natuurlijke geneeskrachtige planten-weerstand verhogen-weerstand versterken-zensitivity-immuun versterken

Regen, wind en kou. Het is december. In de herfst en winter is het belangrijk om je weerstand een handje te helpen. En juist in deze tijd waarin we te maken hebben met een akelig virus dat wereldwijd rondwaart is het extra belangrijk om je immuunsysteem te versterken. Wist je dat kruiden je daarbij op een natuurlijke manier bij kunnen helpen? Mijn naam is Marget de Haas en ik schrijf al een tijd blogs onder de naam Toveren met Kruiden op Facebook omdat ik mijn passie over deze eeuwenoude kennis graag met anderen wil delen. Ik geloof in het zelf genezend vermogen van ons lichaam en kruiden kunnen je daarbij ondersteunen. Wanneer je je immuunsysteem versterkt kan het lichaam ziekten, veroorzaakt door bacteriën of virussen, zelf beter bestrijden. Vanaf nu vertel ik je ook graag op het online magazine Zensitivity over de gezond makende werking van kruiden. Ik hoop ook jou te inspireren om zelf met kruiden aan de slag te gaan.

Top 3 winter weerstand boosters

Veel mensen kennen de culinaire eigenschappen van kruiden als peterselie, bieslook of basilicum. De zogenaamde keukenkruiden zijn niet alleen smaakvol,  maar ook super gezond. Ik zou het advies om dagelijks “twee ons groenten en twee stuks fruit” te eten graag uitbreiden met “en een handjevol (on)kruiden”. Kruiden zitten boordevol gezond makende stoffen, ik laat je graag kennismaken met mijn top 3 aan weerstandboosters.

Tijm

Dit kruid wordt ook wel een natuurlijk antibioticum genoemd. Ze heeft een sterke antibacteriële, schimmelwerende en antivirale werking en wordt onder meer ingezet bij keelpijn, hoest en griep. Een kleine greep uit de werkzame inhoudsstoffen: Vitamine C, betacaroteen en vitamine B1, B2 en B3, vele mineralen en de etherische oliën thymol en carvacrol.

Salie

Wanneer ik als kind last van mijn keel had, gaf mijn vader mij altijd een blaadje salie om op te kauwen. Ik vond dat enorm vies, maar het verzachte direct de pijn. Salie werkt namelijk ontsmettend. Nu zet ik er graag thee van. Ook salie wordt een natuurlijk antibioticum genoemd en werkt anti-viraal én is weldadig voor de luchtwegen. De Latijnse naam van Salie is Salvia en dat komt van Salvare, dat genezen betekent. Inhoudsstoffen: mineralen (ijzer, magnesium, zink en fosfor) en veel etherische olien, zoals kamfer, eucalyptol, linalol, campheen, betathujon. Van het stofje Thujon mag je niet teveel gebruiken. Gebruik niet meer dan 5 gram blad per dag (en dat is behoorlijk wat als je gaat afwegen).

Echinacea of Rode Zonnehoed.

natuurlijke geneeskrachtige planten 2

Dit kruid is één van de bekendste weerstandsverhogers. Mede dankzij dr. A.Vogel is deze plant die van oorsprong uit Noord-Amerika komt in Europa bekend geworden om haar geneeskracht. Ze wordt ook wel Indianenplant genoemd, omdat Indianen de plant van oudsher al inzetten bij infectieziekten, koorts en hoest. Zonnehoed stimuleert de aanmaak van witte bloedlichaampjes en is daarmee een algemene verbeteraar van je weerstand. Je kunt de Echinacea gebruiken bij de 1e tekenen van ziekte, maar je kunt haar ook goed preventief inzetten. Inhoudsstoffen; onder meer Vitamine C, betacaroteen, diverse mineralen en polysachariden, stoffen die het immuunsysteem verhogen.

Hoe gebruik je de weerstandskruiden?

Thee

Van alle drie de kruiden kun je een thee zetten. Hoe? Neem een ‘plukje’ gedroogd of wat blaadjes vers kruid en doe dat in een theekop of pot. Kook water en laat dat iets afkoelen voor je het over de kruiden giet. Laat de kruidenthee tenminste 10 minuten trekken. Ik gebruik het liefst een theepot met waxinelichtje. Zeef de kruiden eruit en geniet. Tip: thee van tijm, met een beetje zoethout erin vind ik echt heerlijk! Salie heeft een pittige smaak en is lekker met honing. Echinacea heeft van zichzelf weinig smaak. Je kunt er een kruid bij doen om het lekker te maken, bijvoorbeeld munt. Het is goed om je thee af te dekken met een deksel of schaaltje, zodat de etherische oliën niet al vervlogen zijn voor je gaat drinken. Neem 3x per dag een kopje thee, gedurende 3 weken.

natuurlijke geneeskrachtige planten
natuurlijke geneeskrachtige planten

Tinctuur

Voor een nog krachtiger werking kun je tinctuur maken. Je lost dan de werkzame stoffen op in alcohol en water (jenever of wodka). Wil je weten hoe je zelf tinctuur kunt maken? Stuur dan een email naar redactie@zensitivity.nl. Dan stuur ik je het recept.

In de keuken

Salie en tijm zijn natuurlijk heerlijke kruiden om in je eten te verwerken als keukenkruid. Zo geniet je er dubbel van.

Na 3 weken een stopweek

Voor alle kruiden geldt dat je ze niet langer dan 3 weken achter elkaar mag gebruiken. Na 3 weken las je een ‘stopweek’ in en dan kun je ervaren wat het kruid met je lichaam heeft gedaan. Zo nodig kun je na een week opnieuw 3 weken het kruid gebruiken. Het kruid geeft je lichaam een prikkel om zelf aan de slag te gaan. Als je het kruid continue gebruikt neemt dat effect af. Zelf wissel ik het gebruik van kruidenpreparaten af.

Verse of gedroogde kruiden

In dit artikel heb ik je laten kennismaken met drie van de vele kruiden, die je immuunsysteem helpen versterken. Ik heb deze kruiden in mijn tuin staan en een deel geoogst en gedroogd om het hele jaar door te kunnen gebruiken. Maar je hoeft geen tuin of balkon te hebben om verse kruiden in huis te halen. Salie en tijm zijn in de winter zeker nog vers te krijgen. Gelukkig kun je heel eenvoudig naar de supermarkt of kweker gaan om – biologische – kruiden te kopen en thuis op je vensterbank verder te laten groeien en te gebruiken. Echinacea kun je gedroogd kopen bij een natuurwinkel. Maar als je een tuin of balkon hebt raad ik je zeker aan om deze mooie en waardevolle plant een plekje te geven. Ook insecten zullen je super dankbaar zijn.

Onkruid?

Kruiden als salie, tijm en echinacea vind je in Nederland niet in het wild. Maar ik werk ook graag met wilde inheemse kruiden. Of ‘onkruid’ in de ogen van sommigen. Maar hoe mooi is het dat de natuur ons gezond makende kruiden schenkt? Planten als brandnetel, madeliefjes en paardenbloem. Maar ook bessen bomen en struiken. De natuur is één grote schatkist, waar we – uiteraard met mate en respectvol – uit kunnen putten. Ik vertel je er graag meer over in een volgende blog.

Let op!

Ga nooit lichtzinnig met kruiden om. De uitdrukking ‘Baadt het niet, dan schaadt het niet’ gaat niet op voor kruiden. Deze blog is niet bedoeld als medische vraagbaak. Maar is bedoeld als stimulans om te ontdekken wat de natuur ons te bieden heeft en hoe je je gezondheid op natuurlijke wijze kunt ondersteunen. Twijfel je of je een bepaald kruid mag gebruiken. Slik je medicijnen? Of heb je een medische vraag, stel die dan aan je huisarts.

Contra-indicaties/niet gebruiken bij:

Tijm:  Bij zwangerschap, galproblemen of leveraandoeningen en hoge bloeddruk
Salie: Wanneer je zwanger bent, borstvoeding geeft of als je een hoge bloeddruk, hormoonafhankelijke aandoeningen of last van epilepsie hebt.
Echinacea: niet gebruiken bij ziekten als MS, Aids, Tuberculose, Leukose, Kanker en leukemie, nierziekten, collageenziekten/bindweefselziekten, bij orgaantransplantatie of wanneer je immunosuppressiva gebruikt.
Zoethout niet gebruiken bij een hoge bloeddruk.

Bronnen:
Civas, Opleiding kruidengeneeskunde.
Harmony Center, 3 jarige cursus Leven in harmonie met de natuur.

Wat is jouw geheim om je weerstand te verhogen?

De informatie in dit artikel is niet bedoeld om specifiek medisch advies te geven en is geen vervanging voor professionele medische behandeling of diagnose.

Vind je deze post interessant? Vergeet dit bericht niet te liken of te pinnen op Pinterest! Of op facebook en twitter te delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *