpenen zijn koolwaterstoffen met een hoge biologische beschikbaarheid. In dierproeven werd vastgesteld dat zij een anticarcinogene werking hebben, d.w.z. dat zij kankercellen kunnen afremmen of vernietigen.
Menthone is een monocyclisch monoterpeenketon. Het heeft een typische muntgeur. Linalool is een acyclische monoterpeen alcohol met een geur die doet denken aan lelietjes-van-dalen. Rozenoxide is een monocyclisch monoterpeen dat met name voorkomt in rozen of in rozenolie. Het is verantwoordelijk voor de typische rozengeur. Geraniol is ook een acyclische monoterpeenalcohol. Het heeft een bloemengeur en wordt daarom gebruikt bij de productie van talrijke parfums. Citronellol is een acyclisch terpinol dat ruikt naar citronella-olie van citroengras en ook een insecten werende werking heeft. Vanwege de roosachtige geur wordt geranium olie vaak gebruikt in plaats van de veel duurdere echte rozen olie. Pinene daarentegen is een monoterpeen koolwaterstof die vooral voorkomt in terpentijnolie, mirte, sparrennaalden, karwij, rozemarijn, venkel, dille of koriander.

Wijze van werking van geranium olie

Geraniumolie heeft een antibacteriële werking en kan dus ontstekingen afremmen. Het heeft ook een antischimmelwerking, wat betekent dat het kan worden gebruikt bij schimmelinfecties. Het remt de groei en de vermenigvuldiging van schimmels. Het kan ook effectief zijn bij herpesinfecties. Het heeft een antiseptische en ontsmettende werking. Het heeft ook antioxiderende en krampstillende eigenschappen. Het heeft een tumor remmende werking, wat betekent dat het de groei van tumoren kan vertragen. Het heeft ook hemostatische eigenschappen en kan, bij inwendig gebruik, ook helpen bij bloedingen.

Toepassingen van geranium olie

Gebruik bij psychische problemen

Door zijn rustgevende eigenschappen is geranium olie een goede hulp bij verschillende psychische en emotionele spanningen en ook bij depressies. Deze essentiële olie kan gespannen zenuwen verminderen en ons zo een beetje verder naar ons innerlijke kern brengen. Als we last krijgen van oude, onverwerkte herinneringen of angst, kan het verlichting brengen door alleen maar in een geurlampje te worden toegepast. Het verlicht neerslachtigheid, onevenwichtigheid of andere sterke emotionele spanningen. Het kalmeert uitputting, woede, stress en opwinding. Anderzijds heeft het een opbeurend effect in geval van een slechte humeur, traagheid en apathie en laat het onze innerlijke zonnestralen weer schijnen.

Toepassing bij huidverzorging

Door zijn reinigende werking kan geranium olie gebruikt worden bij veel huidontstekingen. Het wordt gebruikt bij de verzorging en het herstel van droog eczeem of ook bij de vochtarme huid van ouderen. In principe is het geschikt voor alle huidtypes en ook voor kinderen. Geranium olie is zeer mild, heeft een kalmerende werking en wordt daarom vaak gebruikt in producten voor huidverzorging en lichaams- of badolie. Aangezien het een reinigende werking heeft en huidcellen kan herstellen en vernieuwen, wordt het ook gebruikt om littekens te behandelen. Het kan ook littekenvorming voorkomen als het op tijd wordt gebruikt. Het helpt ook bij cellulitis, acneproblemen en een vette huid.
Bovendien kan geranium olie ook worden gebruikt om wonden te behandelen, omdat het de genezingsprocessen van wonden of brandwonden bevordert. Het aanbrengen van geranium olie op de huid wordt aanbevolen bij zenuwpijn, zoals gordelroos.
De insecten werende werking dankzij de citronellol die het bevat, is hierboven beschreven. Als je een muggenplaag hebt, kun je de olie in een geurlamp doen. Een andere mogelijkheid is om een mengsel van geranium-, ceder- en lavendelolie in een verhouding van 3:2:2 druppels in te smeren op de huid die eraan blootgesteld is. (Altijd eerst op een klein plekje op de huis proberen ivm eventuele allergie reactie)

Lees ook! Gember de natuurlijke ontstekingsremmer

Geranium olie gebruiken bij verkoudheid en ontstekingen

Dankzij de antibacteriële stoffen is geranium olie ook te gebruiken bij tal van infecties. Het heeft de eigenschap om op een zachte en natuurlijke manier een antibioticum te vervangen bij beginnende verkoudheid. Geranium olie kan ook worden gemengd met andere essentiële oliën, zoals citroen-, lavendel- of dennenolie. Het gebruik van geurlampen, geurstenen of vernevelaars wordt eveneens aangeraden. De antiseptische en reinigende werking wordt gebruikt bij verscheidene ontstekingsklachten.
Als gorgelmiddel verlicht het in het bijzonder angina tonsillaris of amandelontsteking en andere keelpijn. Het kan ook op het gebied van het mondslijmvlies uitstekend helpen, bij problemen met aphthae of zogenaamde aften. Voor de hierboven genoemde problemen in de mond en keel, voeg gewoon een paar druppels geranium olie toe aan je gorgeldrank. Aangezien de olie een zeer verfrissende werking heeft, kan zij ook gebruikt worden voor dagelijks mondspoelingen.

Bij klachten van het spijsverteringskanaal

Geranium olie wordt in dranken en voedingsmiddelen gebruikt als smaakstof. Het heeft een stimulerend effect op de lever, de galblaas en de alvleesklier. Het helpt ook tegen hepatitis en leververvetting. Bij inwendig gebruik kan het daarom helpen bij verschillende kwalen van het spijsverteringskanaal. Het wordt ook gebruikt tegen intestinale parasieten. Door zijn krampstillende eigenschappen kan het ook spasmodische maag- en darmklachten verlichten. Sommige mensen gebruiken het ook met succes tegen diarree.

Gebruik van geranium olie bij hormonale klachten

Deze olie kan ook goed gebruikt worden om de productie van hormonen in ons lichaam te reguleren. Zowel cyclusklachten en premenstruele stoornissen als menopauzale symptomen kunnen worden verlicht. Zelfs diabetici hebben er baat bij. Geranium olie heeft pijnstillende eigenschappen en het hele organisme zou erdoor versterkt worden. Het heeft ook een helende invloed op de regulering van de bloedsomloop.

Hoe wordt geraniumolie gebruikt?

In principe is geranium olie prima te gebruiken in combinatie met tal van andere etherische oliën. Naast de verschillende citrus geuren kan het ook goed gemengd worden met jasmijn-, kamille-, melisse-, ylang-ylang-, muskus-, tonka- of vetiverolie.
Om psychische problemen en sombere stemmingen te verzachten, wordt geadviseerd de olie te inhaleren met behulp van geurlampen, geurstenen of vernevelaars.

Inwendig en uitwendig gebruik van geranium olie

Voor inwendig gebruik bij spijsverteringsproblemen of voor de behandeling van hormonale of ontstekingsklachten, voeg 3-4 druppels van de olie toe aan een kop water of thee.
Het gebruik van geranium olie om te gorgelen is hierboven beschreven.
Bij huidproblemen wordt uitwendige toepassing aangeraden, alleen of als mengsel met een neutrale basisolie. Een veelgebruikt mengsel voor de behandeling van littekens is rozenbottelzaadolie (50 ml) waaraan men 3 druppels nardus, mirre, immortelle en 8 druppels geraniumolie toevoegt. Dit oliemengsel kan op de aangetaste huidgedeelten worden gedept.

Wanneer mag geranium olie niet worden gebruikt?

Mensen die erg allergie gevoelig zijn, kunnen allergisch reageren op de olie. Bij het aanbrengen op de huid moet het product daarom eerst op een klein stukje van de huid worden getest. Voorzichtigheid is ook geboden in het gezicht, vooral wanneer het in contact komt met de ogen. Een arts is niet vervangbaar, dus bij twijfel eerst een arts raadplegen.

Vind je deze post interessant? Vergeet dit bericht niet te liken of te pinnen op Pinterest! Of op facebook en twitter te delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *