hoe maak je gemberthee-gember thee maken-zensitivity-gemberthee gezond

Heb je ooit echte, verse gemberthee gedronken? Het is krachtig en tegelijkertijd verlichtend. Gemberthee wordt al eeuwen gedronken, maar het is nog niet zo heel lang bij mij bekend. Ik vind het heerlijk!

Ik ben met gemberthee begonnen omdat ik van de verse gembersmaak houd, maar het is veel meer dan alleen de smaak.

Gemberthee is een heerlijk, licht kruidig drankje om op koude dagen jezelf heerlijk mee op te verwarmen. Het is een milde, alcoholvrij alternatief voor een slaapmutsje. Het verzacht maagklachten en verlicht indigestie als je te veel eet en drinkt tijdens de feestdagen (doen we dat niet allemaal?). En ben je grieperig of verkouden? Het zorgt voor een snel herstel tijdens deze dagen.

Al met al is het recept voor verse gemberthee een uitstekend drank om te onthouden, vooral in deze winter. Ben je er klaar voor om het te maken?

Gebruik van gemberthee

Gemberthee is een verwarmende drank bij koud weer. Het is een aangename opkikker ’s morgens of ’s middags, maar ook een ontspannend drankje ’s avonds. Als je trek hebt in een pittige kruidendrank die niet zo zwaar is als warme chocolademelk, probeer dan eens gemberthee!

Gemberthee is een alcoholvrij, cafeïnevrij en vrijwel calorievrij drankje (tenzij je er een zoetstof aan toevoegt). Dus, het is een geweldige oplossing als je aan het minderen bent met een van de bovenstaande.

Gemberthee helpt bij de spijsvertering, verzacht maagklachten en kan misselijkheid verminderen. Het kan ook verlichting geven aan vrouwen met ochtendmisselijkheid. Volgens Ilse van Belle is “gember het meest onderzochte kruid dat wordt gebruikt tijdens de zwangerschap, en het heeft bewezen effectief te zijn bij de behandeling van misselijkheid en overgeven. Gember wordt al eeuwenlang gebruikt om misselijkheid te verminderen en is het enige kruid dat volgens reguliere geneeskundige richtlijnen bijna wereldwijd als veilig wordt beschouwd… gemberbier of gemberdrankjes bevatten meestal niet genoeg echte gember om effectief te zijn.”

Vergeet niet dat ik geen dokter ben. Raadpleeg een arts als je je zorgen maakt over gemberthee.

Hoe maak je gemberthee

Ik heb verschillende gemberthee variaties geprobeerd, en de gemakkelijkste manier is echt de lekkerste. Hieronder staat hoe je het het beste kunt doen:

 • Snijd je verse gember in dunne plakjes. Je hoeft het niet eerst te schillen, maar was het wel eerst af en verwijder zichtbaar vuil. Gebruik ongeveer een stukje gember van een halve centimeter per kopje thee.
 • Meng de gember met vers water in een steelpan (gebruik een kopje water per portie).
 • Breng het mengsel op hoog vuur aan de kook. Verlaag het vuur indien nodig om het zachtjes te laten doorkoken.
 • Laat vijf minuten zachtjes koken (of tot 10 minuten, als je extra sterke thee wilt). Ik denk meestal dat het na vijf minuten al pittig genoeg is.
 • Giet de thee door een fijne zeef om alle gember op te vangen. Serveer de thee desgewenst met een dun schijfje citroen of sinaasappel voor wat extra frisheid. Je kunt ook een beetje honing of ahornsiroop toevoegen om de pittige gembersmaak wat te verzachten.

Gemberthee met variatie recepten

Wil je je gewone gemberthee eens op een andere manier drinken? Ontdek hier een paar eenvoudige theevariaties.

Gember-Kaneel thee

Voor meer opwarmend kruid voeg je een kaneelstokje toe aan je thee voordat je het op een zacht vuurtje brengt.

Gember-kurkuma thee

Kurkuma heeft ontstekingsremmende voordelen, plus een leuke oranjeachtige tint en extra pittige, intrigerende smaak. Behandel verse kurkuma op dezelfde manier als verse gember – snijd het in dunne plakjes en voeg het toe aan je gember-water mengsel.

Gember-munt thee

Verse munt zorgt voor een verkoelend effect, wat de warmte van verse gember in balans brengt. Voeg een paar takjes verse munt toe aan het mengsel voordat je het aan de kook brengt.

Aantal vragen over gember op een rij

Kan het kwaad om elke dag gemberthee te drinken?

Uit onderzoek blijkt dat men dagelijks ongeveer 4 gram gember kan consumeren. In feite heeft gemberthee bijna dubbel zoveel voordelen wanneer het gecombineerd wordt met groene thee. … Gember kan helpen bij de spijsvertering, maar te veel consumptie van gemberthee kan leiden tot brandend maagzuur en diarree.

Welk deel van gember wordt gebruikt voor thee?

De wortelstok (het ondergrondse deel van de stengel) is het deel dat gewoonlijk als specerij wordt gebruikt. Het wordt vaak gemberwortel of, gewoon, gember genoemd. Gember kan vers, gedroogd, in poedervorm of in de vorm van olie of sap worden gebruikt. Het is een populair ingrediënt in veel recepten.

Wat zijn de bijwerkingen als ik elke dag gemberthee drink?

Afgezien van de voordelen van gemberthee, kan overmatige consumptie van gember in welke vorm dan ook leiden tot de volgende bijwerkingen:

 • Verhoogde kans op bloedingen.
 • Buikpijn.
 • Hartritmestoornissen (bij overdosering)
 • Depressie van het centrale zenuwstelsel (bij overdosering)
 • Dermatitis (bij uitwendig gebruik)
 • Diarree.
 • Misselijkheid.
 • Brandend maagzuur.

Wat is het beste tijdstip om gembershot te drinken?

Het helpt bij de vertering van voedsel, maar op een lege maag, wanneer je geen vast voedsel hebt om af te breken, kan deze gal in de maag stimuleren, wat opnieuw, spijsverteringsproblemen kan veroorzaken. Onze gemberwortelshots bevatten 10% gemberwortel en we raden aan om slechts één shot te nemen op een lege maag.

Zensitivity webshop

Hoe leuk is het om je verse kop gemberthee uit bijzondere theekop te drinken. Er staan in de Zensitivity shop leuke en bijzondere theekopjes om jezelf of iemand anders cadeau te geven.

Vind je deze post interessant? Vergeet dit bericht niet te liken of te pinnen op Pinterest! Of op facebook en twitter te delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *