Ooo, wat is verliefd zijn leuk!

Het is zo’n heerlijk gevoel en je energie wordt steeds groter. En nu? Je bent zo vreselijk verlief en je bent ook nog HSP? Je weet dat je ”voelsprieten” of sensoren 24/7 op alert stand staan, alle gevoelens, indrukken en signalen van mensen uit en in je omgeving komen onbewust of bewust steeds binnen. Of je hebt jezelf al aardig leren afschermen van dit soort signalen. Je weet als je verliefd bent staan de meeste mensen open voor gevoelens, je loopt met je hoofd in de wolken; je bent ontvankelijk voor contacten, omdat je dolgraag de ander wilt leren kennen. Je wil zelf ervaren wat deze gevoelens met je doet en ervaren hoe het gevoel tussen andere wordt versterkt.

HSP en verliefd

Liefde en vlinders in je buik

Herken je dat? Ahhhhh, die vlinders in je buik fladderen dag en nacht heen en weer. Het maakt je zo blij en vrolijk, maar op dat moment sta je niet stil dat je als HSP’er kwetsbaarder bent. Je bent op dat moment niet anders dan een andere en je bekijkt de wereld op dat moment door een roze bril.  

Doordat jezelf op een andere plek zet, in plaats op nummer 1, is dit één van de oorzaken van dat de liefde/relatie stopt of na verloop van tijd wordt gestopt. Voor dat je door hebt maken jullie samen geweldige plannen om te gaan samenwonen, huis te kopen, te verhuizen, gedachtes over samen kinderen krijgen etc. Dan wordt je langzaam wakker en besef je dat jezelf heb verloren in die andere en veel hebt ingeleverd. Vandaar deze blog over de valkuilen waar de verliefde HSP’ers met ‘open’ ogen in zijn ingelopen.

Wat als je een dominante partner treft

In het begin is alles leuk, mooi en je relatie wordt na een paar jaren elkaar verkend te hebben , bezegeld met een sprookjes huwelijk. Dan ineens wordt na je huwelijk je ogen opeens geopend, je komt tot een besef: ‘Dit wil ik eigenlijk niet,  ik wil niet op deze manier leven.’

>Je gaat beseffen dat je al die jaren een partner had die eigenlijk alles bepaalde, wat goed voor jou was enz.  Deze persoon wilde dat alles ging zoals hij/zij wilde, op zijn/haar manier. Hoe is het mogelijk dat je daar nou zo laat achter bent gekomen? Ben je zo suf geweest dat je de signalen gemist hebt? Een valkuil is geen valkuil,  als je een tijd met een gigantische bord voor je hoofd hebt gelopen, waar geen ‘stop!’ op stond.

Waar een relatie eigenlijk begint is met eigenwaarde en bepalen wat jouw positie is in het geheel. Dit klinkt misschien heel plastisch, maar het is echt waar. Als je nou echt wist wat jouw behoeften waren, is het moment dat een ander niet even zomaar over je heen rent.

EQ van je partner

Jij als HSP’er bent extra gevoelig voor partners wiens EQ heel laag is. Oftwel een EQ gebaseerd op het ervaren van gevoelens, deze weten te herkenen en weten hoe je dit gevoel het beste kunt overbrengen naar je partner. Stel jezelf eens de vraag: ”waar voelde jij de klik met je partner, op welk gebied”. Trok je zijn humor aan? Is het zijn/haar creativiteit? Of zijn/haar vastberadenheid? Delen jullie veel interesses?

Een relatie met iemand hebben en zelfs besluiten met de relatie door te gaan, terwijl op emotioneel niveau je niet echt tevreden voelt. Op bepaalde vlakken gaat het bijvoorbeeld goed, maar net op emotioneel deel ontstaat er geregeld wrijving. Kies je voor om tijdens de relatie altijd door hele lage dagen en hele hoge pieken te gaan? Tja, dat kan best!

De HSP’er als reddende engel

Als jij, als HSP’er wordt verliefd op een persoon die geen baan heeft en op psychische vlak niet zo nauw neemt is dit gedoemd te mislukken. Deze verhouding ga je niet lang vol houden. Een maand lijkt ineens een half jaar. Een periode waarbij je door je verliefdheid in je gevoel van hot naar her wordt geslingerd en ondertussen toch genoeg twijfels had over deze situatie.

Vreemdgaan of gebruikt worden in de liefde

Dat je ook nog eens kan overkomen is dat je over je oren verliefd wordt op iemand die getrouwd is of een relatie zit, dit is heel erg misleidend. Vertrouw je op wat je voelt of is dat wat je voelt, mooier dan dat het in werkelijkheid is? Bedenk jezelf of praat jezelf aan: ‘Nee, ik ben zo gek op hem/haar. Hij/zij vindt mij ook geweldig en, serieus wat wij hebben is echt heel bijzonder.’

Dat je niet aan denkt of dit zo bijzonder is dat je ondertussen een jaar of langer wordt gebruikt voor seks en/of als afleiding? Ondertussen wordt er zegt dat hij/zij zit te denken aan scheiden. Je gevoel van hoop doet nog meer opwaaien. Je voelt je helemaal fijn: Zou het er nu echt van gaan komen?

Let alsjeblieft op: zolang de aanzet voor een daadwerkelijke relatie (monogame relatie) er niet is, zou ik zeggen, afkappen en stop deze ‘relatie’, wacht eerst af tot je echt ziet en merkt dat deze persoon echt stappen gaat zetten en moeite gaat doen voor jou. Zonder gebakken lucht verhalen.

Dan heb je de ‘zonder jou ben ik niks’

Als er onzichtbare boodschappen zichtbaar worden, vliegen de gevoelens om je oren. Wat ga je doen, als je merkt dat het al een tijdje niet lekker soepel loopt tussen jullie, en hij/zij dreigt met zichzelf wat aan te doen? En deze persoon zichzelf slecht begint te verzorgen en dat je de relatie vanuit het positieve gaat belichten.

Je had net al je moed bij elkaar geschraapt om het uit te maken en dan gebeurt er zoiets? Daar ga je weer met die twijfels. Weer het voelen van ‘houden van’ dat er wel is, maar in het niet vanuit twee kanten komt. Hoe herken je wanneer iemand met een verborgen boodschap ‘zonder jou ben ik niks’ uitstraalt? (lees gaslighting)

Doordat hij/zij jou laat voelen, hoe geweldig je bent en dat je echt alles voor hem/haar bent. Geeft aan dat hij/zij voor altijd bij je wil zijn en door deze uitlatingen zichzelf weer voelt opladen. Of juist het tegenover gestelde: deze persoon heeft veel tijd voor zichzelf nodig en wil aandacht wanneer hij/zij het uitkomt.

Dan de zuigers

Dan heb je nog een groep zuigers, ken je die, waar je met open ogen in kan trappen. Zo onwerkelijk, want ze zien er aantrekkelijk uit. Je hebt de grootste lol met hen. Natuurlijk als het gaat om luchtige en op lichte vlakken zoals uitgaan, samen lachen om de gekste dingen, onstuimige seks en gedeelde interesses.

<>En soms deel je ook bepaalde normen en waarden. Maar eigenlijk valt het in de praktijk erg tegen. Na een paar jaar concludeer je dat jij je zorgt over alle verantwoordelijkheden in én rondom het huis terwijl je hiernaast nog fulltime werkt. Het stomme ervan, het wordt ook nog eens van je verwacht! In het ergste geval krijg je elke dag kritiek en jaagt diegene je op:  je kan nog meer geld verdienen! Dan heb je meer status!

Tja, dan beginnen toekomstige plannen zich aan te dienen en vraag je jezelf af of deze relatie nu nog wel werkt. Jouw valkuil is dat je in het begin alles nog met liefde deed. Na een tijdje besef je dat je het steeds minder met plezier gaat doen. Totdat je gruwelijk baalt dat jij alles moet doen en regelen. En wat denk je: is het dan al te laat? Of niet?

Doorgeschoten  in volgzaamheid

Niet zo handig, maar verliefde HSP’ers hebben geregeld ook de neiging om de partner te volgen. Ze vinden alles wat de ander zegt of doet leuk. Vooral bij het daten, merk je dat. Ook bij de opvoeding van je kinderen, wanneer de kinderen aan het puberen zijn, ga je te vaak met de partner mee om conflicten uit de weg te gaan.

Of nog slechter, om norse blikken en woede-uitbarstingen te vermijden. Om dit te voorkomen dat je in een emotioneel rollercoaster terecht komt, is het belangrijk om jezelf beter te leren kennen. Sterker nog, om al je hier emoties hierin te erkennen. Vraag jezelf af: ”waardoor voelde je je ellendig?”

Al die keren dat je naar verjaardagen en feesten van vrienden moest, omdat je partner erop stond dat je mee ging. En, denk ook eens aan alles wat je volgens je partner moest organiseren voor de kinderen. Eenzame opsluiting en geen tijd voor jezelf: het gevolg hiervan is doorgeschoten volgzaamheid. Je wil toch niet achteraf wakker worden, met het gevoel waar ben ik mee bezig? En afvragen waarom je steeds zo moe bent, en kwaaltjes krijgt.

Valkuil in de liefde

Dit zijn toch een aantal pittige valkuilen. De wereld van liefde is geweldig, maar een oerwoud voor verliefde HSP’ers. Als je echt een goede relatie wil, dat kan alleen op een gezonde manier bestaan en ontstaan wanneer er wederzijds respect, acceptatie en waardering is richting elkaar.

Deze valkuilen vinden plaats om jou te laten zien waar jou uitdagingen liggen, wat doe je ermee. Wat zijn je leermomenten en waar ligt je grens. Daarom is het echt aan jou om jezelf te accepteren voor wie je bent en staat. Alleen jij kan bepalen wat je nodig hebt, en als je dat weet, zal de ander dit ook voor jou doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *