hoe belangrijk is knuffelen-zensitivity-gezondheid-psychologie

Intimiteit en lichamelijke aanraking spelen een grote rol in het leven van veel mensen. Een warme knuffel kan een geruststelling en troost bieden die woorden vaak niet kunnen bieden, en een stevige knuffel heeft de geweldige kracht om je veilig en geliefd te laten voelen. Voor sommige mensen zijn knuffels echter niet zozeer een troost als wel een inbreuk op hun persoonlijke grenzen.

De pandemie heeft de kloof tussen knuffelaars en niet-knuffelaars zeker vergroot. Terwijl sommigen van ons het afgelopen jaar hunkerden naar lichamelijke intimiteit en verlangden naar de dag waarop we onze geliefden in een innige omhelzing kunnen sluiten, of zelfs onze armen om bekenden heen kunnen slaan, zijn anderen van plan om het nog een tijdje bij sociale afstandelijkheid te houden. Dus, wat is er zo leuk aan knuffelen dat sommigen van ons er zo naar verlangen? Hoe kunnen we omgaan met knuffelen en de grenzen van mensen respecteren in een pandemische wereld?

Wat zit er in een knuffel?

Er zit meer achter een goede knuffel dan alleen je armen om iemand heen slaan. Er is zelfs wetenschappelijk bewijs dat een knuffel je humeur een flinke oppepper kan geven. Wanneer we genieten van een lange en waardevolle knuffel, laten onze hersenen het hormoon oxytocine vrij, dat ons helpt om ons kalm te voelen en dat sociale banden versterkt. Onderzoek heeft ook uitgewezen dat oxytocine helpt stress en angst te verminderen. Dit betekent dat een goede knuffel wonderen kan verrichten voor het geestelijk welzijn van sommige mensen.

Voor velen van ons is omhelzen een tweede natuur. Fysiologe Helena Wasling legt uit: “Ik denk dat wat het betekent om mens te zijn, heel erg sociaal is en dat we verbonden zijn met andere mensen. Onze huid is bedoeld voor intercommunicatie, van mens tot mens, wat ons verbindt en ons tot de mensen maakt die we horen te zijn.

Het is gebleken dat veel kinderen knuffels en lichamelijk contact al op jonge leeftijd nodig hebben als onderdeel van hun gezonde ontwikkeling. Waarom gelden de schijnbaar magische krachten van knuffelen dan niet voor ons allemaal? Sommige mensen grijpen elke kans op een omhelzing aan, anderen vinden de interactie ongemakkelijk en houden liever afstand. De pandemie heeft ook deze afkeer van knuffelen voor velen versterkt, die zich veel meer op hun gemak voelen door in hun persoonlijke bubbel te blijven.

Waarom knuffelen niet voor iedereen is

Er zijn veel theorieën over waarom sommige mensen zo dol zijn op knuffelen en anderen geen behoefte hebben aan deze vorm van lichamelijk contact. Sommige deskundigen leggen een verband tussen deze voorkeur en de kindertijd, en stellen dat degenen die veel knuffels van hun ouders hebben gekregen, waarschijnlijk ook van knuffelen zullen houden. Een studie uit 2012 bevestigt deze theorie. Mensen die als knuffelaar werden opgevoed, bleken als volwassene meer van knuffelen te genieten dan mensen die dat niet deden.

Bovendien speelt sociale angst bij sommige mensen een rol bij hun afkeer van knuffelen. Simpel gezegd, mensen voelen zich soms gewoon niet op hun gemak bij het delen van een knuffel, vooral niet met iemand die ze niet goed kennen. Persoonlijke grenzen zijn uiterst belangrijk, en voor veel mensen is het niet zozeer een kwestie van omhelzen of niet omhelzen. Zij kunnen zich bijvoorbeeld prima op hun gemak voelen bij het omhelzen van een familielid, maar willen deze intieme handeling voorbehouden houden voor die persoonlijke relaties.

Uit gegevens die zijn verzameld door Angelic Diamonds blijkt dat mensen onzeker zijn over knuffelen en intimiteit. Na een onderzoek over de meest gegoogelde liefdesdilemma’s, bleek dat zoekopdrachten met betrekking tot onzekerheid over affectie zijn toegenomen in de loop van de pandemie (tussen april 2020 en maart 2021). Bijvoorbeeld, “Waarom maakt genegenheid me ongemakkelijk?” steeg met 67 procent, en “Waarom wil hij me zo veel knuffelen?” steeg met 400 procent. Het is duidelijk dat niet iedereen zich helemaal op zijn gemak voelt bij knuffelen en intimiteit. Het is dan ook niet vanzelfsprekend dat iedereen bij een ontmoeting een dikke knuffel wil.

Corona en knuffelen

Sinds het begin van de COVID-19 pandemie worden omhelzingen kritisch bekeken. Sociale afstandsregels hebben ervoor gezorgd dat het niet meer zo eenvoudig is om je armen om een geliefde heen te slaan. Voor velen was het een zware strijd om tijdens de pandemie de omhelsetiquette te respecteren. Zelfs nu, nu de beperkingen worden versoepeld, is omhelzen nog steeds een omstreden onderwerp.

De vraag is, met zoveel verschillende opvattingen over knuffelen in dit stadium van de pandemie, hoe kunnen we ervoor zorgen dat iedereen zich op zijn gemak voelt? Eén manier om hiermee om te gaan is vrij eenvoudig: vragen. Naarmate de beperkingen worden versoepeld, zal iedereen in zijn eigen tempo weer ‘normaal’ worden. Verschillende mensen zullen verschillende persoonlijke grenzen hebben. Dus, zelfs als je niet kunt wachten op nauw menselijk contact, vraag anderen hoe zij erover denken. Wees je ervan bewust dat sommige mensen zich nog onzeker of angstig kunnen voelen over knuffelen – of hun gevoelens nu met de pandemie te maken hebben of niet.

Hoe zit het met andere manieren om genegenheid te tonen?

Hoewel lichamelijke aanraking voor veel mensen een belangrijke uiting is van liefhebben, zijn er genoeg andere manieren om genegenheid voor je partner te tonen. Woorden van bevestiging, samen tijd doorbrengen, elkaar cadeaus geven, of andere vormen van dankbaarheid kunnen allemaal net zo betekenisvol zijn als een knuffel. Hoe je je liefde ook wilt uitdrukken naar je partner, je familie of je vrienden, het belangrijkste is om hun grenzen te respecteren. Vragen waar zij zich prettig bij voelen is de beste plek om te beginnen. Vergeet niet dat mensen zich na de pandemie in hun eigen tijd weer zullen aanpassen aan lichamelijke intimiteit.

Het vinden van de juiste balans tussen knuffelen en lichamelijke intimiteit kan in het begin als een uitdaging aanvoelen. Maar als je vindt wat goed voor je is en luistert naar de behoeften van anderen, kan het niet fout gaan.

Heeft de corona jouw knuffel behoefte verlaagd en hoe belangrijk is knuffelen voor jou. Heb je iets anders gevonden om dit te compenseren? 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *