niet alle hoogsensitieve personen zijn rustig-HSS-high seeker-zensitivity

Veel mensen denken dat hoogsensitieve personen, van die types zijn die alles zo rustig mogelijk doen of rustig zijn? Voor wie alles soms of regelmatig te veel is en die last hebben van prikkelingen? Dat zij het liefst thuis zijn met een kop thee en de kat op schoot? Dit is een beeld wat veel mensen bij hoogsensitiviteit hebben. Maar klopt dit ook? Nou, niet perse. Voor een deel van de hoogsensitieve personen gaat dit verhaal namelijk helemaal niet op.

Ook ik ben weleens ‘alles’ gewoon spuugzat en ben ik geregeld vrij stil. Als ik in een openbare ruimte zit en het geklets van andere mensen vervelend vind, ga ik ergens anders zitten. Als er ergens lawaai is waaraan ik niets kan doen ben ik de eerste (en soms enige) die oordopjes in doet of weg gaat. Maar ik heb ook een andere kant, die momenteel nu minder de boventoon voert, als op een feestje de muziek leuk is (ik uitgerust ben)  heb ik wel zin om te gaan dansen. En dan niet een beetje armen- en benenwerk, maar liefst helemaal vrijuit, met mijn hele lichaam, alles willen voelen. En als tijdens mijn opleiding een deadline opeens wel erg hard dichtbij kwam, werkte ik daar bijna onafgebroken aan op krachten waar ik niet wist dat die er zat. En stiekem gaf dat me ook wel weer een kick als ik in die flow zat.

Lees tip Hoe voed je kinderen op als hoogsensitieve ouder

High Sensation Seeker

Als we over hoogsensitieve personen hebben die de randjes opzoeken. Dan hebben het dan over de de term ‘sensation seeker’, waar het gaat over de mate waarin iemand spanning en prikkels opzoekt. Dit is zowel van toepassing op hoogsensitieve als niet-hoogsensitieve mensen. De mate waarin je spanning opzoekt varieert immers bij ieder mens. Als dit voor jou meer geldt dan gemiddeld kun je stellen dat je een ‘high sensation seeker’ (HSS) bent. Vandaag belicht ik de combinatie van HSS (High Sensation Seeker) en hoogsensitiviteit.

Ik beschouw mezelf absoluut als hoogsensitieve personen, maar een High Sensation Seeker ben ik helemaal niet. Ik herken wel wat van de trekken bij mezelf, maar lang niet alles. ‘Gevoelig’ word ik wel vaak genoemd, maar verlegen zou ik mezelf niet noemen. Ik raak geregeld spontaan aan de praat met mensen en altijd heb ik meer plannen en ideeën dan ik kan uitvoeren.

Mocht je het herkennen in beschrijvingen over hoogsensitieve personen maar toch nog een beetje twijfelen, dan zou dit kunnen komen omdat je misschien een high sensation seeker bent. Goed, en dan weet je dat je wat gevoeliger bent en toch ook prikkels en spanning opzoekt, en wat dan? Dan is het zoeken naar een balans om die twee kanten – voor zover je daarvan kunt spreken – samen te brengen. Voor mij is dat dus dansen met oordopjes in en op tijd de rust pakken.

En ook dat samenwerken voor een deadline was eigenlijk een perfecte innerlijke samenwerking tussen mijn HSS- en HSP-kant. De kant van de high sensation seeker spoort me aan door te gaan en vol te houden. En ondertussen kan mijn hoogsensitiviteit een bijdrage leveren aan de kwaliteit van mijn werk. Maar toen ik de deadline eenmaal gehaald had, vroeg ik me wel af of ik hem niet ook op een relaxter manier had kunnen halen.

Publieke plekken bezoeken

Eén van de uitdagingen hierin is niet te veel hooi op je vork te nemen, jezelf niet te teveel overprikkelen en op tijd rust te nemen. Een simpel voorbeeld: ik ga soms graag op ‘ontdekkingstocht’ in mijn omgeving. Als ik dan de hele dag door drukke straten loop, winkel in en winkel uit loop en mezelf door grote warenhuizen loods waar iedereen op dat moment inkopen doet, weet ik dat ik mij daarna uiteindelijk helemaal ‘op’ voel. Maar als ik het rustig aan doe, de drukste straten oversla en op een relaxte plaats tussendoor wat ga drinken of eten en misschien nog een tijdje in een park zit, heb ik een fijne dag. Zo geef ik de ruimte aan beide kanten van mezelf. Dat was in de periode toen ik wat jonger was, nu ben ik een persoon die meer de rust opzoekt en drukte vermijd.

Niet alle hoogsensitieve mensen zijn hetzelfde. Sommige HSP’ers zoeken prikkels juist op. (Misschien ben je zelf wel zo iemand.) Graag wil ik de vooroordelen die er bestaan over hoogsensitiviteit wegnemen.
O ja, mocht je willen weten of je een high sensation seeker bent – daarvoor bestaat ook een test, google op high sensation seeker.

Buiten een test, zou ik je echter ook aanraden om te vertrouwen op je eigen oordeel. Denk en voel daarom vooral zelf na. Of je graag veel doet, maar achteraf het ook wel eens te veel vindt. Of je enige mate van spanning fijn vindt en of je dit bewust of onbewust opzoekt, want om te weten hoe dit bij jezelf zit, is altijd goed.

Vind je deze post interessant? Vergeet dit bericht niet te liken of te pinnen op Pinterest! Of op facebook en twitter te delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *