Leven met sociale fobie en wat is sociale fobie
Er zijn mensen die niet van drukte houden en daarom weinig op pad gaan. Dat is op zich niet erg, maar er bestaat ook een groep mensen die helemaal nergens naar toe gaan uit angst. Ze raken in paniek als er teveel mensen bij elkaar komen, ook bij minder dan 4 personen, ze raken volledige verlamd en vermijden sociale aangelegenheden.
Als we het over deze groep hebben, dan heb je over mensen met een sociale fobie. Sociale fobie is iets wat niet heel bekend is en wordt ook onder een Sociale angststoornis gezet in de DSM V. Wat je ziet bij sociale fobie, dat men angst heeft om kritisch beoordeeld te worden of bang zijn om zichzelf belachelijk te maken. Wat sociale fobie uitlokt dat men uit angst niks gaat ondernemen en plekken vermijdt.
Sociale fobie kenmerken
- Dat je ineens plotseling begint te blozen
- Je gaat ineens zweten
- Paniekaanval
- Of begint te trillen of stotteren tijdens een gesprek
- Je iets uitkraamt, omdat je niet weet hoe je iets duidelijk maakt
- Per ongeluk een boer of scheet laat
- Bang bent om dom gedrag te vertonen
Sociale fobie lijkt onschuldig en toch is dit is iets om serieus te nemen. Het gevolg van het vermijden van sociale interactie, mensen in een isolement komen en depressiviteit kunnen ontwikkelen. Het gevolg is dat deze vorm van sociale angststoornis je de dingen die je heel leuk vindt ook gaat vermijden. Ongeveer 5-15 % van de mensen heeft last van een sociale fobie. Sociale fobie komt ongeveer anderhalf keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
Symptomen van sociale fobie
Als je echt over sociale fobie hebt dan bestaan er verschillende omschrijvingen over de diagnose sociale fobie. In de reguliere geneeskunde staat het precies beschreven in DSM-V, wat de kenmerken zijn en de diagnose is als het over sociale fobie gaat:
- Je moet angstig zijn om gedrag te tonen op een manier die beschamend of vernederend is. Bij het ervaren van deze situatie is de angst vaak aanwezig. Als extreme vorm van deze angst kan leiden tot een paniekaanval.
- Je geregeld weet dat de angst overdreven of irreëel is.
- De sociale situatie en interactie leidt tot vermijdingsgedrag.
- De situatie waar je angstig voor hebt een beduidende invloed op het dagelijkse leven heeft in je werksfeer, sociale kring of relaties.
- Mensen, die ouder dan 18 jaar zijn, dienen de angst symptomen van sociale fobie minstens 6 maanden te hebben.
- De sociale fobie mag niet vanuit een lichamelijke probleem veroorzaakt worden, noch het gevolg zijn van verslavende middelen. Tevens mogen de symptomen niet veroorzaakt worden door een andere mentale stoornis.
Wat men ziet dat sociale fobie vóór het 20e jaar ontstaat, vaak in de puberteit of adolescentie. Soms is er een duidelijke uitlokkende gebeurtenis aan te wijzen, maar meestal ontstaan de klachten van een sociale fobie heel geleidelijk.
Wat zijn mogelijke oorzaken van sociale fobie?
Net zoals zoveel vormen van angsten, spelen hier in veel gevallen een aantal combinaties van genetische en omgevingsfactoren die een rol in hebben, voordat we mogen spreken van een sociale fobie. Wat deze genetische en omgevingsfactoren echter inhouden, is voor alle angststoornissen verschillend.
Sociale fobie genetisch bepaald
Een genetische factor van een sociale fobie komt voort uit geslacht en erfelijkheid. Veel vrouwen hebben een verhoogde kans op het krijgen van een sociale fobie dan mannen.
Wat men wel moet weten is dat genetische factoren normaal niet leidt tot het ontstaan van een sociale fobie. In de meeste gevallen is dit een combinatie met omgevingsfactoren waar jij als persoon de keuze over hebt. Denk erom: Je bent niet altijd de klos tot het ontwikkelen van een sociale fobie mocht je toevallig genetisch kwetsbaar zijn.
Omgevingsfactoren bij sociale fobie
Als je over omgevingsfactoren bij een sociale fobie hebt spreek je over:
- Omgevingsinvloeden van school, familie, buren
- Je eigen omgeving
Omgevingsinvloeden
Angst kan ontstaan door bepaalde gebeurtenissen die je hebt gezien of ondergaan bij mensen die belangrijk rol hebben gespeeld in je leven. Bijvoorbeeld: de kans is groter dat je bang wordt van spinnen of andere enge dieren, als je al jong mee maakt dat als je moeder steeds gillend wegrent als ze een spin ziet. Als je angstig gedrag van mensen ziet die jouw voorbeeld functie waren, is de kans groter dat je hetzelfde gedrag gaat vertonen. Je leert namelijk dat je bang moet zijn in bepaalde situaties.
Bepaalde vorm van agressie kan een grote invloed hebben op het verkrijgen van een sociale fobie. Er is onderzocht dat verbale agressie tussen ouders bij jonge kinderen een grote kans op sociale fobie kan ontwikkelen. Kinderen die vaak bekritiseerd worden, hebben tevens een grotere kans om een sociale fobie te ontwikkelen omdat zij dan meer angst ervaren en bang zijn om iets doms te doen.
Let op: om hier op te merken dat de invloed van deze factoren niet groot is en omgevingsoorzaken voornamelijk bestaan uit eigen omgevingsfactoren.
Omgevingsfactoren sociale fobie
Wat je onder eigen omgevingsfactoren bedoelt wordt, is de manier hoe we omgaan in bepaalde situaties die je angstig kunnen maken en je persoonlijkheid is. Naast eventuele gebeurtenissen die je overkomen waar je geen invloed op hebt, is er nog steeds een eigen keuze hoe we reageren op sommige situaties. Dezelfde situatie zal niet bij iedereen met dezelfde ervaring dezelfde reactie uitlokken.
Wat je vaak ziet bij een sociale fobie, zijn gebeurtenissen waarin vernedering een rol speelt. Als je vaak in een vernederende situatie hebt gezeten en je hebt hier steeds angstig op gereageerd, is de kans op sociale fobie vele malen groter. Je zelfvertrouwen speelt hier namelijk een belangrijke rol.
Wat zijn de gevolgen van sociale fobie?
Bij iedere sociale fobie probleem kan anders verlopen. Wat je wel kan zeggen en wat dezelfde rol speelt in een sociale fobie, dat je een vorm van lijden ziet. Het lijden kan zich op verschillende manieren openbaren.
Geregeld ervaren mensen met een sociale fobie na een poos depressieve gevoelens. Ze hebben het gevoel en idee dat ze niet meer gelukkig kunnen worden. Mensen hebben menselijk contact nodig, dat is zo in de natuur geregeld. Een mens is een sociaal wezen. Als je dan vervolgens sociale situaties gaat vermijden, kan dit depressieve gevoelens en isolement veroorzaken. Je voelt je op dat moment vaak alleen. De sociale fobie kan je ondertussen belemmeren om dingen te gaan doen die je gelukkig en vrolijk maken. Dit bij elkaar kan leiden tot het ontstaan van een depressie.
Sociale fobie kan niet alleen veel invloed hebben op je gemoedstoestand, maar ook op je prestatieniveau. Mensen met een sociale fobie kunnen zo op deze manier ook vroegtijdig school verlaten, omdat ze het groepsgebeuren willen vermijden of problemen hebben met proefwerken of spreken voor een klas. Het kan zo zijn dat je je expres ziek meldt op de dag dat je een toets moest doen of voor je examen. Dit komt je cijfers niet ten goede.
Sociale fobie behandelen?
Je kan gelukkig sociale fobie aanpakken en behandelen door angst en negatieve gedachten aan te pakken. Met behulp van therapeut kan je op zoek gaan wat bij jou de angst uitlokt en opzoek gaan naar wat je nodig hebt om je leven in eigen handen te nemen en de angst op deze manier te verminderen.