kan je de was altijd buiten laten drogen

Ik ben niet zo’n handige huishoudelijke type die elke tips en tricks kent. Vandaar dat ik altijd dacht dat je je was alleen in de lente en zomer buiten kon hangen. Mijn moeder hing in mijn beleving veel binnen of maakte gebruik van de droger. En nu ik geen droger heb, ga je toch meer over dit soort dingen nadenken, helemaal als je niet heel veel ruimte in huis hebt.

Na wat rondvragen bij mijn connecties, blijkt het toch anders te kunnen. Vandaar dat ik nu onder die steen kom kijken en nu opzoek moet naar alternatieven.

De vraag van mij was: ”kan je de was in de winter buiten ophangen of wanneer hang je het beste je was buiten.” Dan hebben we niet over de roddels ;)), maar wat is er op tegen om de was in de winter buiten aan de lijn te hangen? Dat was het antwoord wat ik kreeg, tja? En waarom zou ik eigenlijk níét de was in de herfst en winter buiten hangen?

Mijn belemmeringen

  • Het regent vaak in de herfst en winter, dus dat schiet niet op.
  • Het is kouder en dan droogt de was minder goed.

Stel dat het een stralend zonnige herfst-of winterdag is met een heerlijk fris briesje? Hoe zit het dan? En waarom zou je überhaupt je was buiten willen drogen in de kou?

Buiten de was drogen? Daarom!

Net zoals in de zomer is een van de belangrijkste reden om je was in de winter buiten te drogen, dat het je een hoop energie en geld bespaart. Wat nog een reden is, wanneer je zuinig op je kleding wilt zijn en niet wil dat ze snel slijten. Dat is wat bij mij opvalt dat je kleding ruwer worden, de kleding zoals het uit de winkel komt verdwijnt snel. Ook al doe je centrifuge op een lage toerental.

Wat mij wel opvalt, als ik het soms buiten ophang, dat de was zo’n lekker frisse geur heeft. Veel fijner dan de geur als je was binnen droogt. En omdat ik destijds nog de luxe had van een droger, droogde ik niet veel op een rek.

Was buiten drogen

  • Temperatuur: hoe hoger de temperatuur, hoe sneller je was droogt. Vandaar ook het idee dat buiten was drogen alleen bij mooi weer kan.
  • Wind: de wind zorgt ervoor dat het vocht sneller uit je was verdwijnt.
  • Luchtvochtigheid: hoe lager de luchtvochtigheid hoe sneller je was droogt. Lucht waar al veel vocht in zit, kan namelijk minder van het vocht dat uit je was verdampt opnemen.
  • Tijd: In bijvoorbeeld november duurt het bijvoorbeeld langer voor het vocht uit je was te verdwijnen dan in juli.

Was buiten hangen als het vriest

Wist je dat je zelfs je was buiten kunt drogen als het vriest? Aangezien ik een koukleum ben, zal dit niet heel snel gebeuren. Voor degenen die het wel willen proberen. Het kan zijn dat je was bevriest, maar als je het naar binnen haalt zul je merken dat het vrijwel droog is.

N.B. Er zijn wel mensen die zeggen dat je kleding kan beschadigen als hij bevriest.

Was drogen in de herfst en winter: tips en tricks

  • Check het KNMI voor de weersverwachting en kijk op buienradar of er regen verwacht wordt.
  • Hang de was zo vroeg mogelijk buiten, omdat het drogen in de regel langer duurt.
  • Een handige vuistregel: als de straat/stoep/tegels droog zijn dan zal je was droog worden.
  • Is het buiten koud én vochtig? Hang dan je was niet buiten te drogen. Dat schiet namelijk echt niet op. Hang in dat geval de was liever binnen op of gebruik je droger.

Conclusie over was drogen in de winter

De was drogen kan ook in de herfst en winter gewoon buiten. De meest optimale omstandigheden zijn een zonnige dag met een windje erbij. Hang de was zo vroeg mogelijk buiten op.

Laat je niet afschrikken door lage temperatuur. Wind en luchtvochtigheid spelen ook een belangrijke rol bij het drogen van je was.

Note: houdt er wel rekening mee dat het was wat langer zal duren voordat hij droog is.

Was drogen en hooikoorts

Voor degenen die last heeft van hooikoorts kan een was drogen buiten niet verstandig zijn. Hoe verleidelijk het ook uitziet op een zonnige dag met een heerlijk briesje. Juist op deze momenten worden de stuifmeelkorrels veelvuldig door de lucht verplaatst. Kijk maar eens op je auto, alles lijkt stof, maar het is vaak stuifmeel wat je ziet. Het enige wanneer je het zou kunnen doen als je weet voor welke planten of bomen allergisch bent.

Wat zijn jouw tips om de was te drogen in de herfst, winter en wanneer het hooikoortstijd is?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *