Een zittende levensstijl verhoogt het risico op vroegtijdig overlijden en aandoeningen. Maar moeten we echt elke dag deze alom geaccepteerde 10.000 stappen zetten? De zaak ligt iets gecompliceerder.
We worden al lange tijd aangemoedigd om 10.000 stappen per dag te zetten, maar onlangs hebben onderzoeken aangetoond dat dagelijks minder stappen nog steeds een belangrijk gezondheidsvoordeel kunnen bieden.
Uit één onderzoek uit 2019 bleek dat bij vrouwen in de 70 4.400 stappen per dag hun risico op vroegtijdig overlijden met 40 procent verminderde in vergelijking met vrouwen die minder dan 2.700 stappen per dag zetten.
“Hoe meer wandelingen mensen ondernamen, hoe lager hun risico op overlijden was, om uiteindelijk rond de 7.500 stappen per dag uit te komen. Er werden geen extra voordelen gezien met meer stappen,” schreef Lindsay Bottoms, gezondheidsfysiologie aan de Universiteit van Hertfordshire in een artikel voor The Conversation.
Oorsprong van de 10.000 stappen per dag
Het getal 10.000 is waarschijnlijk niet gebaseerd op wetenschap, maar eerder op een marketing gimmick, een samenloop van omstandigheden die teruggaat tot de jaren 1960 in Japan – gebruik makend van de fitness rage na de Olympische Spelen van Tokyo in 1964, werd een stappenteller verkocht die ‘Manpo-kei’ heette. Dit betekent ‘10.000 stappen meter’ en op de een of andere manier is dit getal ingeburgerd geraakt in ons wereldwijde bewustzijn, net als fitness trackers.
Natuurlijk kennen we de gevaren van ons steeds zittend bestaan. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die elke dag acht uur of langer zitten (eek, dat zijn de meesten van ons), 59 procent meer kans hebben op vroegtijdig overlijden dan mensen die minder dan vier uur per dag zitten. Anderzijds blijkt uit onderzoek dat ongeveer een uur beweging de schade van het grootste deel van de dag zitten goedmaakt.
Als je aan de richtlijnen houdt van ongeveer 30 minuten (ongeveer 3000 stappen) per dag aan beweging doet, ben je al een eind op weg. En als je dan ook op je voeding let is het plaatje helemaal compleet. Ik zou een uur adviseren, wil je alles eruit halen. Wist je dat wandelen ook je buikvet aanpakt? Dan wordt een uur wandelen wel aangeraden.
Gadget stappentellers
Ik snap dat je zenuwachtig wordt van al die gadgets met die stappentellers erop, laat het los en ga gewoon naar buiten en geniet van de zon en frisse lucht. Voor je het weet heb je al meer dan de aangeprezen stappen gezet. Als je met iemand samenloopt gaat het al helemaal snel.
Wat ook nog helpt is vaker de trap te nemen, extra rondje lopen als je naar de koffiezetapparaat gaat.
Brein
Wat ik als laatste nog wil zeggen voordat je straks de deur uit stapt en gaat wandelen. Wist je dat wandelen goed is voor je lichaam en het brein? Uit verschillende onderzoeken is gekomen dat wandelen een gunstige effect heeft op de lichamelijke conditie. Als je nu gaat wandelen met een flinke pas, dus vooral intensieve beweging waar je van buiten adem raakt, lijkt de cognitie – het denkvermogen van de hersenen – heel positief te beïnvloeden. Wat ook duidelijk te zien is dat wat goed is voor het brein, ook goed is voor het hart. Wandelen zorgt voor een betere hartfunctie, wat weer kan leiden tot een nog betere bloedtoevoer naar het hart en doorbloeding van de hersenen.
Daar weet Erik Scherder meer over, vandaar dat ik zijn youtube filmpje hebt geplaats. Hij is de kenner over het brein en kan je dit veel beter uitleggen. Straks ga je als een malle op je werk en thuis. Een gezond lichaam is tot veel in staat en zorgt dat je vermoeidheid en andere vage klachten ook verdwijnt.
Ik ga mijn wandelschoenen pakken om onderweg nieuwe onderwerpen te verzinnen, fijn dag!