In dit artikel lees je in het kort welke fysieke klachten van het maag-darmkanaal kunnen ontstaan, welke ziekten er op dit gebied kunnen voorkomen, wat het belang is van alternatieve geneeswijzen en hoe ingrijpend een antibioticakuur kan zijn.

Ook wordt er uitgelegd hoe psychologische klachten het maag-darmkanaal kunnen beïnvloeden en hoe ons ”buikbrein” werkt. Maagdarmkanaal problemen wordt vanuit het holistische vlak op verschillende manieren bekeken.

 

Het belang van het maagdarmkanaal

De functie van ons maag-darmkanaal is het verwerken en opnemen van het voedsel dat we tot ons nemen en het opnemen van de voedingsstoffen gaat via het slijmvlies van het spijsverteringskanaal. Alleen op deze manier kunnen de voedingsstoffen beschikbaar worden gesteld aan onze lichaamscellen, waarbij de bloedsomloop de transportfunctie overneemt. Het maag-darmstelsel loopt in feite van de mond tot aan de anus.

 

Opbouw van het maag-darmkanaal

Al in de mond begint het spijsverteren met het verwerken van het voedsel met behulp van het gebit en met behulp van speeksel. Het speeksel bevat een enzym dat de vertering van koolhydraten stimuleert.
Aan de ene kant dient de maag als opslag- en aanvoerkanaal voor het ingeslikte voedsel. Aan de andere kant dient het zoutzuur in de maagsap om de geabsorbeerde ziekteverwekkers te doden. Ook de vertering van eiwitten wordt hier bevorderd.

Tot slot speelt de maag ook een belangrijke rol bij de opname van vitamine B12.

 

De dunne darm van de maag-darmkanaal is verdeeld in drie verschillende onderdelen.

Het eerste deel is de twaalfvingerige darm, waarin zowel de gal als de spijsverteringsenzymen van de alvleesklier terechtkomen. De twaalfvingerige darm, bevindt zich bij de ingang van de maag, de poort of de Pylorus. In de hele dunne darm vindt de ontbinding en verwerking plaats, d.w.z. de opname van voedsel. Hier wordt het voedsel verder verteerd en worden voedingsbestanddelen zoals aminozuren, glucose, vetten en water geabsorbeerd via het darmslijmvlies.
De dikke darm heeft immers de taak om water en elektrolyten te absorberen, d.w.z. weer beschikbaar te maken voor het lichaam. Dit houdt ook in dat de volledige inhoud van de darm wordt verdikt om ontlasting te vormen.

 

De darmflora en antibiotica

Als we problemen hebben in het maag-darmkanaal, dan kunnen die een oorzaak zijn van veel ernstige ziekten. 80% van de afweercellen van ons lichaam worden hier gevormd. Het belang van het maag-darmkanaal voor het immuunsysteem is pas de laatste jaren serieuzer genomen vanuit de reguliere geneeskunde.

 

De darmflora en antibiotica

Als we problemen hebben in het maag-darmkanaal, dan kunnen die een oorzaak zijn van veel ernstige onderliggende ziekten. 80% van de afweercellen van ons lichaam worden hier gevormd. Het belang van het maag-darmkanaal voor het immuunsysteem is pas de laatste jaren door de reguliere geneeskunde serieus genomen.

Het belang van de darmflora, d.w.z. de aanwezigheid van alle bacteriën en andere micro-organismen die zich daar hebben genesteld, is in de medische wereld pas sinds kort doorgedrongen. Een gezonde darm heeft een symbiotische relatie tussen de darmcellen en de aanwezige micro-organismen. Deze vruchtbare samenwerking en ook wederzijdse afhankelijkheid is essentieel voor het optimaal functioneren van ons spijsverteringsstelsel. Ondanks dat men beter weet, zou je kunnen zeggen dat in de reguliere geneeskunde antibiotica nog steeds in grote hoeveelheden, op grote schaal en vaak onnodig worden toegepast. Helaas wordt het destructieve effect van antibiotica op onze darmflora en ons hele immuunsysteem nog steeds zwaar onderschat.

 

Probiotica en prebiotica

Er bestaat echter ook een ondersteuning voor mensen die al een antibioticakuur hebben gekregen. Met behulp van de zogeheten probiotica kunnen getroffen darmen met “behulpzame” bacteriën worden ondersteund. Vooral na een behandeling met antibiotica kan door het gebruik van probiotica de afbraak van verdere, schadelijke micro-organismen worden voorkomen. Prebiotica zijn voedingsmiddelen en preparaten die de overige goedaardige bacteriën ondersteunen. De gezondheid van onze darmflora kan alleen op lange termijn in stand worden gehouden als onze voeding van hoge kwaliteit is en voldoende prebiotica bevat.

 

“De dood zit in de darm”
Hippocrates, Griekse arts uit de oudheid

 

Aandoeningen van het maag-darmkanaal

Er bestaan veel bijzondere ziektebeelden in ons maagdarmkanaal. Het betreft onder andere ontsteking van het slijmvlies van de maag, maagzweer, maagkanker, prikkelbare darmsyndroom, colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook veel ziektebeelden die pas in tweede instantie maag- en darmklachten veroorzaken. Talloze farmaceutische geneesmiddelen behoren ook tot de veroorzakers van deze ziekten verwerkers.

 

Coeliakie en het lekkende darm syndroom

Bij coeliakie, die tegenwoordig ook vaker voorkomt, kan de patiënt de gluten, de zogenaamde tarwegluten, niet verteren. Het is nu bekend dat dit tarwe-eiwit ook een negatief effect kan hebben op onze hersenen. Daarom wordt zelfs een gezond persoon aangeraden om voorzichtiger te zijn met voedingsmiddelen die gluten bevatten.

Het zogenaamde lekkende darm-syndroom komt vandaag de dag bij veel mensen voor. Er ontstaan in de darm allerlei gaten, die verwoestende gevolgen kunnen hebben voor het hele spijsverteringsstelsel en het immuunsysteem.

 

Colitis ulcerosa en prikkelbare darm syndroom

Colitis ulcerosa is ook een chronische ontsteking van het slijmvlies van de dikke darm. Colitis ulcerosa komt alleen in de dikke darm (colon) voor. Het prikkelbare darmsyndroom daarentegen is minder bedreigend maar wel extreem zenuwslopend, vooral als het zo lang duurt. Vaak gaan hier heleboel bezoekjes aan de dokter vooraf en waar je steeds wordt weggestuurd met tussen de oren verhaal. Eigenlijk is het een verzamelnaam voor klachten waar ze niks mee kunnen.

 

Maag-darmkanaal problemen en psychosomatiek

Een groot deel van de ziekten van het maag-darmkanaal behoort tot de zogenaamde psychosomatische categorie. Dit heeft een aanzienlijke invloed op de mentale en psychologische klachten van de “soma”, dat wil zeggen ons lichaam. Als we iets niet kunnen verteren, ligt het zwaar op onze maag. We zeggen ook, “er is iets dat ons van streek maakt.” Naast voedsel moeten mensen ook gedachten, ideeën, problemen en uitdagingen, emoties en gevoelens “verteren”. Ziekten in het maagdarmkanaal zijn vaak het gevolg van overbelasting, zorgen en constante stress. De betrokkenen zijn meestal mensen die het gevoel hebben dat ze alles alleen moeten doen. In principe voelen ze zich erg eenzaam en zijn ze vaak niet in staat om hun echte verlangens te uiten. Ze proberen zekerheid te krijgen, maar ook stimulering of aandacht voornamelijk door middel van hun gedrag.

 

De baarmoeder…

Zolang we nog in de baarmoeder zaten, was de wereld voor de meesten van ons nog perfect geregeld. Het was hier als een land van melk en honing. Energetisch gezien vertegenwoordigt onze navel de oerverbinding met onze moeder. De baarmoeder was een gezellig, comfortabel warme nest, waar alles wat we nodig hadden altijd tot onze beschikking klaar stond. Hier konden we eenheid en basisvertrouwen ervaren. Deze gelukkige ervaring geldt echter alleen voor kinderen die ook door hun moeder werden gewenst. Veel mensen hebben hun groei in de baarmoeder niet op zo’n positieve manier kunnen ervaren als gevolg van externe verstoringen en interne conflicten van de moeder. Als gevolg daarvan ondervonden ze vaak verhoogde problemen in het maag-darmkanaal.

 

Borstvoeding en baby

Baby’s voelen zich geliefd en verzorgd als er snel aan hun behoeften wordt voldaan, als ze borstvoeding krijgen en gevoed worden. Op die manier is borstvoeding op basis van behoeften een ideale kennismaking van het leven voor veel kinderen. Veel mensen, vooral de oudere generatie, kregen nog steeds elke 4 uur borstvoeding. Als de baby tussendoor reageerde, lieten ze hem gewoon schreeuwen. Dit kan een diep gevoel van verlatenheid en verwaarlozing teweegbrengen, dat hen zelfs op volwassen leeftijd achtervolgt. Zo kunnen ziekten van het maagdarmkanaal, maar ook eetstoornissen of verslavend gedrag ontstaan. Er zijn situaties waarbij de moeder niet instaat is om borstvoeding te geven, maar toch de baby de aandacht geeft die het verdient.

De Samana binnen de Ayurvedische geneeskunde

In de Ayurveda worden vijf verschillende vormen van Vata beschreven. Vata betekent hier wind, lucht en ether. Samana, volgens deze leer, is de derde lucht in ons, zittend in de maag. Het wordt ook wel spijsverteringsadem genoemd. In dit gebied is ook onze Solarplexus, Chakra of Manipura Chakra. De taak van Samana is het stimuleren van de aanmaak van maagsappen en het transport van voedsel door de maag en dunne darm te bevorderen. Een andere betekenis van de Samana is ondersteuning bieden bij het afbreken van de voedingsstoffen en het omzetten in energie. Maar Samana doet zijn “spijsverteringswerk” ook buiten het spijsverteren. Hieronder verstaan we onze gevoelens en alle indrukken die we opdoen via onze zintuigen. De Ayurvedische geneeskunde schrijft middelen voor en daarnaast zijn er ook diëten die de Samana kunnen versterken.

 

Problemen van de maag, wanneer de emoties onderdrukt worden

Veel mensen ondermijnen vaak hun emoties, zoals boosheid en woede. Hierdoor voelt ons spijsverteringsstelsel zich letterlijk geroepen om deze gevoelens te “verteren”. De maag doet wat hij altijd doet. Hij morst maagzuur. En omdat het maagzuur hier geen voedingsstoffen vindt, haast het zich naar zijn eigen slijmvlies en verteert het uiteindelijk. Dit leidt tot een verstoring van het evenwicht tussen de beschermende eigenschappen van de maag in de vorm van slijm en maagzuur. Het agressieve maagzuur is, zoals gezegd, noodzakelijk voor de afbraak van voedsel en voor de reiniging. Wanneer het zuur echter overheerst, begint het zijn eigen maag te verteren. En dit komt dicht in de buurt van een vorm van zelfvernietiging en kan uiteindelijk leiden tot een maagperforatie.
Iemand met maagproblemen wordt geadviseerd om meer met aandacht te leven in plaats van de problemen voortdurend te negeren. Dus luisteren met respect naar je lichaam.

Problemen met de twaalfvingerige darm en dunne darm

Chronische gastritis kan later leiden tot een maagzweer of darmzweren. Veel “maagproblemen” zijn eigenlijk tweevoudige problemen van de twaalfvingerige darm. De meeste bloedingen in het maag-darmkanaal komen uit dit gebied. Als iemand daar een maagzweer heeft, krijgt hij een heel andere verantwoordelijkheid op psychologisch vlak. Deze mensen zijn extreem kritisch over zichzelf. Dit gaat over hoe iemand omgaat met zelfkritiek.
Zelfs in het geval van ernstige ziekten van het hele maag-darmkanaal kunnen alternatieve geneeswijzen, niet in de laatste plaats de homeopathie, zeer succesvol zijn. Altijd als eerste de reguliere geneeswijze toepassen.

 

Problemen met de dikke darm

De dikke darm is letterlijk de beerput van het lichaam, waar overbodige, overgebleven en uitgescheiden stoffen worden opgeslagen. In de symboliek heeft de dikke darm echter te maken met rijkdom. Het is duidelijk dat in de volksmond het verband tussen dikke darm en bezittingen al bekend is. De “dukaatsezel” uit het sprookje of termen als “geldschieter” zijn symbolen die naar deze samenhang verwijzen. Mensen die last hebben van constipatie hebben vaak de neiging om niets weg te willen geven. In deze tijd zijn veel mensen geobsedeerd door geld. Het zou logischer zijn om je geld aan de natuurlijke stroom van geven en nemen over te laten.

Op het emotionele vlak is het zeer nuttig om deze verbanden te begrijpen. Er zijn ook geleide meditaties die de mogelijkheid bieden om in het hele spijsverteringsprobleem te duiken en de diepere relaties hierin in te zien.

 

Onderbuikgevoel en buikbrein

Het is ook heel belangrijk om te leren luisteren naar onze darmen. Op deze manier kunnen we ons invoelen en aandacht besteden aan onze eigen behoeften. Juist toen er in onze kindertijd een tekort aan liefde en zorg was, worden we nu opgeroepen tot het toepassen van eigenliefde en zelfacceptatie. Het gaat er ook om de zachte en kwetsbare kant in jezelf te accepteren, te laten zien en goed voor jezelf te zorgen.

Zelfs bij moeilijke beslissingen, nadat al je gedachten alle interne discussies op de proef heeft gesteld, worden we zelden bedrogen door gevoelens die bij je opgeroepen wordt. We hoeven alleen maar in te voelen en te letten op de juiste signalen. Hierbij kunnen mindfulness-oefeningen, yoga of meditaties zinvol zijn.

Het centraal zenuwstelsel met honderden miljoenen zenuwcellen die in het gebied van onze spijsverteringsorganen zitten wordt ook wel het buikbrein genoemd. De darmen bevatten meer zenuwcellen dan het ruggenmerg. Hier worden alle spijsverteringsprocessen onafhankelijk van onze hersenen aangestuurd. Dit systeem vertegenwoordigt de fysiologische verbinding tussen onze psyche en het maagdarmkanaal. Hier voelen we de “vlinders in onze buik” als we verliefd zijn of voelen onze zorgen “zware steen op de maag”.

Het is ook bekend dat het buikbrein kan communiceren met onze hersenen in het hoofd. Vanuit de buikholte worden gevoelens van honger of verzadiging, pijn, angst, verdriet of ongemak richting de hersenen gestuurd. Veel informatie bereikt het gebied dat bekend staat als het limbisch systeem, die onbewust via de nervus vagus, de 10e hersenzenuw gaat. Dit laatste is het gebied van de hersenen dat verantwoordelijk is voor de emoties. Door deze nauwe verbinding tussen de maag en de hersenen is het heel goed mogelijk dat onze buikhersenen ook onze emoties beïnvloeden. Des te meer is het belangrijk om goed voor een gezonde spijsvertering te zorgen.

 

Alternatieve geneeswijzen

De holistische geneeskunde heeft zich lange tijd gericht op het gebied van maag- en darmproblemen. Wat kan ik zelf doen bij problemen van het maag-darmkanaal? Het doel van dit artikel is zeker niet om de lezer te adviseren om alleen het alternatieve geneeswijzen toe te passen. Natuurlijk, als je ernstige problemen hebt, is het raadzaam om naar een dokter te gaan. Zij moeten eerst de ernstige zaken uitsluiten. Alternatieve geneeswijzen kunnen echter vaak zeer nuttig zijn en ondersteunen bij maag- en darmklachten. De alternatieve en regulier moeten naast elkaar kunnen draaien .

Ook hier kan de klassieke homeopathie de ideale therapie zijn, die een homeopathisch middel kan uitschrijven. Dit homeopathisch middel moet door een ervaren homeopaat of homeopaat arts precies worden aangepast aan de holistische klachten van de patiënt. Hierbij wordt rekening gehouden met zowel zijn fysieke klachten als zijn mentale gesteldheid.

 

Wat kunnen we op fysiek niveau doen?

Op lichaamsniveau kun je veel doen via een aangepast dieet. Een vastenkuur wordt vaak geadviseerd als verlichting en herstel van het spijsverteringskanaal. Vasten wordt tegenwoordig zelfs aanbevolen door sommige traditionele artsen. Het moet echter alleen onder professionele begeleiding worden uitgevoerd.

Bovendien is het belangrijk dat we zoveel mogelijk gezonde maaltijden nuttigen, zoals verse groenten, fruit, noten etc. Je kunt je dus afvragen welk voeding het lichaam echt nodig heeft. Op deze manier kunnen we afscheid nemen van datgene wat ons lichaam niet nodig heeft. Denk aan teveel koolhydraten, suiker en zout.

 

Let op: onze reguliere westerse geneeskunde vlak ik niet uit, het zou mooi zijn als deze samen gaan werken. Dit zou voor de mensheid beter zijn, dan elkaar te gaan bestrijden. Dus eerst alles in het regulier geneeskunde uitsluiten alvorens je het alternatieve circuit in stapt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *