Naked Cake Taart Recept,taart recept, zensitivity recepten

Recept: Naked cake als bruidstaart met gezonde ingrediënten

Deze Naked cake bruidstaart heb ik in 2017 voor 2 bruidegommen had gemaakt. De taart bestond uit 2 chocolade taartbiscuits en 2 gewone taartbiscuits en verder een vulling van mascarpone en bavarois en opgemaakt met vers fruit, waaronder verse vijgen.

De reacties van de bruidegommen: ”Lekker en niet te zwaar.” We hebben het niet precies bijgehouden, maar er was een gast die niet voldoende had aan één stuk taart, maar ook nog diverse cupcakes met smaak naar binnen heeft gewerkt.

Ingrediënten voor het recept van de Naked cake

1 kapsel voor 14-16 personen

Voor de bruidstaart op de foto heb ik de volgende bakpannen gebruikt:

4 bakpannen van 15 cm, 20 cm, 25 cm, en 30 cm.

Voor het kapsel (doorsnede 20 cm)
350 gram biscuitmix de luxe
35 cc water en 6 eieren (L)


Benodigdheden voor de vulling van een taart van 20 cm doorsnede

  • Een wat zure jam (geen aardbeienjam)
  • 500 ml slagroom
  • 240 ml mascarpone
  • 4 eetlepels suiker
  • 1 flinke theelepel vanille essence
  • 500 gram rood fruit (frambozen, bramen, rode bessen, witte druiven,
  • bosbessen, vijgen naar keuze)
  • Suikerbakkerspoeder (is veel fijner dan poedersuiker, vandaar de keuze) en blaadjes munt voor de garnering

Wat hebben we nog meer nodig

  • Bakpan van 20 cm doorsnede
  • Taartzaag
  • Cakeboard van 25 cm (als je een taart van 20 cm maakt is een taartkarton van
  • 25 cm noodzaak omdat je het fruit er nog om heen drapeert). Dit is een rond
  • zilverkleurig cake bord dat dient als onderplaat voor taarten. Het bord heeft
  • een luxe uitstraling en is van stevige kwaliteit.
  • Taartrooster (of snijdplank)
  • Spuitzak een grote spuitmond (naar keuze)
  • Eetlepel
  • Cocktailprikkers
  • Mixer en hoge grote beslagkom
  • Grote zeef

Bereidingswijze van de Naked Cake

Verwarm de oven voor op 175°C. Vet een ronde bakpan van 20 cm doorsnede in en bekleed de onderkant met bakpapier.

Voeg de biscuit mix, het water en de eieren toe in de beslagkom en mix dit eerst 8 minuten op een hoge stand en daarna nog 2 minuten op de allerlaagste stand. Giet dit beslag voorzichtig in de bakpan (zodat de lucht die je er net in gemixt hebt behouden blijft) en bak het kapsel (zoals een banketbakker dat noemt) in de goed voorverwarmde oven in ongeveer 30 minuten gaar en lichtbruin. De oven niet eerder openen dan 30 minuten, zodat je kapsel niet inzakt. Prik met een cocktailprikker erin en kijk of deze al droog genoeg is. Als het kapsel niet gaar is, bak je het nog een paar minuten langer (niet meteen op 5 minuten zetten, maar liever max. 3 minuten). Als het dan gaar is, dan kan het uit de oven en laat je het ongeveer 10 minuten afkoelen in de bakpan voordat je deze er uit haalt en laten afkoelen op een taartrooster.


Vulling Naked cake

Klop ondertussen de slagroom met de mascarpone, suiker en vanille-essence stijf. Dek af en bewaar in de koelkast tot gebruik. Net voor gebruik stop je de vulling in een spuitzak met een groot spuitmondje.


Naked cake Taart opmaken

Als je kapsel voldoende is afgekoeld, verwijder je het bakpapier en draai je het kapsel om en kun je het kapsel in 3 lagen snijden, zorg er daarbij voor dat je kapsel mooi recht is aan de bovenkant (voorzichtig met een scherp mes afsnijden).
Zet cocktailprikkers in de kapsellagen, precies onder elkaar zodat je de kapseldelen naderhand weer precies op elkaar kunt zetten (puzzeltje). Leg de eerste laag op een taartrondje. (1) Smeer er in het midden wat jam op met een lepel, voorzichtig uitstrijken en (2) spuit er met een spuitzak en spuitmond de mascarpone vulling op de 1 e laag. (3)Leg de volgende laag erop en herhaal de stappen 1 t/m 3. Ook de bovenkant bedek je met de vulling.


Garneer de bovenkant ook met de met frambozen, muntblaadjes, en bestrooi met de zeef er wat suikerbakkerspoeder over heen. Als je meerdere taartlagen maakt, zoals bij deze bruidstaart maak je gebruik van dowels. Dit zijn houten of plastic stokken die je in de taartlagen steekt, zodat de taartdelen stevig op elkaar bijven staan. Daarnaast krijgt elke laag taart een taartkarton op de maat van het kapsel. De onderste taart ligt op een cakeboard. Bij het snijden van de taart begin je bij de bovenste laag en al snijdend kom je dowels tegen (die je dan verwijdert). Slagroom is maximaal 1 dag houdbaar, dat betekent dat de taart dus in 1 dag op moet zijn.

Over de kokkin

Ik heb 10 jaar lang vele workshops gegeven aan jong en oud en wilde dat de workshops betaalbaar bleven. Wat ik zo belangrijk vond dat het voor mensen die wat minder te besteden hadden ook toegang hadden tot deze workshop. Vanuit het hele land kwamen mensen naar mijn workshops toe.

Saskia Huisman

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *