Hoe kun je spiritueel ontwaken - zensitivity

Het spirituele ontwaken is geen doel of bestemming…het is niet meer dan dat je jezelf voortdurend mag omarmen, precies mag zijn zoals je bent, in al je prachtige imperfectie. Zo simpel? Waarom dan deze tien stappen? Niet iedereen is zover als een ander en heeft behoefte aan een leidraad, dat is ook een onderdeel van je reis… alles op jouw tijd en tempo.

Het is geen bovenmenselijke prestatie of bevrijding, zoals de Boeddha heeft willen duidelijk maken (hoewel maar een enkeling daadwerkelijk heeft geluisterd). Je hoeft niet naar India te reizen om het te vinden. Het is geen speciale staat van perfectie die is voorbehouden aan de gelukkigen of de bevoorrechte groep. Het is geen exclusieve club. Het is geen uittredingservaring, en je hoeft er niet voor in een grot te gaan wonen, al je mooie zintuigen af te sluiten, je los te maken van de realiteit om je heen. Ook kan het niet aan je worden overgedragen door een fancy bebaarde (of niet-bebaarde) goeroe, noch kan het worden weggenomen of verdwijnen. Je hoeft niet iemands discipel of volgeling te worden of al je bezittingen weg te geven. Je hoeft je niet aan te sluiten bij een sekte of spirituele groep. Je hoeft niemand of iets te volgen.

Het is eerder een uitnodiging – om elk moment in je leven – jezelf te vertrouwen en te omarmen, precies zoals je bent, in al je prachtige onvolkomenheden. Het gaat erom volledig aanwezig en wakker te zijn op ieder kostbaar moment, om uit de film van verleden en toekomst (“Het gecreëerde verhaal van ik”) te komen en tevoorschijn te komen om te gaan leven, wetende dat zelfs je gevoelens van niet-aanvaarding hier geaccepteerd wordt. Het gaat erom dat je je volledig openstelt voor dit buitengewone geschenk van dit bestaan, dat je zowel de pijn als de vreugde ervan aanvaardt, de gelukzaligheid en het verdriet, de extase en de overweldiging, de zekerheid en de twijfel. Wetend dat je nooit gescheiden bent van het Geheel, nooit gebroken, nooit echt verloren.

10 Tips – Hoe kun je spiritueel ontwaken

1 Zoals je ziet is er geen bestemming, er is alleen nu.

Het enige wat er is het NU; het heden die je speelt in je eigen film van je leven. Kom uit het lijdensverhaal van tijd en ruimte, verleden en toekomst, spijt en verlangen, en het streven naar bepaalde toestanden en ervaringen, zelfs het zoeken naar spirituele verlichting. Ontspan jouw gewoonte om je te richten op ‘wat voorbij is’, ‘wat er nog niet is’ – dingen die je onmogelijk kunt controleren van waar je bent. Kom uit het verhaal van ‘Mijn Leven’ en sta jezelf toe om gefascineerd op zoek te gaan naar wat er leeft, hier, op dit moment. Wees nieuwsgierig naar deze zeer levende dans van gedachten, gewaarwordingen, gevoelens en ingevingen die zich afspeelt waar je ook bent. Onthoud dat het Nu de enige plek is van waaruit uiteindelijk ware antwoorden tevoorschijn kunnen komen. Het huidige moment is je ware thuis, dat voorafgaat aan tijd en ruimte. Het is alles wat er is; de kalmte te midden van de storm.

3 Het denken en de weerstand veroorzaken het lijden

Pijn is niet het echte probleem; het echte probleem is ons denken over pijn, onze weerstand tegen ongemak, onze poging om aan alles te ontsnappen en een gefantaseerde toekomst te bereiken. Het echte probleem begint wanneer we beginnen te piekeren over onze pijn, ons verdriet, onze angsten, onze woede; piekerend over onze ongemakken, de film van ons leven steeds terugspoelend en vooruit spoelen! We klagen over het verdriet van gisteren en morgen, in plaats van de ervaringen van vandaag te onderzoeken en te ervaren op het moment dat ze zich aandienen. We maken het leven onnodig zwaarder en verzetten ons ertegen, en dat creëert lijden. De uitnodiging? Kom uit verleden en toekomst, uit het zoeken en streven, en ontmoet het leven in zijn rauwe vorm, op dit moment, zonder oordeel, en zonder de verwachting dat ‘vrede’, ‘ontspanning’, ‘verlichting’ of wat voor verandering dan ook het gevolg zal zijn. Ontmoet het moment op zijn eigen voorwaarden; zie het allemaal als een geschenk. Kom tevoorschijn, voor het aangename en het onaangename, het plezierige en het pijnlijke, zonder agenda.

3 Denkbeelden en sensaties zijn niet persoonlijk, en niet de waarheid

Zie gedachten en sensaties als neutrale en onpersoonlijke gebeurtenissen in het bewustzijn. Net als geluiden die we horen, ontstaan en verdwijnen gedachten en lichamelijke sensaties spontaan, als golven in de oceaan in jou. Ze kunnen niet beheerst, verwijderd of ontvlucht worden. Koester dezelfde zachte houding ten opzichte van gedachten en sensaties die je al hebt ten opzichte van geluiden. Ontvang alle gedachten en sensaties met een houding vanuit vriendelijkheid en nieuwsgierigheid. Zie ze als graag geziene gasten in je aanwezigheid.

4 Je bent de ruimte voor gedachten, niet de denker ervan

Gedachten dat ben jij niet, en ze zijn niet de werkelijkheid; het zijn slechts suggesties, mogelijkheden, geruchten, propaganda, oordelen, stemmen, beelden, terugspoelen en vooruit spoelen van je eigen film die komen en gaan – wolken in de uitgestrekte hemel waarin jij je bevindt. Probeer ze niet stil te leggen, tot zwijgen te brengen, te stoppen, te laten vallen, te wissen of te controleren. Wees de plek voor deze gedachten, ook al zijn ze op dit moment heel actief! Onthoud dat als je gedachten opmerkt, als je er aandachtig bij bent, je er niet in gevangen zit. Ze bepalen jou niet. Jij bent de stille drager, niet de gevangene. Wees wat je bent – de onveranderlijke omhelzing van gedachten, de uitgestrektheid waarin gedachten kunnen komen en gaan wanneer ze willen.

5 Haal adem bij ongemak en pijn; respecteer het

Blijf ademen in ongemakkelijke gevoelens; geef ze hun waardigheid. Respecteer ze in plaats van ze af te schermen en ze van warmte te ontdoen. Stel je bij het inademen voor of voel hoe je adem zich naar het oncomfortabele en kwetsbare gebied beweegt en het met leven en liefde vult. Vul het oncomfortabele gebied in je lichaam met zuurstof, warmte en respect. Probeer de sensaties niet te ‘helen’, of zelfs maar ‘los te laten’. Ze willen ontmoet, gerespecteerd en in het huidige leven betrokken worden. Ga ervan uit dat zelfs ongemak intelligentie bevat; dat het niet ’tegen’ je is. Weet dat ware vreugde niet de afwezigheid of het tegenovergestelde is van verdriet of pijn, maar de bereidheid om het allemaal te omarmen.

6 Acceptatie is niet iets wat je ‘doet’, het is wat je werkelijk bent

Acceptatie betekent niet dat een onprettige gedachte of gevoel zal verdwijnen; het kan nog wel even aanwezig blijven. Probeer het niet te accepteren (want dat is vaak weerstand in vermomming), maar erken dat het AL geaccepteerd is, al hier, al een onderdeel van het gebeuren. Behandel het alsof het er misschien altijd zal zijn! Dit verwijdert de druk van de tijd (proberen om het weg te laten gaan, je afvragen waarom het “nog steeds hier” is). Het IS hier, nu. Buig voor DEZE realiteit. Wees nieuwsgierig. En laat alle neigingen, alle gevoelens van frustratie, verveling, teleurstelling of zelfs wanhoop, toe om naar boven te komen en te worden opgenomen. Ze maken allemaal deel uit van de huidige situatie, geen blokkades. Zelfs een gevoel van blokkade is deel van de werkelijkheid!

7 Er is geen ‘altijd’ en geen ‘nooit’

Er bestaat in werkelijkheid geen ‘altijd’ en geen ‘nooit’. Onthoud dat deze woorden niet waar zijn; het zijn onwaarheden en ze kunnen een gevoel van onmacht en dwang oproepen; ze voeden het verhaal van zoeken en gemis. Er is geen ‘rest van mijn leven’, geen ‘nog jaren’, geen ‘de hele dag’. Er is alleen Nu, je enige plek waar je invloed op kunt uitoefenen. Soms is zelfs denken aan morgen gewoon al te veel inspanning. Wees aanwezig, in het nu.

8 Je kunt alleen ‘daar’ komen door ‘hier’ te zijn

Niet zelden richten we ons op het doel of de bestemming, zodat we de reis vergeten, ons losmaken van elke waardevolle stap, en er paniek ontstaat, het gevoel dat we ‘er nog niet zijn’. Maar de vreugde kan alleen gevonden worden in het hier en nu, en heeft niets te maken met doelen, bestemmingen, of krijgen wat je wilt. Richt je aandacht op de 10.000 stappen die nog moeten komen, de 10.000 stappen die je nog niet hebt gezet, de 10.000 dingen die nu nog ontbreken, en denk aan de huidige stap, deze oude levende grond, je eigen innerlijke aanwezigheid. Adem. Voel het leven in je lichaam. Vaak weten we niet waar we heen gaan, en dat is prima. Sluit vriendschap met elke onzekerheid, twijfel, huiver die je voelt; leer te houden van deze geheime ruimte van het niet weten. Het leeft, en is creatief, en vol potentieel.

10 Hou op met het vergelijken; jij bent het leven zelf!

Je bent uniek; je reis is helemaal uniek. We mogen allemaal deel uitmaken van dezelfde oceaan van bewustzijn, maar tegelijkertijd zijn we allemaal unieke wezens in diezelfde oceaan, totaal uniek in onze aanwezigheid als golven! Vergelijk jezelf niet met iemand anders! Als je begint te vergelijken, kleineer je je eigen unieke, onvervangbare gaven, talenten en waarheden en verbreek je de verbinding met je unieke ervaring van dit moment. Vergelijk dit moment niet met een beeld van hoe het had gemoeten, geweest of misschien had kunnen zijn. Heling is mogelijk wanneer je JA zegt tegen waar je nu bent, zelfs als het niet is waar je droomde dat je ‘nu’ zou zijn. Vertrouw, en vertrouw soms dat je niet in staat bent te vertrouwen. Misschien is zelfs je onvermogen om te vertrouwen hier te vertrouwen, en zelfs het gevoel dat je het moment niet kunt vasthouden, wordt zelf al vastgehouden…

Vind je deze post interessant? Vergeet dit bericht niet te liken of te pinnen op Pinterest! Of op facebook en twitter te delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *