slapeloosheid-wat is slapeloosheid-slapeloosheid pijnstiller-zensitivity-gezondheid

Er is uit een onderzoek een onverwachte relaties tussen slaapgebrek en pijngevoeligheid ontdekt. De bevindingen kunnen belangrijke inzichten geven bij pijnbeheersingstherapieën.

In een studie van de National Institutes of Health (NIH) schat dat men dat meer dan 25 miljoen volwassenen in de Verenigde Staten met chronische pijn leven. En dat bijna 40 miljoen volwassenen hebben last van ernstige pijn.

Elke pijn die langer duurt dan 12 weken wordt in de medische wereld beschouwd als chronisch. Chronische pijn kan ontstaan door een ongeluk, een ziekte of dat men niet de oorzaak kan vinden.

Laatste tijd maken veel mensen gebruik van alternatieve methode zoals yoga of meditatie om hun pijn te verlichten. Het onderzoek is gericht om het verband te vinden tussen slaapstoornissen, pijngevoeligheid, veel voorkomende pijnstillers en de onderlinge relaties hiervan. Ze hopen dat in de toekomst met deze bevindingen patiënten met chronische pijn kunnen helpen om hun pijn beter te kunnen handelen.

Bij muizen is een onderzoek verricht over het verband tussen slapeloosheid en pijn

Het team, onder leiding van de hersenfysioloog Alban Latremoliere en slaapfysioloog Chloe Alexandre, onderzocht de gevolgen van acute en chronische slaapstoornissen. Met daarbij de daaruit resulterende slaperigheid, op gevoeligheid voor pijnlijke en niet pijnlijke gebieden.  Zij onderzochten ook het effect van pijnstillers zoals ibuprofen en morfine, naast het effect van middelen die opwekkend zijn zoals cafeïne en modafinil, op pijn gevoeligheid.

In het begin van het onderzoek heeft het team, de slaapcyclus en sensorische gevoeligheid gemeten bij zes en twaalf muizen met behulp van kleine koptelefoons. Deze koptelefoons meten EEG- en EMG frequentie. De onderzoekers vonden vervolgens een manier om de muizen wakker te houden. Ze hebben de muizen afgeleid met speelgoed en afleidende activiteiten als ze wilden gaan slapen.

De muizen werden vervolgens wakker gehouden gedurende 12 uur, of gedurende 6 uur, gedurende 5 opeenvolgende dagen. Tijdens deze perioden van slapeloosheid hebben de onderzoekers slaperigheid, het stress niveau onderzocht en getest op pijnprikkels.

Gevoeligheid voor pijnlijke pijnprikkels werd gemeten door het toepassen van gecontroleerde hoeveelheden hitte, kou of druk op de muizen. Bovendien werden de knaagdieren ook blootgesteld aan capsaïcine.

Pijnstillers werken niet, maar cafeïne wel

Uit dit onderzoek kwam naar voren dat er een sterke band bleek te bestaan tussen slaapstoornissen en pijngevoeligheid:

We hebben geconstateerd dat vijf opeenvolgende dagen met weinig slaap, de pijngevoeligheid aanzienlijk kunnen verergeren bij gezonde muizen. De respons was specifiek voor pijn en was niet te wijten aan een toestand van algemene hyperactiviteit om eventuele stimuli.”

Waarschijnlijk was de meest verrassende ontdekking dat pijnstillers geen effect hadden op het verlichten van pijn, wat veroorzaakt werd door slaaptekort. Noch ibuprofen of morfine zouden de effecten laten zien door overgevoeligheid, veroorzaakt door slaaptekort, kunnen voorkomen of stoppen. Daarentegen stopten opwekkende medicijnen met succes de pijnovergevoeligheid, wat werd veroorzaakt door acute en chronische slaapstoornissen.

Modafinil en cafeïne hadden echter geen pijnstillende resultaat bij muizen, die normaal hadden geslapen. De bevindingen suggereren dat patiënten met chronische pijn. En die gewone pijnstillers gebruiken, hun dosis moeten verhogen ook als ze slaap hebben, de bijwerkingen kunnen veroorzaken. Vermoeidheid en slaapstoornis leiden vaak tot chronische pijn.

De onderzoekers concludeerden dat hun onderzoek op weg is om een betere pijnstiller te ontwikkelen.

“Veel patiënten met chronische pijn hebben last van een slaapprobleem met gevolg dat ze dagelijkse vermoeidheid zijn. Sommige pijnstillers kunnen zelf bijdragen aan deze klachten.”

Meer over weten over onze gezondheid, lees hier onze andere blogs

Image by Mystic Art Design from Pixabay

Vind je deze post interessant? Vergeet dit bericht niet te liken of te pinnen op Pinterest! Of op facebook en twitter te delen

4 reacties op “Pijnstillers werken niet bij een slaapstoornis

  1. Zensitivity zegt:

    Ahh vervelend zeg! Ik hoop dat er ooit iets komt zodat je niet aan zwaardere medicatie moet.

  2. Melanie Hoogvliet zegt:

    Ik heb zelf altijd pijn elke dag weer opnieuw door mijn fibromyalgie en Hms en zeker op dagen met stress vanuit o.a mijn ptss is dit regelmatig afzien. Helaas slaap ik door deze ziektes ook enorm slecht heel soms als ik een pijnstiller neem slaap ik beter omdat de pijn minder is . Maar 9 van de 10 keer lig ik toch wakker. Als dat te lang duurt ga ik naar de dokter voor nog sterkere medicatie of een slaappil

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *